A3 Haber

Şeyh Said isyanında rol alan aşiret… Kılıçdaroğlu, CHP’ye katılan Hasenan Aşireti’nin liderine rozet taktı

Şeyh Said isyanında rol alan aşiret… Kılıçdaroğlu, CHP’ye katılan Hasenan Aşireti’nin liderine rozet taktı

Şeyh Said isyanında rol alan aşiret… Kılıçdaroğlu, CHP’ye katılan Hasenan Aşireti’nin liderine rozet taktı
Mart 10
23:44 2022

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Şeyh Said isyanında rol almış Hasenan Aşireti’nin lideri Abdullah Atik’e CHP’ye katılmasının ardından rozetini taktı.

Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Diyarbakır’da Hasenan Aşireti’nin lideri Abdullah Atik ve aşiret mensubu 2 bin kişinin CHP’ye üyelik törenine katıldı. Atik’e CHP rozetini Kılıçdaroğlu taktık. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin pek çok sorunu var, ama çözülmeyecek sorunu yok. Sorunların tamamı çözülebilir. Bunu birlikte çözeceğiz. Az önce bir toplantıda, ‘Diyarbakır’a gelmekte geç kaldınız’ dediler. Doğru söylediler. Geç kaldık. Kabahat bizde, Diyarbakırlılarda değil. Bizi affedin diye buraya geldim” diye konuştu.

“Yola çıktım, Türkiye’yi barıştıracağım”

Odatv’nin haberine göre, Kılıçdaroğlu, “Yola çıktım, Türkiye’yi barıştıracağım. Türkiye’ye huzuru getireceğim. Defalarca ifade ettim. Büyük yanlışlık ve hatalar oldu. Özellikle Diyarbakır’ın bedeller ödediğini biliyorum. Göz yaşları, insanların evinde huzur içinde oturamadığı günler var. Geçmişi unutmadan, hafızalarımızı gerekirse diri tutarak güzel bir geleceği inşa etmeliyiz” dedi.

Kılıçdaroğlu, yatağa aç giren çocuklar olduğunu ve evlerde binlerce işsiz bulunduğunu kaydederek, “Bu sorunu çözmek için yola çıktık. Bu sorunu çözmezseniz siyaset yapmanın anlamı yok. Bu coğrafyada hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek” diye konuştu.

Gençlere seslendi

Kılıçdaroğlu, “6 milyon 300 bin genç, ilk kez sandığa gidecek, oy kullanacak. Bir numaralı il Şanlıurfa, sonra Diyarbakır, önümüzdeki siyasetin kilometre taşını belirleyecek. Aynı kişiyi, yönetimi, otoriter yapıyı gördüler. Tweet bile atamıyorlar. ‘Sosyal medyada bir şey dersem başıma bir şey gelir mi’ diye düşünüyorlar. Allah’ın izniyle iktidara gelirsek bu kardeşinizi sonuna kadar eleştireceksiniz. Bir insan, farklı düşündü diye hapse atılır mı? Bir insan, ne kadar çok farklı ve aykırı düşünürse toplumu o kadar ileriye taşıyor demektir” diyerek gençlere seslendi.

Kılıçdaroğlu, kadınlara da “Yoksulluğu biliyorum. Fakirliğin ne olduğunu da biliyorum. Yedi kardeşten birisiyim… Yedi kardeşten üniversiteye giren sadece benim. Sizin yaşadığınız koşullarda yetiştim” diyerek kendi yaşamını ve nasıl okuduğunu anlattı. Kılıçdaroğlu, “Fakirliğin ne olduğunu bilirim. Evde ekmek varsa o evde huzur vardır. Bir yerde bir çocuk yatağa aç giriyorsa orada hepimizin sorumluluğu var demektir. O nedenle Aile Destekleri Sigortası Kanunu’nu çıkaracağız ki her ailenin asgari ücret düzeyinde geliri olacak ve kadının hesabına yatıracağız. Onun yoksul olduğunu sosyal devlet dışında kimse bilmeyecek. Sağ elin verdiğini sol el bilmeyecek” diye konuştu.

“Tüm toplumu kucaklayan mütevazı kişiliğiniz”

Abdullah Atik ise Kılıçdaroğlu’na, “Ötekileştirmeyen, tüm toplumu kucaklayan mütevazi kişiliğiniz, başta Diyarbakır olmak üzere tüm ülkemiz insanlarımızda umudun yeşermesine sebep olmuştur” dedi.

Hasenan aşireti tarihi

Hasenan Aşireti, kendilerini Milli aşiretine dahil sayarlar. Aşiret, Şeyh Said İsyanı’na kısmen katıldı. Mayıs 1923’te, Erzurum’da, Azadi(İstiklal) ya da Kürt Azadi Cemiyeti adıyla gizli bir örgüt kurulmuştu, Hasenan aşiret reisi Halit Hüsnü Bey de bu örgütün üyelerindendi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER