A3 Haber

Bakan Akar’dan Ukrayna açıklaması: Montrö statüsünün bozulmasının kimseye yararı yok

Bakan Akar’dan Ukrayna açıklaması: Montrö statüsünün bozulmasının kimseye yararı yok

Bakan Akar’dan Ukrayna açıklaması: Montrö statüsünün bozulmasının kimseye yararı yok
Mart 17
11:35 2022

NATO Savunma Bakanları Olağanüstü Toplantısı sonrasında gazetecilerle bir araya gelen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, “Bu konuda tüm taraflarla konuşmak, görüşmek suretiyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gayet ciddi, samimi, açık ve şeffaf şekilde Montrö Sözleşmesi’nin uygulanmasını istiyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akar, “Her zaman söylüyoruz, Montrö bütün taraflar için faydalı. Montrö statüsünün bozulmasının kimseye yararı yok” dedi.

Akar, NATO Savunma Bakanları Olağanüstü Toplantısı sonrasında gazetecilerle bir araya geldi.

Türkiye’nin, Ukrayna’da yaşananlara yönelik faaliyetlerini son derece tutarlı ve prensiplere bağlı sürdürdüğünü söyleyen Akar, Türkiye’nin hem Rusya hem de Ukrayna ile iyi ilişkileri olduğunu söyledi.

Ukrayna’da yaşananların bölgenin güvenliği konusunda köklü değişikliğe neden olduğunu dile getiren Akar, “NATO olarak caydırıcılığın ve savunmanın muhafazası, elimizdeki imkan ve kabiliyetlerin sürdürülebilmesi için kısa, orta ve uzun vadede neler yapmamız gerektiğini çok iyi düşünmemiz lazım. Bunların cevabı hem ikili hem de genel görüşmelerde bütün ülkeler ve NATO tarafından aranıyor” değerlendirmesini yaptı.

Montrö Sözleşmesi mesajı

Türkiye’nin, Ukrayna’nın bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğini ifade eden Akar, acilen ateşkes ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

Bu durumu AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en üst düzeyde, kendisinin de Rus ve Ukraynalı muhatapları ile konuşurken sürekli dile getirdiğini belirteyen Akar, “İnsani durum giderek kötüleşiyor, bunun önlenmesi lazım. Bunun için ateşkes şart diyoruz. Bunu telkin ediyoruz, dile getiriyoruz, teklif ediyoruz” bilgisini paylaştı.

Ukrayna’da sivil halkın sıkıntılarına çare bulunması gerektiğine değinen Akar, “Orada yaşlılar, kadınlar, çoluk çocuk, masum insanlar var. Bu manada elimizden gelen neyse yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Fırsat buldukça elimizden gelenin en iyisini sürdürmeye çalışacağız” ifadesini kullandı.

Bölgede barış ve istikrarın tekrar tesisi için yapılan en önemli çalışmalardan birinin Montrö Sözleşmesi’ne uyum olduğunu belirten Akar, şunları söyledi:

  • “Bu konuda tüm taraflarla konuşmak, görüşmek suretiyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gayet ciddi, samimi, açık ve şeffaf şekilde Montrö Sözleşmesi’nin uygulanmasını istiyoruz. Bu çerçevede de barışın, istikrarın, huzurun devamına gayret gösteriyoruz. Bu konuda şu ana kadar tüm taraflar buna uydular. Her zaman söylüyoruz, Montrö bütün taraflar için faydalı. Montrö statüsünün bozulmasının kimseye yararı yok. Bu anlaşmanın ilgili taraflarca takibinin, buna uyum sağlanmasının barışa, istikrara giden yolda önemli bir adım olduğunu, önemli destek sağlayacağını tekrar tekrar dile getirdik, dile getirmeyi sürdürüyoruz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER