A3 Haber

Şili’nin 36 yaşındaki Devlet Başkanı Boric görevi devraldı: “Zenginliğin yeniden dağıtılması gerekiyor”

Şili’nin 36 yaşındaki Devlet Başkanı Boric görevi devraldı: “Zenginliğin yeniden dağıtılması gerekiyor”

Şili’nin 36 yaşındaki Devlet Başkanı Boric görevi devraldı: “Zenginliğin yeniden dağıtılması gerekiyor”
Mart 12
14:05 2022

Şili’de Aralık 2021’deki seçimi yüzde 55 oyla kazanan eski öğrenci lideri 36 yaşındaki Gabriel Boric, görevini devralarak alarak ülke tarihinin en genç Devlet Başkanı oldu. Boric ilk konuşmasında, “Zenginliğin yeniden dağıtımı olmazsa ve sadece az bir kesimde yoğunlaşırsa, barışı sağlamak zor olur. Şili halkının ürettiği zenginliği yeniden dağıtmamız gerekiyor” dedi.

Şili’de çeşitli sol örgütlerin ortak adayı olarak girdiği seçimi kazanan Gabriel Boric, dün (11 Mart) yemin ederek Devlet Başkanlığı görevine başladı. Üniversite yıllarında gençlik hareketine katılmış olan Boric, Şili’nin aynı zamanda en genç devlet başkanı oldu.

Yine Şili gençlik hareketinden tanınan Camila Vallejo’nun hükümet sözcüsü olacağı kabinenin göreve başlamasının ardından Boric, yemin töreninde bir konuşma yaptı. La Moneda Sarayı’nın balkonundan yaptığı ilk konuşmasında, “Kendimizi hiçbir güce tabi kılmadan ve her zaman halklar arasındaki koordinasyonu ve işbirliğini koruyarak uluslararası düzeyde siyasi özerklik uygulayacağız” dedi.

Boric sözlerinin devamında toplumsal eşitsizliğe dikkat çekerek şunları söyledi:

  • Ülkemizin gelişmesi gerekiyor. Zenginliğin yeniden dağıtımı olmazsa ve sadece az bir kesimde yoğunlaşırsa, barışı sağlamak zor olur. Şili halkının ürettiği zenginliği yeniden dağıtmamız gerekiyor

“Şili’de bir daha asla insan hakları ihlalleri olmayacak”

Boric, konuşmasında kendi ülkesindeki ve dünyadaki insan hakları ihlallerine vurgu yaptı. Darbeci diktatör Augusto Pinochet dönemindeki işkenceleri ve bir önceki Devlet Başkanı Sebastián Piñera dönemindeki isyanlarda polis şiddetine değinen Boric, “Şili’de bir daha asla insan hakları ihlalleri olmayacak” dedi.

Boric, Pinochet dönemini ve Hava Kuvvetleri’nin başkanlık binasını bombaladığı 11 Eylül 1973 darbesini hatırlatarak “Dün roketlerin atıldığı bu duvarlar, unutmadığımız ve unutmayacağımız bir dehşete tanık oldu. Bu şiddet ve baskı bir daha tekrarlanamayacak” dedi.

Başkan, Pinochet döneminde kaybedilen tutukluların yakınlarına da bir söz vererek görev süresi boyunca ceset aramalarının durmayacağını ifade etti.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER