A3 Haber

Yargıtay’dan Hatice Kaçmaz’ın katiline indirim kararı: “Evlenmeyi kabul etseydi öldürülmeyecekti”

Yargıtay’dan Hatice Kaçmaz’ın katiline indirim kararı: “Evlenmeyi kabul etseydi öldürülmeyecekti”

Yargıtay’dan Hatice Kaçmaz’ın katiline indirim kararı: “Evlenmeyi kabul etseydi öldürülmeyecekti”
Mart 14
18:34 2022

TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz’ı öldüren Orhan Munis’in cezasında indirim yapıldı. Kararda Hatice Kaçmaz’ın evlilik teklifini kabul etmesi halinde Orhan Munis’in cinayeti işleyemeyebileceği belirtildi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK), Hatice Kaçmaz’ı katleden Orhan Munis’in yargılanmasına ilişkin davada indirim kararını onayladı. Gerekçe olarak ise, “Evlenme teklifini kabul etseydi cinayet işlenmeyebilirdi” denildi. Karar, 5’e karşı 14 üyenin oyuyla alındı. Karşı oy kullanan 14 üyenin tamamının ise erkek olması tartışmalara neden oldu.

Kardeşini de öldürüp tahliye olmuş!

1979 doğumlu katil Orhan Munis, Şubat 2001’de Erzurum’da oturdukları evde yüksek sesle müzik dinleyen lise ikinci sınıf öğrencisi kardeşi Burhan Munis’i müziğin sesini kısmaması sebebiyle tartışarak sekiz yerinden bıçaklayarak öldürdü.  Yargılanan Munis savunmasında, olaydan bir hafta önce askerlik görevini tamamladığını, tartışma sonrasında da kendisini kaybettiğini kaydetti. “Bıçakla adam öldürmek” suçundan önce müebbet hapse mahkûm edilen Munis’in cezası, suçu ağır tahrik altında işlediği ve pişmanlık duyduğu gerekçesiyle 22 yıla indirildi.

Munis, 2001’de girdiği cezaevinden 13 yıl sonra 2014’te tahliye edildi.

“Anlık hiddetle…”

TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz’ın bir süre görüştüğü Orhan Munis tarafından 13 Eylül 2014 tarihinde Ankara’da bir parkta katledilmesine ilişkin davada karar verildi. T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK), evlenme teklifini reddeden Hatice Kaçmaz’ı katleden faile verilen indirimli cezayı yerinde bulundu. YCGK, Yargıtay Başsavcılığı’nın faile “Tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi yönündeki tebliğnameyi reddetti.

Kaymaz ile parkta buluşmaya gelirken bileğine 19,9 cm’lik bıçak bağlayan Munis’in “anlık hiddetle” katliamı işlediği savunulan kararda, kadının evlenme teklifini kabul etmesi halinde failin katliamı işlemeyeceği, reddedilince “anlık hiddetle cinayeti işlediği”, tedbiren taşıdığı bıçağı “Duygusal çöküntü ve hiddetin etkisiyle” kullandığı vurgulandı. Karar, 5’e karşı 14 üyenin oyuyla alındı.

Failin daha önce kardeşini öldürmesi ve 13 yılda tahliye olması, kurban kesmeye gideceği için yanına bıçak aldığını söylemesine rağmen cebinden 7 TL çıkması da Yargıtay üyelerine “Tasarlayarak öldürme” tespiti için yeterli gelmedi.

Yerel mahkeme de failin, Kaymaz’ı “tutkulu sevgisinden” dolayı katlettiğini savunarak, “Tasarlayarak öldürme” suçundan ceza vermemişti. Kardeşini öldürürken bıçağı korkutmak için salladığını söyleyerek indirimli ceza alan ve kısa sürede tahliye olan fail, Kaymaz’ı da korkutmak amacıyla “bıçak sallarken öldürdüğünü” belirterek, yeni bir indirim daha alabildi. “Kasten öldürme” suçundan müebbet hapis alan fail, ağırlaştırılmış müebbetten kurtulduğu için önceki cinayetinde olduğu gibi kısa sürede serbest kalabilecek.

CHP’li Nazlıaka’dan tepki: “Erkek yargı, kadın katilini korudu”

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz’ı öldüren Orhan Munis’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi yönündeki tebliğnamesine uymayan Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararına tepki gösterdi. Nazlıaka’nın açıklaması şöyle:

  • Kararı alan 19 kişiden sadece 1’i kadın. Erkek yargı, kadın katilini korudu! Yerel mahkeme, katilin Hatice Kaçmaz’ı tutku dolu sevgisi nedeniyle öldürdüğünü belirtmiş, ‘tasarlayarak öldürme’ suçunu işlemediği yönünde karar vermişti. Bu adaletsiz karara itiraz etmiştik. Ne yazık ki Yargıtay Ceza Genel Kurulu ‘Hatice Kaçmaz evlenme teklifini kabul etseydi, öldürülmeyecekti’ demiş. Utanmasalar Hatice Kaçmaz öldürülmeyi hak etti diyecekler. Bu bir zihniyet sorunudur. Bir yanda ‘tutkulu sevgi’ diyerek cinayeti savunanlar; diğer yanda ‘evlenme teklifini kabul etse öldürülmezdi’ diyerek cinayeti aklayanlar var! Cinayeti savunanlar ile aklayanlar arasında sıkışıp kalmayacağız. Adalet talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz.
  • 2014 yılında Reşat Kaçmaz ile evlenen Hatice Kaçmaz, 2010 yılında Anise Nur isimli kızını kucağına alıyor. 2012 yılında boşanıyor. Boşandıktan kısa süre sonra eski eşini trafik kazasında kaybediyor. 2014 yılında Orhan Munis ile tanıştıktan sonra hayatı kabusa dönüyor, ısrarla evlenmeye zorlanıyor. Orhan Munis’in kardeşini öldürdüğünü ve 13 yıl hapis yattığını öğreniyor, ‘ailem izin vermez’ diyerek ondan kurtulmaya çalışıyor. Orhan Munis ısrarlı aramalarına devam ediyor.
  • Hatice Kaçmaz’ı 15 bıçak darbesi ile öldüren katil, ‘kaç defa bıçağı savurduğunu hatırlamadığını’ iddia ediyor. Bir değil, iki değil, üç değil, 15 bıçak darbesi ile Hatice Kaçmaz’ı öldüren cani ‘bıçağı savurduktan sonra kendisinden geçtiğini’ söylüyor. Hatice Kaçmaz ile parkta buluşmaya gelirken bileğine 19,9 cm’lik bıçak bağlıyor, sonra da reddedildiği için duyduğu ‘anlık hiddetle’ cinayeti işlediğine inanmamızı bekliyor. Kurban almaya gideceği için yanına bıçak aldığını iddia eden katilin üzerinden sadece 7 TL çıkıyor. 7 TL’ye kurban mı alınır?

“Yargı katilleri değil, kadınları cezalandırıyor”

  • Biz, CHP Kadın Kolları olarak Türkiye’nin tüm illerinde görülen kadına ve çocuğa yönelik şiddet davalarını takip ediyoruz. Duruşmalarda katillerin, ‘aldatıldım’, ‘erkeklik gururumu kırdı’, ‘hakaret etti’ gibi yalanlarla kendilerini aklama çabalarına defalarca tanıklık ettik. Bu nedenle Orhan Munis’in ‘Hatice bana dost hayatı yaşamayı teklif etti’ yalanına da inanmıyoruz. Bıçakladıktan sonra hastaneye götürse, belki Hatice Kaçmaz bugün hayatta olacaktı, evladı annesiz kalmayacaktı.
  • Biz katillerin caydırıcı cezalar alması için mücadele ederken, yargı katilleri değil kadınları cezalandırıyor. Katil ikinci defa aklandı. Orhan Munis, ağırlaştırılmış müebbetten yine kurtuldu! Kardeşini öldürdüğünde de kurtulmuştu.

“Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz”

Kadın örgütleri olarak yıllardır haykırıyoruz:

  • ‘Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz!’ Katiller öldürdükleri kadınları suçluyor, erkek adalet katilden yana saf tutuyor. Katiller pişmanım dediğinde, takım elbise giydiğinde, kravat taktığında, efendi durduğunda indirimle ödüllendiriliyor. Kadınların hayatı pamuk ipliğine bağlı değildir! Katillerin ‘yatarım 3-5 ay, çıkarım’ zihniyeti güçlendirilmek yerine yıkılmalıdır. Yoksa hayat, kadınlar için cehennem olmaya devam edecektir. Biz kadınlar, bu adaletsizlikleri besleyen iktidarı ilk seçimlerde sandığa gömeceğiz. Geçcek demek istiyoruz ama delip de geçiyor. Yettiniz artık!

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER