A3 Haber

Savaşın 20’nci günü: Müzakereler devam edecek, Biden 13.6 milyar dolarlık Ukrayna’ya yardımı onayladı

Savaşın 20’nci günü: Müzakereler devam edecek, Biden 13.6 milyar dolarlık Ukrayna’ya yardımı onayladı

Savaşın 20’nci günü: Müzakereler devam edecek, Biden 13.6 milyar dolarlık Ukrayna’ya yardımı onayladı
Mart 15
08:24 2022

Rusya-Ukrayna savaşının 20’inci gününe girildi. İki tarafın müzakerelerinde dördüncü tur görüşmeler kaldığı yerden bugün devam edecek. Batı’nın Rusya’ya karşı ekonomik, kültürel ve kişileri hedef alan yaptırımları sürüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, Rus askerlerine seslenerek, “savaşı devam ettirmenin utancı yerine teslim olma” çağrısında bulundu. Rusça konuşan Zelenskiy, “Ukrayna halkı olarak size yaşamanız için ikinci bir şans veriyoruz. Eğer kuvvetlerimize teslim olursanız size her insanın davranılmayı hak ettiği şekilde davranacağız: Onurla” dedi.

Zelenskiy, Rusya-Ukrayna müzakerelerinin salı günü devam edeceğini açıkladı.

Çeşitli kaynaklar, sabah saatlerinde başkent Kiev’de patlamalar duyulduğumu belirtti.

Zelenskiy’in başdanışmanı, “Rusya ile barış en erken bir ya da iki haftada, en geç Mayıs’ta sağlanabilir” dedi.

Bölgeden sıcak gelişmeler şöyle:

23.15 – Zelenskiy’in Ofisi: Rusya ile müzakereler Çarşamba günü devam edecek… Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile müzakerelerin yarın devam edeceğini açıkladı. Devam eden müzakerelerde Ukrayna delegasyonunda yer alan Podolyak, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, görüşmelerin yarın devam edeceğini yazdı. Podolyak, “Yarın devam edeceğiz. Aramızda temel çelişkiler var. Ancak şüphesiz uzlaşma imkanı var” dedi.

23.00 – Biden, Ukrayna’ya 13.6 milyar dolarlık yardım paketini onayladı… ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya 13.6 milyar dolarlık yardımı içeren bütçe tasarısını onayladı. Daha önce ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisinde hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratların desteğiyle onaylanan tasarıyı, Biden, Beyaz Saray’da düzenlediği tören ile imzaladı. Biden, tasarıyı imzalamadan önce yaptığı konuşmada, söz konusu fon ile Ukrayna’nın yanı sıra savaştan etkilenen komşu ülkelere de yardım yapılacağını vurguladı.

21.15 – Rus Dışişleri: Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları 16 Mart’ta Moskova’da Ukrayna’yı görüşecek… Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve Türkiye dışişleri bakanlarının yarın Moskova’da bir araya gelerek Ukrayna’daki durumu tartışacaklarını duyurdu. Bakanlığın görüşmeye ilişkin açıklamasında, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yarın Moskova’yı ziyaret ederek Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna’yı, Astana müzakerelerini ve ikili konuları ele alacağı belirtildi.

20.45 – Beyaz Saray: Biden, Ukrayna konulu NATO ve AB zirvelerine katılmak üzere Avrupa’ya gidecek… Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden’ın NATO ve Avrupa Birliği’nin Ukrayna krizine ilişkin düzenleyeceği zirvelere katılmak için gelecek hafta Avrupa’ya gideceğini duyurdu.

20.15 – NATO 24 Mart’ta Brüksel’de olağanüstü toplanıyor… NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak’ın Ukrayna kriziyle ilgili olarak 24 Mart’ta olağanüstü toplanacağını söyledi. Twitter üzerinden açıklama yapan Stoltenberg, “24 Mart’ta NATO Karargahında olağanüstü bir Zirve için çağrı yaptım. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini, Ukrayna’ya güçlü desteğimizi ve NATO’nun caydırıcılığının ve savunmasının daha da güçlendirilmesini ele alacağız. Bu kritik zamanda, Kuzey Amerika ve Avrupa birlikte durmaya devam etmeli” ifadelerini kullandı.

18.00 – Rusya’dan ABD Başkanı Biden’a yaptırım… Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden’a kişisel yaptırımlar uygulandığını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, üst düzey Rus yetkililerin ABD’ye girişinin yasaklanması da dahil Washington’un uyguladığı bir dizi eşi görülmemiş yaptırıma yanıt olarak ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley de dahil üst düzey ABD’li yetkililerin Moskova’nın yaptırım listesine dahil edildiğini duyurdu. 13 kişiden oluşan listede ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Daleep Singh, Uluslararası Kalkınma Ajansı Direktörü Samantha Power, Başkan Biden’ın oğlu Robert Hunter Biden, eski başkan adayı Hillary Clinton, Hazine Bakan Yardımcısı Adewale Adeyemo ile İhracat-İthalat Bankası Başkanı Reta Jo Lewis yer aldı.

16.27 – Müzakereler yeniden başladı… Rusya ile Ukrayna heyetli arasında dün ara verilen müzakereler yeniden başladı. Görüşme, video konferans yöntemiyle yapılıyor. Dün müzakerelere, teknik konuların istişaresi için ara verildiği açıklanmıştı.

15.00 –  Rus basını: Çavuşoğlu yarın Lavrov ile görüşmek için Moskova’ya gidecek… RİA Novosti haber ajansının aktardığına göre diplomatik bir kaynak gazetecilere açıklamasında, “Türk Dışişleri Bakanı’nın yarın Moskova’ya ziyareti ve Lavrov ile görüşmesi planlanıyor” dedi. Görüşmenin gündeminde Ukrayna’daki gelişmelerin olması bekleniyor.

12.20 – Kiev’de 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi… Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentte bu akşamdan itibaren başlayacak 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Sokağa çıkma yasağı bu akşam (15 Mart) 20.00’de başlayıp perşembe (17 Mart) sabahı 07.00’ye kadar sürecek.

11.50 – Savaş Mayıs ayında bitebilir… Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Oleksiy Arestovich, Rusya’nın savaşmak için kaynaklarının tükeneceğini iddia ederek, “Rusya’nın Ukrayna’ya başlatmış olduğu savaş, mayıs ayında bitebilir. Hatta bu tarih daha da erken olabilir. Mümkün olan en geç tarihten bahsediyorum. İki ülke arasında barış sağlanmalı.” dedi.

Arestovich, ayrıca iki ülke arasında barış sağlansa dahi küçük çaplı çatışmaların 1 yıl boyunca devam edebileceğini belirtti.

11.00 – Üç başbakan Kiev’e gidiyor… Polonya, Çekya ve Slovenya başbakanları bugün Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gidiyor. Çekya Başbakanı Petr Fiala, iki mevkidaşıyla birlikte Avrupa Birliği’ni temsilen Kiev’i ziyaret edeceklerini açıkladı. Üç ülkenin başbakanı, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile bir araya gelecek.

Söz konusu ziyaret, 24 Şubat’ta başlayan işgalden bu yana Kiev’e yapılan en üst düzey seyahat anlamına geliyor.

07.00 – Dünya Bankası CEO’sundan açıklama… David Malpass, Rusya’ya yaptırımların küresel GSYİH üzerinde etkisinin dünya genelinde, Rusya’nın Ukrayna operasyonundan daha büyük bir etkiye sahip olacağını söyledi.

06.45 – Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 16 Mart Çarşamba günü ABD Kongre üyelerine hitap edecek… ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Kongre üyelerine bir mektup gönderdi. Mektupta, “Ukrayna Devlet Başkanı, 16 Mart Çarşamba günü sabah 09.00’da Senato ve Temsilciler Meclisi ortak oturumunda Kongre üyelerine hitap edecektir” ifadesine yer verildi. Mektupta ayrıca, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği desteğin süreceği vurgulandı.

06.30 – Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov, Ukrayna’daki olayların Batı basınında yer almasıyla ilgili açıklama yaptı… Antonov, “Batı medyasının çoğu izleyiciye Ukrayna’daki olaylara ilişkin tek taraflı bir algı dayatıyor, Rusya’yı saldırgan olarak lanse ediyor. ABD TV kanalları, Ukrayna birliklerinin 14 Mart’ta Donetsk’e saldırısıyla ilgili tek bir haber yayınlamadı. ABD medyasının Rus düşmanlığını kışkırtmayı bırakacağını ve durumu tarafsız bir şekilde değerlendireceğini umuyoruz” dedi.  Antonov, Ukrayna’daki sivillere yönelik tek tehdidin artık Ukraynalı milliyetçilerin silahlı birimlerinden geldiğini söyledi.

06.00 – Oligarkların önde gelenlerinden Rostec CEO’su ve eski KGB çalışanı Sergey Çemezov’un 140 milyon sterlinlik yatına İspanya’da el konuldu.

05.30 – Zelenskiy Rus askerlerine seslendi… Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, Rus askerlerine seslenerek, “savaşı devam ettirmenin utancı yerine teslim olma” çağrısında bulundu. Konuşmasını Rusça yapan Zelenski, “Ukrayna halkı olarak size yaşamanız için ikinci bir şans veriyoruz. Eğer kuvvetlerimize teslim olursanız size her insanın davranılmayı hak ettiği şekilde davranacağız: Onurla” dedi.

05.00 – Müzakereler bugün de sürecek… Zelenskiy, Rusya-Ukrayna müzakerelerinin salı günü devam edeceğini açıkladı.

02.00 – Rusya, üçüncü ülkelere beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatını, Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) de tahıl ihracatını geçici olarak yasakladı.

01.00 – Rus milyarder Roman Abramovich’in özel jeti akşam saatlerinde İsrail’den havalanıp İstanbul Havalimanı’na indi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER