A3 Haber

Nebati Fransa’da yabancı yatırımcılara seslendi: İstanbul’u şöyle bir gelin görün

Nebati Fransa’da yabancı yatırımcılara seslendi: İstanbul’u şöyle bir gelin görün

Nebati Fransa’da yabancı yatırımcılara seslendi: İstanbul’u şöyle bir gelin görün
Mart 16
15:11 2022

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülkeler sırasında birinci sırada olduğunu ifade ederek, “Şimdi artık hedef Türkiye, hedef kâr maksimizasyonu” dedi. Nebati, katılımcılara “Şöyle bir İstanbul’u gelin görün. İstanbul görülmeden, orada yaşanmadan, Boğaz’da bir balık yemeden, Türk misafirperverliğini görmeden anlaşılmaz. Öyle anlatmakla olmaz. Geleceksiniz, göreceksiniz, yürüyeceksiniz, havasını teneffüs edeceksiniz” dedi.

Nebati, Fransa’nın Cannes şehrinde 31’incisi yapılan Uluslararası Gayrimenkul Fuarı (MIPIM) kapsamında Gayrimenkul Yatırımcıları Derneğinin (GYODER) Carlton Otelde düzenlediği uluslararası yatırımcı kahvaltısına katıldı. Nebati, Türkiye’nin zor dönemlerde dahi şoklara ne kadar dirençli olduğunu defalarca kanıtlayan güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu ve Covid-19 salgını döneminde en hızlı toparlanan ülkelerin başında geldiğini söyledi.

Türkiye’nin 2020 yılını yüzde 1.8’lik bir büyüme ile kapattığını belirten Nebati, Türkiye’nin farklı bir ülke olduğunu ve çok özel bir yere konumlandığını hep dile getirdiklerini ve Türkiye ile gurur duyduklarını ifade etti.

Nebati, şunları kaydetti:

Nice’ın, Cannes’ın talepleri farklı, Londra’nın, Lizbon’un talepleri farklı, kara Avrupası’nın talepleri de farklı. Bunu karşılayacak tek ülke Türkiye. Yeter mi? Hayır. Rusya’nın, Orta Doğu’nun ve Afrika’nın da taleplerini karşılayacak tek ülke Türkiye’dir. Herkese yakın, herkesle ev sahipliği yapacak ve herkesle ev sahipliğini en iyi şekilde gerçekleştirecek bir ülke Türkiye. 2021 yılında Türkiye bunu kanıtladı. 2021’de gerek sanayi üretiminde, ticarette büyüme sağlayarak yüzde 11 gibi büyük bir rakamla bunu kapattı. Salgın bitti, işler toparlanıyor derken malum Karadeniz’deki kriz… Türkiye dengeli, özgüvenli bir liderlikle Cumhurbaşkanımızın liderliğinde önemli bir duruş sergiliyor ve gereğini yapıyor.

Türkiye’nin jeostratejik ve jeopolitik konumu itibarıyla özel bir yerde bulunduğuna işaret eden Nebati, “Dünyanın 1,3 milyarlık insanına 26 trilyonluk ticaret hacmine sahip merkezlere, 3,5-4 saatte ulaşma şansına sahip ender ülkelerden biri. Bunu en iyi şekilde kullanacağız” diye konuştu.

“Serbest piyasa Türkiye’de değiştirilemez bir kural”

Bakan Nebati, serbest piyasanın Türkiye’de değiştirilmez bir kural olduğunu ifade ederek, “Türkiye’ye yatırım yaparsanız, malınız da canınız da güven altındadır” dedi.

Gıdada KDV indirimi gibi adımlara da değinen Nebati, dünyanın en ucuz doğal gazını tüketicilerle buluşturduklarını anlattı.
Nebati, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesabının, Türkiye’deki kurun stabil, öngörülebilir bir hale dönüşmesini sağladığını vurgulayarak riskleri bertaraf edebilecek önemli bir güce sahip olduğunu anlattı. Nebati, gerginlikler, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Amerikan Merkez Bankasının (Fed) kararlarına rağmen Türkiye’nin, 20 Aralık itibarıyla attığı adımlarla kurun yükselişinin üstesinden geldiğini ifade etti.

Bakan Nebati, yatırımcıları Boğaz’da balığa, Sultanahmet’te geziye davet etti Salonda bulunan yabancı katılımcılar arasında İstanbul’a ziyarete gelenlerin sayısını az bulan Nebati, GYODER’in oradaki yatırımcıları İstanbul’a davet etmesi gerektiğini söyledi. Nebati, katılımcılara, “Şöyle bir İstanbul’u gelin görün. İstanbul görülmeden, orada yaşanmadan, Boğaz’da bir balık yemeden, Türk misafirperverliğini görmeden anlaşılmaz. Öyle anlatmakla olmaz. Geleceksiniz, göreceksiniz, yürüyeceksiniz, havasını teneffüs edeceksiniz. Şöyle bir Sultanahmet Camii’ne, Ayasofya’ya gideceksiniz” diye seslendi.

Nebati, İstanbul Finans Merkezinin (İFM) yakında tamamlanacağını ifade ederek, dünyanın önemli bir finans merkezi haline geleceğini söyledi. Nebati, İFM’nin, Londra, Frankfurt, Zürih, Lüksemburg gibi merkezlere coğrafi yakınlığı ve yakın saat dilimi içinde bulunmasıyla önemli bir etkinliği ortaya koyacağını söyledi. Diğer yandan, kültürel, tarihi veya siyasi ilişkiler dolayısıyla Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkeleri için de İstanbul’un bir çekim merkezi olduğunu vurgulayan Nebati, “Bu kapsamda, sizlerin de İstanbul Finans Merkezi ile ilgili süreci takip etmenizi ve yerinizi almanızı öneririm.” değerlendirmesinde bulundu.

Nebati, uygun finansman koşulları sağlayarak gayrimenkul sektörünü desteklemeye devam edeceklerini ifade ederek, “Güçlü bir şekilde büyümeye devam edeceğiz. Son 19 yıllık dönemde nüfus artışı, iç göç, kentsel dönüşüm ve hızlı kentleşme gibi nedenlerle her yıl ortalama 500-550 bin konut üretilmekte ve konut ihtiyacı da her geçen gün artmaktadır. Nitekim 2021 yılında 1,5 milyona yakın konut satıldı. Konutçuların işleri iyi, karlar da yüksek. Kârlarınızı maksimize ederken piyasaya da sıkıntı yapmayın” diye konuştu.

Avrupa’nın gözde gayrimenkul duraklarından biri olarak öne çıkan Türkiye’ye yabancı ülke vatandaşlarının ilgisinin de gün geçtikçe arttığını vurgulayan Nebati, yabancılara yapılan konut satışlarının 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 43.5 artarak 58 bin 576’ya ulaştığını kaydetti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER