A3 Haber

Türkiye’de Covid-19’un ikinci yıldönümü: CHP’den “İki yılda 200 bin kişinin öldüğünü öngörüyoruz” açıklaması

Türkiye’de Covid-19’un ikinci yıldönümü: CHP’den “İki yılda 200 bin kişinin öldüğünü öngörüyoruz” açıklaması

Türkiye’de Covid-19’un ikinci yıldönümü: CHP’den “İki yılda 200 bin kişinin öldüğünü öngörüyoruz” açıklaması
Mart 11
10:46 2022

CHP’li  İlgezdi, Covid-19 salgınının ikinci yılında iktidarın pandemi yönetimini eleştirdi, CHP’li belediye kayıtlarından derledikleri bilgiler neticesinde en az 200 bin kişinin öldüğüne işaret etti.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Covid-19 salgınının ikinci yılı kapsamında yazılı basın açıklaması yaptı. Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart’tan bu yana salgında iki yılın geride kaldığını hatırlatan İlgezdi, “Tam iki yıl geçti. O günden bu yana dünyada yaklaşık 450 milyon, ülkemizde ise 14 milyonu aşkın kişinin Covıd-19 hastalığına yakalandığı doğrulandı. Ülkemiz nüfus sıralamasında dünyanın 17’inci sırasında olmasına rağmen vaka sayısı itibariyle ne yazık ki dünyanın 8. ülkesi oldu” ifadelerine yer verdi.

“Salgını değil, sayıları kontrol altına aldılar”

Avustralya, Çin, Güney Kore, Tayland, Vietnam ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin pandemiyi baskılamak ve etkisini azaltmak konusunda başarılı olduklarını kaydeden İlgezdi, Türkiye’nin pandemi yönetimine ilişkin şunları söyledi:

  • “Söz konusu ülkeler vakalara erken tanı koyup izole ederek, hastalığın yaygınlaşmasının önüne geçebildiler. Oysa Türkiye geçen iki yılda nüfusuna oranla az PCR testi yaparak vakaları erken yakalayamadı, geliştirilen hızlı testleri hiç uygulamaya sokmadı, yeterli ekonomik destek sunmadığı için hastaların izole olmasını sağlamadı ve en kötüsü de ‘vaka/hasta’ ayrımı yaparak salgından ziyade rakamları kontrol altına almaya çalıştı. Hastalığın yayılmaması konusunda başarısız olan siyasi iktidar, benzer bir durumu aşılama ve hastalığın tedavisi konusunda da ülkemize yaşattı. 11 Mart 2022 tarihi itibariyle ülkemizde yaşayan nüfusa göre çift doz aşılama oranı yüzde 63’tür. Oysa aşılama oranları Portekiz’de yüzde 93, Şili’de yüzde 90, Küba’da yüzde 87, Arjantin’de yüzde 80, Vietnam’da yüzde 79 ve komşumuz Yunanistan’da yüzde 73’tür.”

“Salgın tablosundan AKP hükümeti sorumludur”

CHP olarak pandeminin ilk günlerinde kurdukları Covid-19 Danışma Kurulu’nun ikinci yıl raporunu önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını belirten İlgezdi, şöyle devam etti:

  • “İkinci yılın sonunda pek çok yurttaşımızın hastalığı geçirdiği, pandemi nedeniyle çocuklarımızın uzun süre eğitimsiz kaldığı ve yaşanan ekonomik kriz nedeniyle hemen herkesin yoksullaştığı bir ülke haline geldik. Bu sonuçtan Adalet ve Kalkınma Partisi sorumludur. Son iki yıldır pandemi verilerini şeffaf biçimde paylaşmayan, oluşturduğu Bilim Kurulu’nun özgür ve bilimsel olarak çalışmasını güvence altına almayan, Covıd-19 konusunda yol gösterecek bilimsel araştırmaların yapılmasını hükümetin iznine bağlayan, başta Cumhuriyet Halk Partili belediyeler olmak üzere yerel yönetimleri pandemi mücadelesine dahil etmeyen, belediyelerimizin pandeminin sorunlarını hafifletmeye çalışan uygulamalarını yasaklayan, sağlık meslek örgütlerinin pandemi kontrolü için geliştirdiği önerileri dinlemeyen AKP hükümeti bu tablodan sorumludur” değerlendirmesinde bulundu.

“En az 200 bin kişi Covid-19’a bağlı yaşamını yitirdi”

İlgezdi, iki yıllık pandemi döneminde Türkiye’de kaç yurttaşın Covid-19’a bağlı hayatını kaybettiğine ilişkin verilerin hala açıklanmadığına da vurgu yaparak, “Türkiye İstatistik Kurumu, 2020 yılı ölüm verilerini Covıd-19 pandemisinin ağır yıkımını göstermemek için yayınlamamaktadır. Partimizin belediye kayıtlarından derlediğimiz bilgiler çerçevesinde öngörümüz Türkiye’de en az 200 bin kişinin Covıd-19’dan dolayı öldüğüne işaret etmektedir” dedi.

” ‘Giderlerse gitsinler’ denilerek hekimler mesleklerinden iyice soğutuldu”

Bu süreçte sağlık çalışanlarının da iş yüklerinin artığına işaret ederek, “tükenmiş durumdalar” diyen İlgezdi, şunları söyledi:

  • “Bu durum yetmezmiş gibi görevi başında hastalara şifa dağıtmak için yaşamını Covıd-19 nedeniyle kaybeden en az 553 sağlık çalışanının olduğu bir ülkede onların emeklerine teşekkür etmek, onların canını korumaya almak, emeklerinin hak ettiği karşılığı bir parçada olsa karşılamak yerine onlara adeta şamar atıldı. ‘Giderlerse gitsinler’ denilerek özellikle hekimler mesleklerinden iyice soğutuldu. Bu yaklaşım kabul edilemez! Hekimler ve sağlık çalışanlarına teşekkür borçluyuz, minnettarız. Özetle; AKP iktidarı, geçen iki yıllık pandemi döneminde hastaya da hekime de sağlık, mutluluk ve huzur getirmemiştir.”

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER