A3 Haber

Merkez Bankası rezervlerinde düşüş sürüyor

Merkez Bankası rezervlerinde düşüş sürüyor

Merkez Bankası rezervlerinde düşüş sürüyor
Mart 17
15:58 2022

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervlerindeki gerileme ivmesi geçen hafta da devam etti.

TCMB verilerine göre 11 Mart haftasında brüt rezervler 108,86 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta TCMB’nin brüt rezervleri 110,26 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

11 Mart haftasında TCMB’nin net rezervlerinde de hızlı düşüş izlendi. Bankanın net rezervleri 18,1 milyar dolardan 15,9 milyar dolara geriledi.

Bir süredir toparlanma eğilimi gösteren swap hariç net rezervlerde de bu eğilime ara verildiği izlendi. Swap hariç net rezervler 11 Mart haftasında eksi 43,9 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu rakam eksi 42,6 milyar dolar olmuştu.

Kur korumalı mevduatların büyüklüğü 560 milyar TL’yi aştı

TCMB rezervleri açısından da önemli verilerden biri olan kur korumalı mevduatların geçen hafta itibariyle 561,9 milyar TL olduğu izlendi. Önceki hafta bu enstrümanda 539,2 milyar TL birikmişti.

Döviz mevduatlarının geneline bakıldığında parite etkisinden arındırılmış veriye göre döviz mevduatlarının 919 milyon dolar arttığı görüldü.

Bu veri setine göre gerçek kişilerin döviz mevduatı 895 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 1,8 milyar dolar arttı.

Yabancının çıkışı sürüyor

Haftalık menkul kıymetler istatistiklerine bakıldığında ise yabancı yatırımcının çıkışına devam ettiği görüldü.

Buna göre yabancı yatırımcı hisse senedi tarafında net 290 milyon dolarlık satış yaparken, tahvil tarafında ise 121 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER