A3 Haber

Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü zirve: Ateşkes konusunda ilerleme kaydedilmedi, taraflar birbirini suçladı

Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü zirve: Ateşkes konusunda ilerleme kaydedilmedi, taraflar birbirini suçladı

Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü zirve: Ateşkes konusunda ilerleme kaydedilmedi, taraflar birbirini suçladı
Mart 10
11:33 2022

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, iki ülkenin dışişleri bakanları arasındaki kritik bir görüşme Türkiye ev sahipliğinde başladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Diplomasi Forumu kapsamında Antalya’da Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonu başlatmasının 15’inci gününde, Antalya’da tarafların görüşeceği kritik zirve Antalya’da gerçekleştirildi.

Savaşın başlangıcından bu yana ilk kez bugün, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov masaya oturdu. Savaştaki tarafların bakanlarına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşlik etti.

Türkiye’nin arabuluculuğu ile Antalya’da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı yaklaşık 1 saat 25 dakika sürdü.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla Antalya’da yaptığı kritik görüşme sonrası konuştu. Kuleba, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Ukrayna’da sivillerin tahliyesi için 24 saatlik ateşkes konusunda ilerleme kaydedemediklerini belirtti. Kuleba, “Yine böyle (Antalya’daki gibi) bir formatta buluşmada mutabık kaldım” dedi.

Kuleba: Ateşkes konusunda ilerleme kaydedemedik

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, görüşmenin ardından basın açıklaması düzenliyor. Kuleba, ilk açıklamasında “Görüşmeler ne kolaydı, ne zordu” dedi. Kuleba, ateşkes konusunda herhangi bir ilerleme kaydetmediklerini söyledi.

Kuleba şöyle devam etti:

  • “Bu toplantı hem kolaydı hem zordu. Zordu çünkü ben elimden geleni yaptım. Amacım en azından diplomatik bir çözüm bulmaktı. En trajik durum şu an Mariupol’de yaşanıyor. Kent bombardıman altında havadan bombardıman altında. Ve ben de insani bir amaçla buraya geldim. Amacım insani bir koridorun oluşmasını sağlamak Mariupol’den sivillerin çıkışını sağlamak için. Ne yazık ki Bakan Lavro bu konuda kararlılık sergilemedi ancak ilgili yetkililerle yazışacağını belirtti. Biz aynı zamanda 24 saatlik ateşkes kısmını da ele aldık. Herhangi bir ilerleme kaydetmedik bu konuda. Öyle gözüküyor ki farklı karar alıcıların devreye girmesi gerekecek. Çabalarımızı sürdürmeye karar verdik. Bu formatta yeniden görüşürüm.

“Rusya’nın talepleri teslimiyet listesi gibi”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ayrıca “Çavuşoğlu’na teşekkür etmek istiyorum. Bu teması kolaylaştırmayı başardı” dedi ve şöyle devam etti:

  • “Yine böyle Antalya’daki gibi bir formatta buluşmada mutabık kaldım. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım. Rus tarafı görüşmeye hazır olacağı zaman ben de bu görüşmeye hazır olacağım. Lavrov’un bizden talepleri teslimiyet listesi gibi. Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız.”

Lavrov: Müzakerelerin yerini hiçbir şey tutmaz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “İnsani konuları ele aldık” dedi. “Herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yere kullanılmamasını istiyoruz” ifadelerini kullanan Lavrov, “Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur” diye konuştu.

“Diğer ülkelere saldırmayacağız” ifadelerini kullanan Lavrov, “Ukrayna’da Rusya’ya yönelik doğrudan bir tehdit ortaya çıktı. Uzun yıllar uyarıda bulunduk kimse bizi dinlemedi” dedi. Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin de konuşan Lavrov, “Yaptırımlar konusunu öyle bir çözeceğiz ki Batılılara asla bağımlı olmayacağız. Öyle tedbirler alacağız ki benzer duruma bir daha düşmeyeceğiz” dedi.

Lavrov, şunları söyledi:

  • “Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştük saha sonra üçlü bir toplantı yaptık. Bu görüşe Türk tarafının teklifiyle yapıldı. Sayın Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi sonucu bu görüşme kararı aldık. Krizin çözümüne yönelik her türlü teması destekleriz.
  • Bugünkü görüşmemiz sonucuna şu anlaşıldı aslında müzakerelerin yerini hiçbir şey tutmaz. Özellikle insani konuları ele aldık. Askeri birliklerin ve sivillerin zarar görmemesi için ne tür önlemler alınabileceğini konuştuk.
  • İnsani koridor açılması için önerimizi yineledik. Konuşanları kağıt üstünde kalmasın, çözüm olsun istiyoruz. Rus topraklarında yapılan müzakerelerin sonuç vermesini istiyoruz. Ukrayna krizinin topluca bir çözüme ulaştırılmasını istiyoruz. Bütün tarafların çıkarlarını dikkate alarak çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.
  • Ukrayna’ya yurt dışında silah tedarikini tehlikeli bir eylem olarak görüyoruz. AB ölümcül silahların Ukrayna’ya girmesini teşvik ediyor. Diğer ülkelere saldırmayacağız, Ukrayna’ya da saldırmadık.”

Maripol’da bombalanan hastane

  • “Rus silahlı güçlerinin işlediği canavarlıklar konusunda bir sürü iddialarla karşılaşıyoruz. BMGK toplantısında bu doğum evinin aslında Azov Taburu tarafından çoktandır ele geçirildiği konusunda iddialar öne sürüldü. Kendileri buradan her türlü personeli, doktur hemşerileri kovdukları söylendi. Bu verileri 3 gün önce güvenlik konseyinde sunuldu. Kamuoyunun ne tür manipülasyonlara konu olduğunu kendiniz açıklayın. Ukrayna’nın bir Rus aleyhtarı devletine çevrilmesi konusunda kimler ne diyor acaba? Ukraynalılardan Batı yanlısı mı yoksa Rusya yanlısı mı olup olmadığı konusunda seçimlerde istenmesi insani miydi? Bu tür manipülasyonları Batı yanlısı adaylardan duyuyoruz görüyoruz.

“Ukrayna’daki faaliyetlerimizi haklı çıkarmaya çalışmıyoruz”

  • Bizim güvenliğimizi ilgilendiren konularda nasıl NATO karar verebilir? Aslında biz Ukrayna’daki faaliyetlerimizi haklı çıkarmaya çalışmıyoruz biz amaçlarımızı çok açık belirttik. Ukrayna’nın silahlandırılmasını istemiyoruz, hiçbir şekilde Ukrayna’da yeni Nazi nitelikli bir hükümet kurulmasını arzu etmiyoruz. Buna yeni Nazi hükümeti, bir takım faşist taburlar oluşturularak devlet başkanı tarafından şeref kıtası olarak selamlanıyor. Bunu istemiyoruz evet. Biz Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. Putin de birçok kez beyan etti, aslında biz NATO’nun genişlemesine karşı çıkarak hiçbir şekilde Ukrayna’nın güvenliğinin sağlamasına karşı çıkmıyoruz. Hem Avrupa ülkelerinin, Ukrayna’nın da güvenliğini istiyoruz ama Rusya’nın da güvenliğinin sağlanmasını gözetiyoruz. Bu konuda gerçekçi düşünen insanlar da var.
  • Bizim halkımız birtakım güçlüklerle karşı karşıya kalıyor. Tarihimiz boyunca birçok defa zor dönem geçirdik biz. Bu krizden sağlıklı şekilde çıkmayı umuyoruz, herkesin de bilinçli şekilde bu krizden çıkmasını diliyoruz. Batı’nın iyi bir ortak olacağında şüphe etmedik, Batılı ülkeler bir takım değerlerden söz ederken samimi olduklarını biliyoruz ama öte yandan hiçbir şekilde özel mülkiyetin ve güvenlik çıkarlarının ayaklar altına alınmasını istemiyoruz. Burada Batı Avrupa ülkelerinin çıkarlarının da ayaklar altına alındığını görüyoruz. Biz elimizden geleni yaparak Batı ülkelerine bağımlı olmamayı çabalıyoruz.”

Çavuşoğlu: Çabalarımızı sürdüreceğiz

Çavuşoğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Barışa ihtiyacın en fazla olduğu bu zamanda, Antalya Forumu marjında Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarım Lavrov ve Kuleba’yla üçlü formatta görüştük. Temennimiz bölgemizde barışın yeniden tesis edilmesi. Rusya ile Ukrayna arasında diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz.” ifadesini kullandı.

Zirve öncesi ikili görüşmeler

Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında yapılacak Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı öncesi Antalya’da ikili görüşme gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile üçlü toplantı öncesi ikili görüşmemizi gerçekleştirdik” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Kuleba ile yaptığı yaklaşık 1 saatlik görüşmenin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER