A3 Haber

Samsun’da Onur Anıtı’na saldırı: Zanlıların dokuzar yıl hapisleri isteniyor

Samsun’da Onur Anıtı’na saldırı: Zanlıların dokuzar yıl hapisleri isteniyor

Samsun’da Onur Anıtı’na saldırı: Zanlıların dokuzar yıl hapisleri isteniyor
Mart 11
14:41 2022

Samsun’da Atatürk Parkı’ndaki Onur Anıtı’na saldıran Celal Rahman Fidan ile Batuhan Fidan hakkında, “Atatürk aleyhine işlenen suçlar” ve “kamu malına zarar vermek” suçlarından dokuzar yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.

İlkadım ilçesi Kale Mahallesi’ndeki Atatürk Parkı’na 3 Şubat günü ciple gelen iki kişi, Onur Anıtı’na halat bağlayıp, çekmeye çalıştı. Çevredekiler tepki gösterince şüpheliler, ipi bırakıp kaçtı. İhbar üzerine çalışma başlatan ekipler, şüphelilerin kaçtığı aracın plakasını tespit etti. Polis, 13 ayrı suçtan toplam 38 dosyaları bulunan kuzenler Celal Rahman Fidan ve Batuhan Fidan’ı yakalayıp, gözaltına aldı. Emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edilen 2 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Dört gün saygı nöbeti

Olayın ardından binlerce kişi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ‘anıta saygı’ nöbeti başlattı. Anıt çevresinde belediyelerce kurulan çadırlarda nöbet tutan kalabalıklar, 4 gün boyunca İstiklal, İzmir ve Onuncu Yıl marşlarını söyleyerek saldırıyı kınadı. Saldırıya tepki için bir araya gelen belediye ve siyasi partilerin il başkanları da ortak açıklama yaptı.

İddianame hazırlandı

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 2 zanlı hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Zanlılar hakkında ‘Atatürk aleyhine işlenen suçlar’ ve ‘kamu malına zarar vermek’ suçlarından 9’ar yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.

Sanıklardan Batuhan Fidan, iddianamede yer alan ifadesine göre, herhangi bir sivil toplum kuruluşuna üye olmadığını ve eylemi gerçekleştirmek için herhangi bir örgütten talimat almadığını söyledi. Fidan, “Bu eylemi gerçekleştirmek için kimseden talimat almadım. Olay günü ben alkol aldıktan sonra Celali Rahman Fidan ile buluştuk, ‘Gönlümü rahatlatacağım, anıtı arabaya takıp çekip yıkasım var’ diyerek iş yerinin önündeki çelik halat ve urgan ipleri araca koydu. Atatürk Anıtı’nın yanına geldiğimde birlikte araçtan indik. Anıta çıkmak istedi, çıkamadı. Benden yardım istedi. Ben de ellerimi birleştirerek anıta çıkmasına yardım ettim” dedi. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER