A3 Haber

DEÜ’de yaşanan skandallar Meclis’e taşındı: Rektörlüğün açtığı “hukuksuz” soruşturmaların sayısı kaçtır?

DEÜ’de yaşanan skandallar Meclis’e taşındı: Rektörlüğün açtığı “hukuksuz” soruşturmaların sayısı kaçtır?

DEÜ’de yaşanan skandallar Meclis’e taşındı: Rektörlüğün açtığı “hukuksuz” soruşturmaların sayısı kaçtır?
Mart 17
21:48 2022

TİP Sözcüsü Kadıgil, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğrenci, akademisyen ve personellere yönelik gündeme gelen hukuksuz soruşturmaları ve işten çıkarmaları Meclis’e taşıdı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) öğrenci, akademisyen ve personellere ilişkin hukuksuz soruşturmalar yürütüldüğüne yönelik iddiaları Meclis’e taşıdı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Kadıgil, DEÜ bünyesindeki öğrenci, akademisyen ve idari personellerin disiplin soruşturmaları ile cezalandırıldığına ilişkin iddiaları hatırlattı. Rektörlüğe karşı kaç tane ihbar, şikâyet ve savcılık ceza soruşturması talebi olduğunu sordu. Sayıştay’ın usulsüzlük tespitleri sonrasında işlem tesis edilip edilmediği sorusu de önergede yer aldı.

Önergede ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları’nda akademik ve idari personel ile öğrencilere açılan ve tamamlanan soruşturma sayılarının 2018’den beri neden yer almadığı da soruldu. Dokuz Eylül Üniversitesi 2018 İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre 337 soruşturma açılmış ancak bunların 166’sı sonuçlandırılmıştı. Aynı dönemde diğer üniversite raporları ile karşılaşıldığında Dokuz Eylül Üniversitesi’nin personeline ve öğrencilerine en çok soruşturma açan üniversiteler arasında yer almıştı. Sonraki yıllarda yayınlanan raporlarda soruşturma sayıları tüm üniversiteler için izleme kriteri olmaktan çıkarılmıştı. Dolayısıyla 2018’den beri Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yürüttüğü soruşturma sayısı bilinmiyor. Bu nedenle Kadıgil, DEÜ Rektörlüğü’nün yürütmekte olduğu soruşturma sayısını da sordu.

Altı soru yöneltti

Önergede “Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün yürüttüğü hukuksuz soruşturma iddialarına yönelik çok sayıda ihbar, şikayet tarafımıza iletilmekte ve konuyla ilgili haberler kamuoyuna yansımaktadır” ifadelerini kullanan Kadıgil’in yönelttiği sorular ise şöyle:

  • 1-) Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün üniversitede çalışan akademik ve idari personel ile öğrencilere hukuka ve hakkaniyete aykırı şekilde çok sayıda disiplin soruşturmaları açarak cezalandırdığı ve bu cezaların mahkemelerce iptal edildiğine dair haberler artan oranda basına yansımaktadır. YÖK bu kapsamda neler yapmış, ne gibi önlemler almış ve sorumlular hakkında ne gibi işlemler tesis etmiştir? Yerinde denetim yapmış mıdır?
  • 2-) Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün son 5 yıl içerisinde akademik ve idari personel ile öğrencilere açtığı disiplin soruşturmalarının sayıları nelerdir?
  • 3-) YÖK’ün üniversiteler için yıllık yayınladığı “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporlarında” yer alan açılan toplam disiplin soruşturma sayılarının raporlardan çıkarılma gerekçesi nedir?
  • 4-) Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne karşı hâlihazırda kaç tane ihbar, şikâyet ve savcılık ceza soruşturması talebi bulunmaktadır? Bu dosyaların safahatı nedir, hangi işlemler tesis edilmiştir?
  • 5-) Dokuz Eylül Üniversitesi’ne ilişkin Sayıştay raporlarında ortaya çıkan usulsüzlükler ve yolsuzluklara ilişkin ne gibi iş ve işlemler tesis edilmiştir?
  • 6-) Sendikal faaliyetleri nedeniyle sendika yöneticilerinin ve temsilcilerinin hedef alındığı yönünde basına yansıyan haberler ve mahkeme kararları sonrasında denetim talebi konusu olan haksızlıklara karşı ne gibi önlemler alınmış ve hangi iş ve işlemler tesis edilmiştir?

Ne olmuştu?

DEÜ’de söz konusu olan “hukuksuz soruşturma” iddiaları daha önce de gündeme gelmişti. 2020 yılının temmuz ayında Gazete Duvar’a konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Araştırma Görevlisi Dr. Önder Canveren, eski bölüm başkanının mobbing niteliğindeki tutum ve davranışlarına maruz kaldığını belirterek, dekanlığın açtığı disiplin soruşturmalarına karşı iki yıldır hak arama mücadelesi verdiğini aktardı.

Geçtiğimiz aralık ayında ise öğretim üyelerinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan doktor öğretim üyesi kadrosundaki akademisyenlerin, performans baskısı ile işlerinden uzaklaştırılma riski ile karşı karşıya olduğu gündeme geldi. Şubat ayında da üniversite üst yönetimi, “Öğretim Üyeliği Kadrolarına Yükseltme-Atama İlkeleri ve Uygulama Esasları” yönetmeliğindeki “Doktor öğretim üyesi yeniden atama” kısmında belirtilen kriterleri sağlayamayan doktor öğretim üyelerinin kurumla ilişiğini kesmeye başladı.

Öte yandan Güzel Sanatlar Fakültesi’nin (GSF) mevcut binasının taşınma sürecinde bölümdeki hocalara yönelik mobbing uygulandığı gündeme gelmiş, üniversitede artan kantin fiyatlarına dikkat çekmek için çay dağıtan 4 öğrenci hakkında da soruşturma açılmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER