A3 Haber

Zelenskiy: Müzakereler çok zor ve tartışmalı sürüyor

Zelenskiy: Müzakereler çok zor ve tartışmalı sürüyor

Zelenskiy: Müzakereler çok zor ve tartışmalı sürüyor
Mart 23
08:34 2022

Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan savaş devam ederken, Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya ile müzakerelerin “çok zor ve tartışmalı” şekilde sürdüğünü söyledi. Rusya’nın abluka altında tuttuğu Mariupol şehrinden son 24 saatte 7 bini aşkın sivil tahliye edildi. Beyaz Saray, Biden’ın, Avrupa’daki temasları kapsamında Rusya’ya uygulanacak yeni yaptırımları duyuracağını açıkladı.

Rusya’nın karadan ilerleyişi durma noktasına gelirken havadan bombardıman sürüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile müzakerelerin “zor” ve “tartışmalı” şekilde devam ettiğini bildirdi. Zelenskiy, Telegram kanalından paylaştığı görüntüde, Rusya ile müzakere ve ülkesindeki çatışma bölgelerinden sivillerin tahliye süreçlerine dair açıklamalarda bulundu. Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakere sürecine değinen Zelenski, “Rusya’yı barışa ve bu acımasız savaşı sonlandırmaya zorlamak için çeşitli düzeylerde çalışmalara devam ediyoruz” dedi.

Müzakerelerin her gün yapıldığını belirten Zelenskiy, “Müzakereler çok zor ve bazen tartışmalı şekilde devam ediyor ancak adım adım ilerliyoruz” şeklinde konuştu.

Kremlin’den açıklama

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Rus ordusunun Mariupol’deki asıl amacı milliyetçi birlikleri temizlemek. Kimse özel askeri operasyonun birkaç gün sürmesini beklemiyordu, operasyon Moskova’nın planına uygun ilerliyor” dedi.

Peskov nükleer silahlara ilişkin, “Rusya ancak mevcudiyeti tehdit edilirse nükleer silah kullanacaktır” diye konuştu.

Pentagon: Ukrayna savaşı kazanabilir

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Ukrayna’da belirlediği stratejik hedeflerin neredeyse hiçbirini elde edemediğini belirterek, Ukrayna ordusunun Rusya’ya karşı savaşı kazanabileceğini söyledi.

Bir gazetecinin “Askeri bir bakış açısıyla açısıyla, Ukrayna’nın savaşı kazanmasının mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna Kirby, “Evet düşünüyoruz. Bazı yerlerde bunu yapıyorlar da. Rusların ele geçirdiği veya işgal ettiği toprakları geri almaya çalışıyorlar. Ruslar belirledikleri stratejik hedeflerin hiçbirine ulaşamadı. Ve ulaştıkları hedeflere de kesinlikle kolay ya da kayıpsız ulaşamadılar. Ukraynalılar çok sert bir savunma yapıyorlar” yanıtını verdi.

Beyaz Saray: Yeni yaptırımlar açıklanacak

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Biden’ın, Avrupa’daki temasları kapsamında Rusya’ya Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanacak yeni yaptırımları duyuracağını açıkladı. Biden 24 Mart Perşembe günü Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerine katılacak, 25 Mart Cuma günü ise Polonya’nın başkenti Varşova’ya giderek burada Polonyalı mevkidaşı ile görüşecek ve bölgede görev yapan askerleri ziyaret edecek.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER