Site icon A3 Haber

Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi

Yargıtay tarafından bozulan Çarşı davası ile İstinaf Mahkemesi’nce bozulan aralarında 2017’den beri tutuklu bulunan Osman Kavala’nın da bulunduğu 17 kişinin yargılandığı  Gezi Davası’nın beşinci duruşması bugün İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşma 22 Nisan’a ertelendi.

Gezi Davası’nda savcılık mütalaasının ardından ilk duruşma bugün görüldü. Duruşmaya demokratik kitle örgütleri, uluslararası basın, konsolosluk temsilcileri, siyasi partiler katıldı.

Duruşma öncesi Taksim Dayanışması Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ile yurttaşlar da destek verdi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, SOL Parti İstanbul İl Başkanı Leyla Koç Üzüm, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oruç, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Ahmet Şık, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz yer aldı.

Duruşma öncesi basın açıklaması: Umut yargılanamaz

Gezi Dayanışması, duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya çok sayıda siyasi parti temsilcileri ve demokratik kitle örgütleri katıldı. Açıklamayı okuyan Akif Burak, “Gezi, ülkemizin toplumsal tarihinin en parlak ve onurlu sayfasıdır. Gezi Direnişi Anayasal bir zeminde gerçekleştiği yargı kararlarıyla iki kez tescil edilmesine rağmen, hukuka ve gerçeğe aykırı, tümüyle mesnetsiz iddialarla, üçüncü kez yargılanmak isteniyor. Toplumsal muhalefetin en temel hak ve talepleri suç unsuru gibi gösterilmek, barışçıl direnişin tarihsel ve meşru gerçekliği ısrarla çarpıtılmak, karalanmak isteniyor. İstedikleri sadece bu değil. Gezi’nin Haksızlığa, adaletsizliğe, keyfiliğe, dayatmaya, baskıya karşı direnmenin adı olduğu, bir parktan tüm ülkeye ve dünyaya yankılanan; kente, doğaya, yaşama sahip çıkanların hep bir ağızdan, bir arada söyledikleri şarkı olduğu unutturulmak isteniyor” dedi.

“Dokuz yıl geçti ama direniş sürüyor”

“Niyetinizi ve korkularınızı biliyor, bu beyhude çabalarınızı reddediyoruz! Çünkü Gezi’yi yaşadık, biliyoruz” diyen Burak, sözlerine şöyle devam etti:

“Gezi hep haklı”

Burak açıklamanın devamında şunları söyledi:

Duruşmadan notlar şöyle:

Osman Kavala Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla cezaevinden duruşmaya katılıyor.

Mahkeme başkanı, esas hakkındaki mütalaanın celse arasında sunulduğunu söyledi. Söz hakkı verilen duruşma savcısı mütalaayı tekrar ettiğini belirtti. Emniyet Müdürlüğü avukatı, tüm sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Yargılanan kişilerden Can Atalay, usul ile ilgili, “Biz ısrar etmeseydik heyetiniz bozmaya ilişkin beyanımızı bile almayacaktı. Bozmaya ilişkin beyanlarımızı ısrarla ‘savunma’ diyerek aldınız. Yargılama faaliyeti olarak ne yaptınız? Çarşı davasıyla ilgili kurduğunuz ara karar, adli tıpa yazdığınız yazı, bozmaya ilişkin beyanlarımızın alınması, Kavala’nın tutukluluk durumuna ilişkin olarak avukatların beyanı… Sadece bunları yaptınız.” beyanında bulundu.

“2014’te kulağımıza ulaştırılan duyumlara rağmen bu ülkeden gitmedik”

Atalay şunları söyledi:

“Bir düğmeye basıldı, Gezi davası bozuldu”

“Biz bu ülkeden gitmeyeceğiz”

“Siz hukuk adına konuşmayın, siyaset yapın!”

“Erdoğan dokuz yıldır ne zaman canı sıkılsa Gezi diyor”

Can Atalay’ın ardından konuşan Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar, “Siz bir tane bile tanık dinlemediniz, tevsii tahkikat taleplerini bir kenara ittiniz. Yasal olarak sizin sanıkları dinleme hakkınız bile yok.” dedi.

Bayraktar şu ifadeleri kullandı:

Köksal Bayraktar’ın ardından sanık Ali Hakan Altınay’ın avukatı Tora Pekin, “Dosyaya getirilen ve tartışılan hiçbir delil yok, delillerin toplanması taleplerini reddetiniz. Bir tek delilin konuşulmadığı dosyada karara gidilmesi hakkında ne düşünürsünüz?” diye konuştu.

Avukat Tora Pekin, AİHM’in Türkiye’ye dosyanın kapsamlı olması gerekçesiyle savunma için toplamda altı ay süre verdiğini hatırlattı ve esas hakkında savunma için süre talep etti.

“Kesintiler olan tapelerin kararları ve ses kayıtları yok”

Can Atalay, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman’ın avukatı Evren İşler, “Hem iddianamenin hem de esas hakkında mütalaanın dayanağı olan tapelerle ilgili sorunlar var. Kesintiler olan tapelerin kararları ve ses kayıtları yok. Bunlar olmadan işlem yapılması mümkün değil. Ne yaparsanız yapın, nasıl kıymetlendirirseniz kıymetlendirin bu kararlar hukuka uygun hale gelmeyecek. Kararların ve ses kayıtlarının dosyaya getirilmesini istiyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

“Ermenilerle dostluk kurmak”

Kavala müdafi, Avukat Fethi Demir ise iddianamenin diline dikkat çekerek şunları söyledi:

“Anlaşılmıştır” ile biten cümleler var

Çiğdem Mater’in avukatı Hürrem Sönmez ise, “Mütalaada ‘anlaşılmıştır’ ile biten cümleler var. Müvekkilim ile ilgili ‘Gezi kalkışmasının başarısız olması sonucu belgeselin yarım kaldığı anlaşılmıştır’ denilmiş. Ben avukatı olarak neden çekmediğini bilmiyorum. Siz nereden anladınız? Hukukla bağlı bağımsız mahkemelerin yargılama yapacağına inanıyoruz hala. Müvekkilin ‘Ermenistan Erivan film festivaline götürülen ve hükümeti yıkmak için çektiği’ iddia edilen videonun ne olduğunun tespit edilmesini ve iddia makamının iddiasını somutlaştırmasını talep ediyoruz” dedi.

Casusluk suçlaması

Heyet, Kavala’ya söz verdi. Kavala, “Taleplere katılıyorum ve bunlarla ilgili kararınızı bekliyorum” dedi.

Yargılananlardan biri olan Mine Özerden, avukatının başka bir duruşmada olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

Kavala’nın tutukluluk halini devamı istendi

Taleplerle ilgili görüşü sorulan duruşma savcısı Edip Şahiner süre taleplerinin kabulüne karar verilmesini istedi. Savcı Şahiner Kavala’nın tutukluluk halinin de devamına karar verilmesini talep etti.

Kavala, ara karardan sonra şunları söyledi:

Osman Kavala’nın avukatı Tolga Aytöre ise savunmasında, “2 yıldır casusluk suçlamasıyla ilgili tutukluluğun devamını istiyorsunuz. Bu suçlama hiçbir suçun unsuru olamaz. Bu yargılama siyasi baskı altında yapıldığı için güvenmiyoruz. Siyasi bir coşkuyla yazılmış bir mütalaa bu. Bu iddianame ve mütalaanın ayak izlerine basmayın, aldatılıyoruz. Bu çok uzun sürmez, hukuktan uzaklaşanların çok da uzağa gidemediğini gördük. Karar, takdir heyetinizin” dedi.

Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşma 22 Nisan’a ertelendi.

Exit mobile version