A3 Haber

Savaşın 21’inci günü: Taraflar arasında müzakere mesaisi sürüyor

Savaşın 21’inci günü: Taraflar arasında müzakere mesaisi sürüyor

Savaşın 21’inci günü: Taraflar arasında müzakere mesaisi sürüyor
Mart 16
08:41 2022

Rusya-Ukrayna savaşında 21’inci güne girilirken her iki ülke heyetleri arasında müzakereler devam ediyor.

Moskova- Kiev görüşmelerinin bugün de devam etmesi bekleniyor. Ayrıca, Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları Moskova’da Ukrayna’yı görüşecek.

Ukrayna savaşında 21’inci güne girildi. Rusya ve Ukrayna arasında devam eden müzakerelerin altıncı turunun bugün yapılacağı ifade edildi. Zelenskiy’in başdanışmanı, “Rusya ile barış en erken bir ya da iki haftada en geç mayıs ayında sağlanabilir” dedi.

Bölgedeki anlık gelişmeler şöyle:

21.01 – “Rusya, sivillerin sığındığı tiyatroyu vurdu”… Ukrayna’nın Mariupol kentinin belediye başkan yardımcısı Serhiy Orlov, Rusya’nın kentte sivillerin barındığı tiyatroyu vurduğunu söyledi.  BBC News’e konuşan Orlov’un aktardığına göre tiyatroda 1000 ila 1200 kişinin olduğu tahmin ediliyor. Saldırıdan etkilenen yaralıların sayısı ise henüz bilinmiyor.

20.10 – Biden yetkiyi verdi: ABD, Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık ek destek paketini onayladı...ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya tanksavar ve uçaksavarları da içeren 800 milyon dolar değerinde yeni savunma yardımları yapacaklarını bildirdi. Biden, “Rusya ekonomisinin belini kırıyoruz. Ukrayna’ın Putin için asla bir zafer olmamasını sağlayacağız. Putin’in işgal tehdidini çok ciddiye aldık. Ukrayna’ya daha fazla güvenlik vereceğim. Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık yeni bir güvenlik desteği verilmesini sağlayacağım. Yetkimi kullanarak emri verdim,” dedi.

19.30 – Kremlin: Anlaşma paketini açıklamak için erken… Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Ukrayna arasında bir anlaşma paketini açıklamanın erken olduğunu söyledi. Peskov, gazetecilerin, İngiliz Financal Times gazetesinin, “Kiev yönetiminin tarafsızlık statüsüne geçmesi ve askerlerini azaltması karşılığında Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin ve askerlerin çekilmesine ilişkin taslak hazırlandığı” haberine yönelik sorusunu cevapladı. Peskov, “Şimdilik herhangi bir anlaşma paketini açıklamanın erken olduğunu düşünüyoruz.” dedi. Ayrıca Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy görüşmek için değil, varılan anlaşmaları düzeltmek için bir araya gelebileceğini belirtti. ​​​​​​​

18.40 – Stoltenberg: Ukrayna’ya asker göndermeyeceğiz… NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Olağanüstü Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Ukrayna’dan almamız gereken ders bu ülkelere şimdi destek vermek zorunda olduğumuz, bir askeri müdahaleden önce” diye konuştu ve Gürcistan’a daha fazla NATO desteği verileceğini söyledi.  Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin’in savaşı durdurması gerektiğini söyleyen Stoltenberg, NATO’nun yeni bir gerçeklikle karşı karşıya olduğunu,  Putin’in Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini, Ukrayna halkını ve liderliğini hafife aldığını söyledi. Stoltenberg, “Rusya’nın saldırıları devam ettirme kapasitesini hafife almamalıyız” dedi ve NATO’nun Ukrayna’ya asker göndermeyi planlamadığını açıkladı.

17.54 – Rusya, BBC News’e erişimi kısıtladı… Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), İngiltere’nin kamu yayıncısı BBC News’in internet sitesine erişimi kısıtladı. Batılı ülkeler, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatının ardından Rus medyasına yönelik kısıtlamalar getirmiş, YouTube, Rus medya organlarının gelirlerini kapatmıştı.

16.45 – Putin: Görüşmeler için hazırız… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna operasyonu hakkında açıklamalarda bulundu. Putin’in öne çıkan değerlendirmeleri şöyle:

  • Ukrayna’yı işgal etmek gibi bir isteğimiz yok. Ukrayna’da askeri operasyon düzenlemekten başka seçeneğimiz kalmamıştı
  • Operasyon planlandığı gibi gidiyor
  • Rusya karşıtlığı yaratmak isteyen Batılı güçler Ukrayna halkıyla ilgilenmiyor
  • Ukrayna, Rusya’ya karşı saldırı için bir kale olmayacak
  • Operasyonun tüm amaçlarına ulaşılacak
  • Kendimizi korumak için özel operasyonu başlatmaktan başka seçeneğimiz kalmamıştı
  • Görüşmeler için hazırız
  • Donbass’taki cumhuriyetleri soykırımı durdurmak için başlattık.

15.00 – Alman E.ON şirketi, Gazprom’dan gaz alımını durdurdu… Alman enerji şirketi E.ON, Gazprom’un Avrupa’daki şirketlerinden gaz alımını durdurduğunu açıkladı.

14.45 – Çavuşoğlu Moskova’da Lavrov’la buluştu: Montrö’nün gereklerini yerine getireceğiz… Moskova’da Türk mevkidaşı Çavuşoğlu’nu ağırlayan Lavrov, Rusya ile Türkiye’nin Ukrayna’da yaşananlar konusundaki pozisyonlarının aynı olmadığını ancak bu uyuşmazlığa karşın Türkiye’nin çabalarına değer verdiklerini belirtti. Çavuşoğlu da, “Türkiye, Montrö Sözleşmesinin gereklerini yerine getirmeye devam edecek” dedi.

13.45 – AKPM, Rusya’nın Avrupa Konseyi’nden ayrılmasını oyladı: 216 evet oyu kullanıldı… Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne Rusya’nın ayrılmasını talep etmesi yönünde çağrı yapan kararı oyladı. Kararla ilgili 216 ‘evet’ oyu, üç de çekimser oy kullanıldı. Karara karşı çıkan olmadı. Kararda, “AKPM, Bakanlar Komitesi’nin Rusya’dan derhal Avrupa Konseyi’ne üyelikten çekilmesini talep etmesi gerektiğini düşünüyor. Rusya bu talebi yerine getirmezse, en kısa zamanda üyelikten hangi tarihte çıkarılabileceğinin değerlendirilmesini teklif ediyor” ifadeleri kullanıldı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Maria Pejcinovic-Buric’in daha önce Rusya’dan ayrılacağı yönünde bildirim aldığı aktarılmıştı.

12.15 – Rusya: Ukrayna ile görüşmeler yavaş ilerliyor, bir an önce barış sağlanmasını istiyoruz… Ukrayna ile barış görüşmelerini gerçekleştiren Rusya delegasyonunun başındaki Medinskiy, görüşmelerin güç ve yavaş ilerlediğini söyledi, ancak Rusya’nın bir an önce barış sağlanmasını istediğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Yardımcısı olan Medinskiy, Rusya’nın Ukrayna ile gerçekleştirdiği görüşmelerdeki amacının değişmediğini söyledi: “Bize; barış içinde olan, özgür, tarafsız ve bağımsız bir Ukrayna gerekli. Ukrayna ile görüşmelerde yapacağımız anlaşmanın da nesiller boyu sürecek bir anlaşma olmasını istiyoruz ki çocuklarımız da barış içinde yaşayabilsinler.”

10.00 – Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesi… Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Bakan Mevlüt Çavuşoğlu bugün Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşecek. Görüşmenin ardından TSİ 14.00’te ortak basın toplantısı düzenlenmesi bekleniyor.

08.30 –  Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya başbakanlarıyla Kiev’de yapılan görüşmede, Rusya karşıtı yaptırımlar ve insani desteğin ele alındığını söyledi. “Bugünkü toplantıda, meslektaşlarım ve ben bir dizi konuyu tartıştık, özellikle yaptırım politikasının sürdürülmesi ve arttırılması ile insani yardım konuları. Ayrıca Ukrayna’ya bugün ve gelecekte destek verilmesi konusunu da görüştük.” Shmyhal, Ukrayna’nın AB üyeliğine ilişkin umutların da tartışıldığını belirtti. Ukrayna Başbakanı, Rusya’yı “terörizme sponsor olan bir ülke” olarak tanımayı ve Ruslara yönelik vizeleri iptal etmeyi önerdi.

08.15 – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, aralarında Gazprombank, Sberbank, Tinkoff Bank, Alfa-Bank’ın da bulunduğu toplam 31 Rus bankasının uzun vadeli kredi notunu B’den CC’ye düşürdü.

08.00 – Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya karşıtı yaptırımların küresel ekonomiyi karmaşık hale getirdiğini söyledi Wang Yi ayrıca, “tüm tarafların barış görüşmelerini ilerletmek için daha fazla çaba göstermelerini” umduğunu belirtti.

07.45 – Washington’daki Rusya Büyükelçiliği, Rusya’nın güvenilir bir enerji tedarikçisi olduğunu ve artan ABD benzin fiyatları için ülkeyi suçlama kampanyasının Rus düşmanlığına karşı siyasi puan kazanma girişimi olduğunu söyledi.
Büyükelçilik ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nde saldırıya uğrayan Ruslar için bir yardım hattı açtığını duyurdu.

06.30 – ABD Senatosu, Putin’i “savaş suçlusu” olarak nitelendirdi… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i bir “savaş suçlusu” olarak nitelendirdi ve kınadı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER