A3 Haber

TTB: Sağlıkçılara yönelik şiddete karşı teklif yeterli değil

TTB: Sağlıkçılara yönelik şiddete karşı teklif yeterli değil

TTB: Sağlıkçılara yönelik şiddete karşı teklif yeterli değil
Mart 17
15:46 2022

TTB, Meclis’e getirilen sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı düzenlemeleri içeren teklifin “yetersiz” olduğunu belirtti, “Teklif sağlıkta şiddete bütünlüklü bakış açısından yoksun” dedi.

AKP, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı düzenlemeleri de içeren “Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni TBMM Başkanlığı’na sundu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), iktidarın Meclis’e sunduğu teklife dair yaptığı açıklamada, “Kanun teklifinde TTB’nin sağlıkta şiddet ile ilgili önerileri kısmen yer alsa da yeterli değildir” denildi.

Meclis’e sunulan teklifle, Türk Ceza Kanunu’nun 113’üncü maddesine fıkra eklenerek sağlık hizmetlerinin engellenmesi durumunda cezanın altıda bir oranında artırılması öngörüldü. Türk Ceza Kanunu’nun 86. maddesindeki kasten yaralama suçuna eklenecek hüküm ile kadın sağlık çalışanlarına karşı görevleri nedeniyle işlenen suçlarda hem bu fıkra hem de 3359 sayılı yasanın ek 12. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ayrı ayrı artırım yapılması öngörüldü.

TBMM’ye gelen yasa teklifinin, TTB’nin geçmişte yaptığı önerilerinin bazılarını içerse de “sağlıkta şiddete bütünlüklü bir bakış açısından yoksun” olduğunu ifade eden TTB açıklamasında, “Sağlıkta şiddetin azalabilmesi için en başta sağlıkta dönüşüm programı ile daha da bozulan sağlık sistemi ve buna bağlı ağırlaşan çalışma koşulları düzeltilmelidir. Sağlık sistemindeki tıkanma ve derinleşen ekonomik kriz ile birlikte belirgin bir artış gösteren sağlıkta şiddetin ortaya çıkış nedenlerini her yönüyle analiz etmeden yapılan göstermelik düzenlemeler, bize herhangi bir çözüm sunmayacaktır” denildi.

Kanun teklifindeki bir diğer düzenleme ise malpraktis (Bir meslek mensubunun, mesleğini uyguladığı esnada ortaya çıkan hatalı hareketler) konulu soruşturmalarla ilgili Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun oluşturulması öngörüldü. TTB’nin malpraktis konusunda da geçmişteki net duruşu devam ettiği belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

  • “Sağlık Bakanlığı’nın kendi politikasını belirleme yetkisinin elinden alındığı; tıbbi işlemin ne olduğuna Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, geri ödeme yetkisiyle reçete edilebilir olana Sosyal Güvenlik Kurumu’nun karar verdiği bir sağlık hizmeti ortamı söz konusudur. Hekimin mesleki özerkliğinin tümüyle kısıtlanmaya çalışıldığı, sağlık idarecilerinden beklenenin ise sağlık çalışanlarının ‘ne söylenirse onu yapmalarını’ temin etmekten ibaret olduğu bir yapıda; sağlık hizmetinden kaynaklı kusurun bireysel olarak ele alınması, sorunu çözmekten uzaktır. Yapılacak düzenleme ile getirilmek istenen kurul, sistemin koruyucularının kendi kusurlarını görünmez hale getirmesine yol açacaktır. Nüfusundan fazla acil servis başvurusu olan dünyadaki tek ülke olan, yılda 570 milyon başvurunun yapıldığı, kişi başına yılda sağlık kurumlarına başvurunun 10’a yükseldiği Türkiye’de; Mesleki Sorumluluk Kurulu, kimin cezalandırılacağını seçmek ve mevcut davaları ötelemek dışında anlamlı bir çözüm üretemeyecektir. Sağlık hizmetinden kaynaklanan kusurların kamusal olarak karşılanması, nedenlerinin araştırılarak çözüm yöntemlerine yoğunlaşılması gerekmektedir. Oysa getirilen kanun teklifi, malpraktis sorununa çare olmaktan çok yeni sorunları beraberinde getirecektir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER