A3 Haber

HPV aşısında emsal karar: Bedeli SGK geri ödesin

HPV aşısında emsal karar: Bedeli SGK geri ödesin

HPV aşısında emsal karar: Bedeli SGK geri ödesin
Mart 10
13:28 2022

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin, HPV aşısının ulusal aşılama programına alınması talepli dava karar açıklandı.

Yağmur Varkal adına Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği avukatlarının, HPV aşısının ücretinin Varkal’ya geri ödenmesi konusundaki Ankara 62. İş Mahkemesi’ne aştığı davada mahkeme, Varkal’ı haklı buldu. “Ödediği HPV ücreti ödensin” dedi.

Dernek kararı şöyle duyurdu:

  • “#HPVAşısıÜcretsizOlsun mücadelemiz kapsamında, aşıda ücret iadesi talebiyle açtığımız dava, bugün Ankara’da görülen duruşmada mahkeme tarafından KABUL EDİLDİ.
  • “KARAR: AŞI BEDELİNİN İADESİNE…❤️❤️ Çok mutluyuz.Havalara uçuyoruz????
  • “Şimdi sıra, aşının herkes için ücretsiz olmasında!”

“SGK itiraz edemez”

Kararı bianet’e değerlendiren Varkal, “Mutluyum, mücadele ettik kazandık” dedi. Davanın avukatlarından Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nden avukat Nilda Baltalı da bianet’e şöyle dedi:

  • “Biz bu davaları ücretsiz aşı takvimine alınması için açmıştık. 71 ülkede ulusal aşı programında var. Ücretsiz çocuklara ve kadınlara yapılıyor dedik mahkemede.
  • “100’den fazla ülkede de ücretsiz yapılıyor. Türkiye de bu ülkelerden biri olsun istedik. Biz de burada devletin ihmalinin olduğunu savunuyorduk herkesin yaşam hakkı var diyorduk.
  • “Anayasamızda var. Devletin ücretsiz kaliteli sağlık ücretini sunuyor olması lazım. Bizim savunduğumuz davada durum şuydu. Bu sadece toplumsal bir problem de değil. Cinsel sağlık ve özgürlük anlamında bunun yapılmasını gerekiyor.
  • “İnsanlar kanser olsa zaten devlet bu hastalıkları tedavi etmek zorunda kalıyor maliyet artıyor. Asgari ücretle çalışan bir kadının karşılamayacağı bu aşıyı devlet karşılaması gerekiyor. Bilirkişi raporumuz vardı. Bilimde bizden yanaydı.
  • “Daha önce de bir emsal karar vardı. Bu da ikinci emsal karar oldu. Bu kararda SGK’nın da itiraz hakkı yok. Çok umut verici.”

Türkiye’de ücretsiz olması için kampanya var

Şimdiye kadar tespit edilen 100 çeşit HPV virüs türü var.

Dünya Sağlık Örgütü’nün rahim ağzı kanserini ortadan kaldırma çabaları kapsamında 100 ülkede aşılama programı uygulanmakta.

Türkiye’de de HPV aşısının ücretsiz uygulanması için kampanyalar yürütülüyor.

HPV aşısının Türkiye’de ulusal aşı programına dahil edilmesi Meclis gündemine taşınmıştı.

Aşının bir dozu Türkiye’de 700 TL civarında. Üç doz yapılması gereken aşının toplam maliyeti böylece 2 bin lirayı geçiyor.

HPV Nedir?

HPV, benzer tipteki bir grup virüse verilen isimdir. Virüsün adı Human Papillomavirus olarak literatüre geçmiştir. HPV, en sık karşılaşılan cinsel yolla bulaşan virüsler arasındadır. Bu virüsün 100’den fazla türü bulunur. Bazı türleri siğil yaparken, bazı türleri rahim ağzı kanserine yol açabilir. Rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 99’unda HPV bulunmuştur. Ayrıca virüsün başka bazı kanserlere yol açtığı da bilinmektedir.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER