A3 Haber

“Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom için borcu nereden buldu?”

“Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom için borcu nereden buldu?”

“Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom için borcu nereden buldu?”
Mart 11
21:55 2022

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye Varlık Fonu’nun Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini almak için 1 milyar 650 milyon dolar borcu nereden bulduğunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF), Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini satın almasını TBMM gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Türk Telekom’un “özelleştirme başarısı” olarak sunulan hem iletişim altyapısı hem de mali olarak Türkiye’ye ağır kayıplar yaşatan süreç sonunda yeniden kamulaştırıldığını kaydetti.

Altay, “Bu süreçte özelleştirme ihalesini kazanan Hariri Ailesi, 8-10 milyar dolar tutarında bir kaynağı alıp giderken, Türk bankalarına olan borçlarını ödememiş, bankacılık sektörüne dolayısıyla Türkiye ekonomisine büyük zarar vermiştir. Böylesine ağır bir bedelin sorumlularından hesap sorulamadan, Türkiye Varlık Fonu (TVF), 2026 yılında Hazineye iade edilecek olan Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini, 1 Milyar 650 Milyon Dolar bedelle almak için LYY Telekomünikasyon A.Ş. ile anlaşmaya vardığını açıklamıştır” ifadelerine yer verdi.

“TVF kaynak değil, yeni borçlar yaratan bir kurum haline geldi”

Sözleşme gereği 2026 yılında kamuya dönecek olan yüzde 55 hisse için yaklaşık 25 milyar TL ödenmesinin soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini vurgulayan Altay, bu durumun gerekçelerini ise şöyle açıkladı:

“Türk Telekom’un 2021 yılı net karı 5,8 milyar TL olduğu dikkate alındığında, 25 Milyar TL’lik ödeme, 4 yılda LYY Telekomünikasyon A.Ş.’ye düşecek payın peşin ödenmesi, yükünün de millete kalması anlamına gelmektedir. ‘Kaynak yaratacak’ diye sunulan Türkiye Varlık Fonu, son dönemde yaptığı işlemlerle kaynak değil yeni borçlar yaratan bir kurum haline gelmiştir. Bu durumun gelecekte, ülkemize yeni faturalar çıkaracağı açıktır.”

Ödeme peşin mi olacak?

Engin Altay’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a yönelttiği sorular şu şekilde:

  • Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom’un yüzde 55 hissesi için ödeyeceği 1 milyar 650 milyon dolarlık borcu nereden bulmuştur? Bu alım işlemi için ödeme planı nasıldır? Ödeme peşin mi taksitle mi olacaktır?
  • Sözleşme gereği olarak söz konusu yüzde 55’lik hisse 2026 yılında bedelsiz şekilde kamuya geçeceği halde, TVF hangi nedenle bu alım işlemini gerçekleştirmiştir?
  • Türk Telekom’un 2021 yılı net karının 5.8 milyar TL olduğu dikkate alındığında, yaklaşık 4 yıllık payın peşin olarak ödenmesi niteliğindeki işlemden kamunun sağlayacağı yarar nedir? Büyük bir döviz sıkıntısının yaşandığı bir dönemde, 1 milyar 650 milyon dolar borçlanma yapılması, millete yeni bir yük değil midir?
  • Türkiye Varlık Fonu A.Ş. ve alt fonlarının Türkcell, Telekom gibi alımlar ile kamu bankalarının sermaye artışları için aldığı borç tutarı nedir? Bu borçlanmalar hangi kurum, banka ve yurtdışı kurululardan alınmıştır?
  • Türk Telekom özelleştirmesi sürecinin Türk bankacılık sektörüne dolayısıyla Türk ekonomisine verdiği zararlarla ilgili, yönetim ve denetim sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında hukuki bir süreç başlatılacak mıdır?”

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER