A3 Haber

Ukrayna-Rusya savaşında 25’inci gün: Bölgede neler yaşanıyor?

Ukrayna-Rusya savaşında 25’inci gün: Bölgede neler yaşanıyor?

Ukrayna-Rusya savaşında 25’inci gün: Bölgede neler yaşanıyor?
Mart 20
00:46 2022

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonunda 25’inci güne girildi. Hem Ukrayna hem Rusya tarafı karşıya çok ağır hasarlar verdiklerini ileri süren açıklamalarda bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonunda 25’inci güne girildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, çatışmalarda Rus ordusunun aralarında tank, zırhlı araç ve kamyonların da bulunduğu 40’a yakın askeri araç ile 100’den fazla askerini kaybettiğini öne sürdü.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine göre, Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-18 Mart’ta en az 847 sivil hayatını kaybetti, 1399 sivil ise yaralandı. Açıklamada, sivil ölü ve yaralı sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceği uyarısı yapıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Tümgeneral Mihail Mizintsev, Nazilerin Ukrayna’nın birçok yerleşim yerinde Rus askerlerini suçlamak amacıyla kimyasal maddeli provokasyonlar hazırladığını, hazırlıkların ABD ve birçok Avrupa ülkesinin yönetiminin doğrudan desteği ile yapıldığını belirtti. Sputnik’in aktardığına göre, Rus komutan, “Tüm bunlar, Ukrayna’yı Rus karşıtı politikanın bir aracı olarak değerlendiren ABD ve bir dizi AB ülke yönetiminin doğrudan desteğiyle yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Rusya’nın Ukrayna’ya Belarus üzerinden ekipman sağlamasının ardından Ukrayna, bugün itibariyle Belarus’a tren seferlerinin kaldırıldığını duyurdu.

Rusya ise Rus Hava Savunma Sistemlerinin Ukrayna’nın 59 askeri tesisini vurduğunu öne sürdü.

Bölgedeki gelişmeler şu şekilde:

19.00 | Ukrayna’da sıkıyönetim 1 ay daha uzatıldı… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ülkede sıkıyönetim süresini 30 gün daha uzattı. Ukrayna Parlamentosu’ndan yapılan açıklamada, Zelenski’nin, Ukrayna’da sıkıyönetim süresini 16 Mart’tan itibaren 30 gün uzatan bir yasayı onayladığı belirtildi.

Zelenski, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonucunda ülke genelinde sıkı yönetim uygulamasına geçildiğini ve uygulamanın 26 Mart’ta 05.30’a kadar devam edeceğini duyurmuştu.

18.25 | Zelenskiy: Girişimler başarısız olursa bu bir üçüncü dünya savaşı başlar… ABD’li medya organı CNN’e konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin ile müzakereye hazır olduğunu belirterek, “Son iki yıldır hazırdım. Müzakereler olmadan bu savaşı bitiremeyeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu. Zelenskiy, şöyle konuştu: “Rus güçleri bizi yok etmeye, öldürmeye geldi. Rusya’ya karşı güçlü bir karşılık vererek halkımızın ve ordumuzun onurunu gösterebiliriz ama ne yazık ki onurumuz canları kurtaramayacak. Dolayısıyla Putin ile görüşme imkanına sahip olmak için herhangi bir formatı, herhangi bir şansı kullanmamız gerektiğini düşünüyorum ancak bu girişimler başarısız olursa bu bir üçüncü dünya savaşının başladığı anlamına gelir.”

18.05 | Kiev’de sokağa çıkma yasağı… Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, 20 Mart TSİ 21.00 ile 21 Mart TSİ 8.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

17.37 | BM: 902 sivil öldü; 10 milyon kişi evini terk etti… BM insan hakları ofisi, dün yerel saatle gece yarısı itibarıyla Ukrayna’da en az 902 sivilin öldüğünü ve 1.459 kişinin yaralandığını duyurdu. BM ayrıca, 10 milyon Ukraynalı’nın evini terk ettiğini bildirdi.

Daha önce yapılan açıklamalarda, Ukrayna’dan 3 milyonu aşkın kişinin komşu ülkelere gittiği belirtilmişti.

17.20 | Ukrayna: Rusya’nın tüm cephelerde ilerleyişi durduruldu… Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Aleksey Arestoviç, “Rusya’nın tüm cephelerde ilerleyişinin durdurulduğunu” söyledi. Arestoviç, “Rusya’nın tüm cephelerdeki ilerleyişi durduruldu. Rus tarafının bu gidişatı tersine çevirecek gücü kalmadı” dedi. Tarafların bu arada yeni taktik eylemler içinde olduğunu belirten Arestoviç, “Karşılıklı çarpışmalar sürüyor ama biz çarpışmayı daha iyi yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

16.30 | “Ukrayna’da partiler kapatıldı, Avrupa göz yumdu”… Rusya Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’nin ülkedeki partilerin kapatılmasına ilişkin karara tepki gösterdi. Aldığı kararla Zelenskiy’nin toplumu böldüğünü söyleyen Volodin, yasaklanan partiler arsında parlamentoda bulunanların da olduğunu ifade ederek, Avrupa ülkelerinin ise buna göz yumduğunu belirtti. Telegram kanalından açıklama yapan Volodin, “Bu Kiev yetkilileri için olağan uygulama, sakıncalı olanların ağzını kapatmak. Böylece Ukrayna halkını rehin alan rejimin keyfiliğinden bahseden herkes yargılama olmaksızın düşman ilan edilebilir” dedi.

Ukrayna’da Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin aldığı kararla çok sayıda parti ve kurumun siyasi faaliyetleri yasaklandı. Kararı, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy yayımladığı görüntülü mesajla duyurdu. Zelenskiy, faaliyetleri durdurulan siyasi parti ve hareketlerin “Muhalefet Bloku”, “Sol Muhalefet”, “Sol Güçler Birliği”, “Ukrayna İlerici Sosyalist Partisi”, “Ukrayna Sosyalist Partisi”, “Sosyalistler”, “Yaşam İçin Muhalefet Platformu”, “Şaria Partisi”, “Bizim”, “Devlet” ve “Vladimir Saldo Bloku” olduğunu aktardı.

16.25 | Fransa, Rusya Merkez Bankası’nın varlıklarını dondurdu… Fransa, Rusya Merkez Bankası’nın 22 milyar euro tutarındaki varlıklarını dondurdu Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Fransız makamların Rusya Merkez Bankası’nın 22 milyar avro tutarındaki varlıkları ile Batılı ülkelerin Rusya karşıtı yaptırımlarının kapsamına giren kişilerin hesaplarını ve gayrimenkullerini dondurduğunu belirtti.

15.18 | Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk, bugün sivillerin çatışmaların olduğu bölgelerden tahliyesi için yedi insani koridor açılacağını açıkladı. Vereschuk, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başlamasından bu yana bu bölgelerden toplam 190 bin sivilin tahliye edildiğini söyledi.

14.35 | Mariupol’dan tahliyeler sürüyor… Rus askerlerinin kuşattığı Ukrayna’nın Mariupol şehrinde, sivillerin güvenli koridorlardan tahliyeleri sürüyor. Siviller, bulundukları yerlerden Rus yanlısı Donbas bölgesi askerlerinin kontrolünde çıkarak, konvoylar halinde başka şehirlere tahliye edildi.

13.40 | Gazprom: Avrupa’ya Ukrayna üzerinden gaz akışı sürüyor… Rus enerji şirketi Gazprom, Avrupalı müşterilerin talepleri doğrultusunda Ukrayna üzerinden gaz akışının devam ettiğini söyledi. Şirketten yapılan açıklamada 20 Mart tarihi itibarıyla söz konusu talebin 106.6 milyon metreküp olduğu ifade edildi.

13.30 | Ukrayna: Rus ordusu 14 bin 700 asker kaybetti… Ukrayna’ya saldıran Rus ordusunun 14 bin 700 askerini, 96 uçağını, 118 helikopterini ve 476 tankını kaybettiği bildirildi. Açıklamaya göre Rus güçleri 947 araç, 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 21 insansız hava aracını (İHA) da kaybetti.​​​​​​​​​​​​​​

13.17 | BM: Ukrayna’da 10 milyon kişi yerinden edildi… Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna’daki savaşın çok yıkıcı olduğunu, şimdiye kadar Ukrayna’yı terk edenlerin ve ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 10 milyona ulaştığını bildirdi. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Ukrayna’daki savaş o kadar yıkıcı ki 10 milyon kişi ya ülke içinde yerinden edildi ya da ülke dışına mülteci olarak kaçtı.” ifadesini kullandı.

10.30 | Mariupol Şehir Konseyi: İçinde 400 kişinin olduğu sanat okulu bombalandı… Mariupol Şehir Konseyi, Rus güçlerinin içinde 400 kişinin sığındığı bir sanat okulunu bombaladığını duyurdu. Mariupol Şehir Konseyi’nin Telegram kanalından yapılan açıklamada, Rus güçlerinin bombaladığı sanat okulunda kadınlar, çocuklar ve yaşlıların sığındığı belirtildi. Hayatını kaybedenler ya da yaralılar olup olmadığı henüz belirtilmedi.

10.23 | “Ukrayna konusunda tarihin doğru tarafında yer alıyoruz” diyen Çin: Hiçbir dış baskıyı kabul etmeyiz… Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Rusya’nın Ukrayna operasyonu hakkında açıklamalarda bulundu. Çin’in zamanın göstereceği gibi Ukrayna krizi konusunda tarihin doğru tarafında yer aldığını ve bu durumun çoğu ülkenin istekleri doğrultusunda olduğunu söyleyen Yi, “Çin, asla hiçbir dış baskıyı veya zorlamayı kabul etmeyecek. Çin’e karşı her türlü asılsız suçlama ve şüpheye karşı çıkılacaktır” dedi. Çin’in bağımsız kararlar vereceğini de yineleyen Yi, “Biz her zaman barışı korumaktan ve savaşa karşı çıkmaktan yana olduk. Çin’in konumu nesnel, adil ve çoğu ülkenin istekleriyle uyumludur” ifadelerini kullandı.

08.04 | Zelenskiy: “Ukrayna’daki bazı partilerin faaliyetinin askıya alınmasına karar verildi”… Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskit Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin, ülkedeki geniş çaplı savaşı göz önünde bulundurarak, sıkıyönetim dönemi boyunca bazı siyasi partilerin faaliyetlerini askıya almaya karar verdiğini belirtti. Zelenskiy “Ukrayna her zaman barışçıl bir çözüm aradı. Üstelik, barıştan en çok biz yanayız. Çünkü hayatını kaybeden herkesi sayıyoruz. Çünkü, bizim için yıkılan her aile, yıkılan her ev önemlidir. Çünkü biz Ukraynalıyız ve bizim için bir insan paha biçilemez.” dedi. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin, ülkedeki geniş çaplı savaşı göz önünde bulundurarak, sıkıyönetim dönemi boyunca bazı siyasi partilerin faaliyetlerini askıya alma kararı verdiğini vurgulayan Zelenskiy, bu çerçevede “Yaşam İçin Muhalefet Platformu”, “Şaria Partisi”, “Bizim”, “Muhalefet Bloku”, “Sol Muhalefet”, “Sol Güçler Birliği”, “Devlet”, “Ukrayna İlerici Sosyalist Partisi”, “Ukrayna Sosyalist Partisi”, “Sosyalistler” ve “Vladimir Saldo Bloku” partilerinin faaliyetlerinin durdurulduğunu aktardı.

06.10 | Avustralya, Ukrayna’ya yaptığı askeri ve insani yardımı artıracak… Avustralya hükümeti, Rusya’ya karşı savaşan Ukrayna’ya yaptığı askeri ve insani yardımları toplam 156 milyon Avustralya dolarına (Yaklaşık 115,7 milyon Amerikan doları) yükselttiğini açıkladı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Başbakanlığın resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya yapılacak ek yardımları ve Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları duyurdu. Başbakan Morrison, Avustralya Savunma Bakanı ve Ukraynalı mevkidaşı arasındaki görüşmelerin ardından Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için Avustralya’nın daha önce yaptığı 70 milyon Avustralya doları tutarındaki askeri desteği 21 milyon Avustralya doları daha artırtarak 91 milyon Avustralya dolarına (Yaklaşık 67,5 milyon Amerikan doları) çıkartma kararı aldıklarını aktardı. Ukrayna’nın öncelikli taleplerini karşılamak için askeri malzemelerin Avustralya Savunma Kuvvetleri stoklarından karışılacağını belirten Morrison, “Hükümet, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine gerekli kapasiteyi süratle sağlayabildiği durumlarda daha fazla askeri yardım sağlama fırsatlarını belirlemeye devam edecektir.” ifadesini kullandı.

00:39 | İtalya’nın Roma ve Pisa kentlerinde NATO karşıtı yürüyüş… İtalya’da Genel İşçi Sendikası, solcular ve antifaşistler, Roma ve Pisa’da NATO’ya ve Ukrayna’ya silah tedarikine karşı protesto düzenlediler. Bir gösterici Sputnik’e verdiği demeçte, “Avrupa, İtalya ve Ukrayna’da tam tarafsızlığı savunuyoruz. Silah harcamaları, daha yüksek ücretler için harcanabilecek fonları kaldırıyor” ifadelerini kullandı.

00:20 | Bulgaristan’da NATO’ya karşı protesto… Bulgaristan’da Cumartesi günü NATO karşıtı protesto düzenlendi. Protestoya katılan aktivistler, Bulgaristan’ın “kalan birkaç silahını” Ukrayna’ya vermesine karşı olduklarını belirterek, “NATO defol” sloganları attı. Bulgaristan 2004’te NATO’ya katılmıştı.

00.00 | Rusya: Kiev, Batı’nın diplomatik tesislerine yönelik saldırı planlıyor… Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Kiev milliyetçi rejimi, ABD ve Batı’nın diplomatik tesislerine yönelik saldırıları ‘Rus silahlı kuvvetlerinin hedefli saldırısı’ olarak sunmayı planlıyor” dedi. Rus ordusunun bugünkü ilerleyişinden ve operasyonlarından bahseden Sözcü Konaşenkov, “Kashlagach nehrini geçen Rus Silahlı Kuvvetleri Aidar taburunun direncini kırdı ve 5 kilometre ilerleyerek Shakhtarsk – Novoukrainka hattına ulaştı. 30 kadar militan 1 tank, bir piyade savaş aracı ve 4 arazi aracı imha edildi. Rus ordusu şu anda ikinci kademede faaliyet gösteren Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 54. mekanize tugayının birimleriyle savaşıyorlar. Donetsk Cumhuriyeti Halk milislerinin grupları, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 53. mekanize tugayını imha etti ve Taramchuk yerleşim alanında kontrol ele geçirildi, geri çekilen düşman takip ediliyor. Lugansk Halk Cumhuriyeti Birlikleri ise Ukrayna’nın Lısıçansk kentinin kuzey eteklerine kadar ulaştı. Ukrayna’nın Rubijne şehrinden geri çekilen Ukraynalı milliyetçi grupları yok ediyorlar” dedi.

Sözcü Konaşenkov Rus ordusunun Ukrayna ordusuna verdiği hasarlardan bahsederek, “Gün boyunca Rus Hava Savunma Sistemleri Ukrayna’nın 59 askeri tesisini vurdu. Bunlar arasında 3 komuta noktası, 2 çoklu fırlatma roket sistemi ve Ukrayna’nın Harkov kentindeki Bohodukhiv kasabasında bulunan 2 radar istasyonu, 2 roket ve topçu silah deposu ve askeri teçhizatın yoğunlaştığı 51 alan yer aldı. Farpost-RU insansız hava aracı, Kiev’in 60 kilometre kuzeyindeki Vypolzov bölgesinde S-300 hava savunma sisteminin aydınlatılması ve yönlendirilmesi için kullanılan bir radarı imha etti. Ayrıca Rus Hava Savunma Sistemleri, Malovorontsovka bölgesi yakınlarında Ukrayna’ya ait 5 ayrı insansız hava aracını imha etti. Ukrayna’ya yönelik askeri harekatın başlangıcından bu yana toplamda 201 insansız hava aracı, bin 443 tank ve diğer zırhlı muharebe aracı, 147 çok amaçlı roketatar, 564 top ve havan topu ile bin 248 adet özel askeri araç imha edildi” ifadelerini kullandı.

Açıklamalarının devamında Ukrayna İstihbarat Servisi’nde (SBU) çalışan bir kişinin gönüllü olarak Rus askerlerine teslim olduğunu aktaran Sözcü Konaşenkov, “Özel bir askeri operasyon sırasında, Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki SBU’nun ana bölümünün bir çalışanı gönüllü olarak Rus askerlerine teslim oldu. Bu memur, milliyetçilerden kurtarılmış bölgelerde çalışmak için sabotaj ve terörist grupların eğitimini organize etmede doğrudan yer aldı. SBU yetkilisi, Donbass bölgesinde sabotaj faaliyetlerinde bulunan tüm kişiler hakkında ayrıntılı bilgi verdi. SBU’da görevli tüm kişilerin, suç faaliyetinden gönüllü olarak feragat etmesi ve bunu kolluk kuvvetlerine zamanında bildirilmesinin cezai sorumluluktan muaf olduğuna dikkat çekiyorum” dedi.

Teslim olan SBU üyesinin, Azak milliyetçi grupları tarafından provokasyon yapacağına dair bilgiler verdiğini de belirten Konaşenkov, “Buna ek olarak, SBU çalışanı Lviv’deki Azak milliyetçi taburunun militanları tarafından ABD ve diğer Batılı ülkelerin diplomatik misyonlarının çalışanlarına ve tesislerine karşı planlanan terörist eylemler hakkında rapor verdi. Kiev rejimi liderliğinin milliyetçilerin planlarından haberdar olduğunu, ancak bunların uygulanmasını engellemek için herhangi bir önlem almadığını vurgulamak istiyorum. Kiev milliyetçi rejimi, ABD ve Batı’nın diplomatik tesislerine yönelik saldırıları ‘Rus silahlı kuvvetlerinin hedefli saldırısı’ olarak sunmayı planlıyor. Provokasyonun temel amacı, Ukrayna üzerinde bir uçuşa yasak bölge oluşturmaları ve ek silahlar sağlamaları için NATO ülkeleri üzerindeki baskıyı artırmaktır” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER