A3 Haber

ABD’den “Türkiye’ye S-400 teklifi” iddiasına “yorum yok” yanıtı

ABD’den “Türkiye’ye S-400 teklifi” iddiasına “yorum yok” yanıtı

ABD’den “Türkiye’ye S-400 teklifi” iddiasına “yorum yok” yanıtı
Mart 22
18:50 2022

ABD’nin Rus yapımı S-400 sistemlerini Ukrayna’ya göndermesi için Türkiye’ye teklif getirdiği iddiası, Washington’da Pentagon ve Dışişleri’ne soruldu. ABD Dışişleri Sözcüsü Price, “Yorum yok” dedi.

Washington’ın Ankara’ya Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya göndermesini önerdiğine dair iddialar ABD Dışişleri Bakanlığı basın toplantısında gündeme geldi. Uluslararası basındaki haberler konusunda doğrudan yorum yapmayan sözcü Ned Price, “Ukraynalı ortaklarımıza, karadan havaya dahil, Rusya’dan gelen tehditle mücadele için ihtiyaç duydukları sistemlerin tedarik edilmesi için çalışıyoruz” dedi.

“Rus yapımı olanlar dahil, farklı sistemlerin tedariki için çalışıyoruz”

ABD Dışişleri Sözcüsü Price, “Söz ettiğiniz haberler konusunda yorum yapmayacağım. Ukraynalı ortaklarımıza, karadan havaya dahil olmak üzere, Rusya’dan gelen tehditle mücadele için ihtiyaç duydukları sistemlerin tedarik edilmesi için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Price, Ukrayna’nın uzun menzilli uçaksavar sistemlerine ve bu sistemlerde kullanılan mühimmata sahip olması için S-300 gibi sistemlerin, Sovyet ya da Sovyet dönemi sonrası Rus yapımı uçaksavar sistemleri dahil Ukrayna’ya ulaştırılması konusunda ortaklar ve müttefiklerle çalışmaya devam ettiklerini belirtti.

“Her NATO ülkesi Ukrayna’ya yardımı artırdı”

Price, Türkiye’ye Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdiği destekten ve Ukrayna’ya ihtiyacı olduğu zamanda yardım çabalarından dolayı teşekkür ettiklerini hatırlattı. Price, “Ukrayna’ya yaptığı yardımın ayrıntıları konusunda açıklama için sizi Türkiye hükümetine yönlendireceğim. Ancak her NATO üyesi gerek güvenlik gerekse insani ya da ekonomik yardım açısından Ukrayna’ya yardımı önemli şekilde arttırdı’’ diye konuştu.

Pengaon Sözcüsü de “Ayrıntı vermedi”

Konu ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü John Kirby’nin pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında da gündeme geldi. Sözcüye Ukrayna’da S-300 sistemi olup olmadığı ve ABD’nin Türkiye ile elindeki S-400 sistemini Ukrayna’ya gönderilmesi konusunu görüşüp görüşmediği sorusu yöneltildi. Kirby, Ukrayna’da bulunan sistemleri konusunda ayrıntı veremeyeceğini söylerken, operasyonel güvenliğin Ukrayna için önemli olduğunu ve Pentagon’un Ukrayna’nın kullandığı araçları kamuoyuna yönelik açıklamalarda ayrıntılandırmayacağını belirtti.

Kirby, “S-300 konusu ve basında gördüğüm S-400 söylentileri konusunda şunu söyleyeceğim. Şu anda odak noktamız Ukrayna’nın eline kullanmayı bildikleri, eğitimini aldıkları ilave sistemleri ulaştırmak amacıyla müttefik ve ortaklarla çalışmak” ifadelerini kullanırken başka ayrıntı vermedi.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER