A3 Haber

Bozdağ’dan ABD’nin Fethullah Gülen’i iade süreci hakkında: Vermeyeceklerini ifade eden bir yaklaşım görüyoruz

Bozdağ’dan ABD’nin Fethullah Gülen’i iade süreci hakkında: Vermeyeceklerini ifade eden bir yaklaşım görüyoruz

Bozdağ’dan ABD’nin Fethullah Gülen’i iade süreci hakkında: Vermeyeceklerini ifade eden bir yaklaşım görüyoruz
Mart 19
22:23 2022

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullahçı terör örgütü lideri Fethullah Gülen’in ABD’den iadesine ilişkin şartların tamamen oluşmasına rağmen Washington makamlarının harekete geçmediğini belirtti. Bozdağ, “Bize ileri sürdükleri şartlara baktığımızda adeta vermeyeceklerini ifade eden bir yaklaşım görüyoruz” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullahçı Terör Örgütü lideri Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili ABD ve Türkiye arasındaki adli sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Adalet Bakanlığı görevini üstlendiği daha önceki dönemlerde, bu konuda iki defa ABD’li mevkidaşıyla görüştüğünü söyleyen Bozdağ, şöyle devam etti:

  • “Sayın Cumhurbaşkanı’mız, her görüşmesinde bu konuyu muhataplarına dile getirdi. Dışişleri Bakanı’mız dile getirdi, Abdulhamit Gül Bey dile getirdi. Türkiye, bu konuyu sürekli gündemde tuttu ve ısrarlı bir şekilde iadesini talep ediyor. İadeyle ilgili ABD ve Türkiye arasındaki Adli Yardımlaşma Anlaşması’nın şartları tamamen oluşmuş durumdadır. Amerikalı yetkililerce ‘Şartlar yok’ denilince biz şartların tam olduğunu ispat ettik. Önlerine yeterinden fazla delil koyduk. O zaman ‘Siz gönderin, mahkeme buna karar versin. Şartlar yoksa mahkeme reddeder.’ Bizim talebimize rağmen ABD Adalet Bakanlığı, bunu mahkemeye göndermedi. Ben inanıyorum ki mahkemeye gitmiş olsa mahkeme o delilleri gördükten sonra bakanlıktan farklı bir karar verebilirdi. Biz, bunu istememize rağmen yargıya göndermediler, ‘Sizin aleyhinize karar çıkar’ diye. Gönder, biz dosyamızdan, delillerden eminimiz ama göndermediler.”

“Bu iade olursa Türkiye-ABD ilişkileri ayrı bir ivme kazanabilir”

  • “ABD, Fethullahçı Terör Örgütü’nü himaye ediyor. Çok açık bir şekilde biz bunu görüyoruz” diyen Bozdağ, “Onların bize ileri sürdükleri şartlara baktığımızda adeta vermeyeceklerini ifade eden bir yaklaşım görüyoruz. Türkiye olarak biz Fethullahçı Terör Örgütü’nün kurucusu, yöneticisi, terörist başı Fethullah Gülen’i ısrarlı bir şekilde istemeye devam edeceğiz çünkü bu Türkiye’nin hakkıdır. ABD-Türkiye ilişkilerini de olumsuz etkilemektedir. Eğer bu iade olursa Türkiye-ABD ilişkileri ayrı bir ivme kazanabilir” ifadelerini kullandı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde ve önceki süreçlerde de iade talebinin gündeme getirildiğini anımsatan Bozdağ, ABD Başkanı Joe Biden döneminde de taleplerin tekrarlandığını bildirdi.

Bakan Bozdağ, Gülen’in iadesinin bundan sonra da dile getirilmeye devam edileceğini ve sürecin takipçisi olacaklarını kaydetti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER