A3 Haber

Türkan Saylan, Kadir Savun ve Ümit Kaftancıoğlu’na AKP-MHP’den ret

Türkan Saylan, Kadir Savun ve Ümit Kaftancıoğlu’na AKP-MHP’den ret

Türkan Saylan, Kadir Savun ve Ümit Kaftancıoğlu’na AKP-MHP’den ret
Mart 15
22:17 2022

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen ve Türkan Saylan, Kadir Savun, Ümit Kaftancıoğlu isimlerinin üç sokağa verilmesi teklifi AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde bugün gündeme gelen Arnavutköy’de ölmeden önce evinin bulunduğu sokağa Prof. Türkan Saylan’ın ve Şişli’de ailesinin yaşadığı sokağa Ümit Kaftancıoğlu’nun isimlerinin verilmesi teklifi AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi. Yeşilçam’ın ünlü karakter oyuncularından Kadir Savun’un yaşadığı sokağın bir kısmının adının “Kadir Savun Sokağı” yapılmasına da karşı çıkıldı. Karara Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ile CHP’li meclis üyeleri tepki gösterdi.

Gazete Duvar’dan Hazal Ocak’ın haberine göre Yenikapı’daki Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen meclis oturumu gündemine Şişli’de ve Beşiktaş’ta bazı sokakların isimlerinin değişmesi geldi. İlk görüşülen teklifte Beşiktaş, Arnavutköy’deki Karakavak Sokağı’nın isminin “Prof. Dr. Türkan Saylan Sokağı” olarak değiştirilmesi talep edildi. Bu talep daha önce de meclis gündemine gelmiş, tartışma yaratmış ve AKP’li üyelerin oylarıyla reddedilmişti.

Teklif görüşüldüğü sırada söz alan Beşiktaş Meclis üyesi Ferhunde Şirin, ilçe belediyesi meclisinde sokak ismi kararının kabul edildiğini belirterek, “Saylan, aydın bir cumhuriyet kadınıdır. İstanbul Üniversitesi’nde tıp fakültesinde 20 yıl dermatoloji ana bilim dalı başkanlığı yapmış. Cüzzamla Savaş Derneği’ni kurmuş. Ülkemizde cüzzamın bitmesine önder olmuş bir doktor, bir bilim kadını, bir eğitimcidir. Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan yetiştirmek amacıyla 1989’da kurduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği aracılığıyla 100 binin üzerinde kız çocuğa burs vererek eğitim desteği sağlamış ve çocukları topluma kazandırmıştır. Hangi gerekçeyle yargılıyorsunuz? Neyin kavgasını yürütüyorsunuz?” diye sordu.

Şirin’e yanıt veren AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş ise, “Biz Cumhur İttifakı olarak kendi dünya görüşümüz, inancımız, ve değerlerimizle kavgalı sözde aydın özde mürteci (gerici) hiçbir kişinin isminin hiçbir sokağa verilmesine burada olduğumuz sürece izin vermeyeceğiz. Sizlere de tavsiyem vefa göstereceğim derken bu ismi tartışmaya açarak ruhuna azap vermeyin. Hayırlı olsun meclis kararı” dedi. Teklif oy çokluğuyla kabul edilmedi.

Meclis gündemine ayrıca Şişli Fulya Mahallesi’ndeki Ünsal Sokağı’nın adının “Ümit Kaftancıoğlu Sokağı”, Meşrutiyet ve 19 Mayıs mahalleleri sınırlarında bulunan “Dere Sokağı”nda Kadir Savun’un yaşadığı kısma ise “Kadir Savun Sokağı” adı verilmesi geldi. Teklifin görüşülmesi sırasında söz alan Muammer Keskin özetle şöyle konuştu: “Kadir Savun’u tanımayan yoktur. Yaşadığı bir sokaktır. Türk sinemasının önemli bir ismidir. Ailesi de orada yaşıyor. Sokağın bir kısmına adının verilmesini istemiştik. İsimlerden ne kadar korkuyorsunuz ya. İkincisi ise Ümit Kaftancıoğlu. Kaftancıoğlu kızı Pınar’ın önünde, evinin önünde kurşunlanarak katledilen bir aydın kişi. Bir romancı, bir edebiyatçı, bir yazar. Ve eminim ki. Ümit Kaftancıoğlu’nun eserlerini okumuş olsaydınız bugün siz bile bu teklife evet derdiniz. Sadece Kaftancıoğlu soyadından korkarak karşı çıkmanızı da çok anlamlı görmüyorum.”

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada teklifler reddedildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER