A3 Haber

Erdoğan NATO zirvesinde: Rusya ve Ukrayna’nın gündemde olacağı toplantıdan gelişmeler…

Erdoğan NATO zirvesinde: Rusya ve Ukrayna’nın gündemde olacağı toplantıdan gelişmeler…

Erdoğan NATO zirvesinde: Rusya ve Ukrayna’nın gündemde olacağı toplantıdan gelişmeler…
Mart 24
12:10 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi Brüksel’de başladı. Rusya-Ukrayna savaşı birinci ayını doldururken, liderlerin ikili görüşmeler yapacağı aktarıldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın doğu kanadının daha da güçlendirileceğini ve daha fazla asker konuşlandırılacağını söyledi.

NATO üyesi ülkelerin liderleri, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonu sonrasında ortaya çıkan durumu görüşmek üzere, Belçika’nın başkentindeki Brüksel’de bulunan NATO Karargahı’nda bir araya geldi.

Brüksel’de üç zirve için gelen liderler, ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.

Toplantıya Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin de video konferans yöntemiyle katılması bekleniyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçen hafta yaptığı olağanüstü zirve duyurusunda “(Zirvede) Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sonuçlarını, Ukrayna’ya güçlü desteğimizi ve NATO’nun savunma gücünün artırılmasını ele alacağız” demişti.

Erdoğan burada, ilk teması Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile gerçekleştirdi.

NATO liderleri, Brüksel’de bir araya geldikleri zirve öncesi aile fotoğrafı çektirdi.

Zirve’den notlar

Zirve öncesinde konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, liderlerin savunma harcamalarını artırmasını beklediğini söyledi. “Dünyadaki en güçlü ittifakız. Yan yana durduğumuz sürece güvendeyiz” diyen Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’ya savaş açarak “büyük hata” yaptığını belirtti.

Stoltenberg, kimyasal silah kullanımıyla ilgili bir soru üzerine, bunun savaşın doğasını değiştireceğini belirterek “NATO’nun her zaman savunma ve yanıt vermeye hazır olduğunu söylemek dışında spekülasyon yapmak istemiyoruz” dedi.

NATO’nun doğu kanadını daha da güçlendireceğini, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya’ya daha fazla asker konuşlandırılacağını anımsatan Stoltenberg, bu güçlerin gerektiği sürece orada kalacaklarını söyledi.

İttifakın sosyal medya hesabından da konuşlandırılan birliklere ilişkin paylaşım yapıldı.

Johnson: Yaptırımlarımız sert olursa, iş hızlı biter

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise liderlerin Ukrayna halkı için neler yapılabileceğini ele almak üzere bir araya geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

  • “Bu işi olabildiğince çabuk halletmek için birlikte çalışmamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaptırımlarımız ne kadar sert olursa, Putin rejimi etrafındaki ekonomik baskımız ne kadar sert olursa, Ukraynalılara daha hızlı yardım etmek için ne kadar çok şey yapabilirsek bu iş o kadar hızlı bitebilir.”

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da dünyadaki ortakların birleşerek Ukrayna’yı desteklediğini, Rusya’yı kınadığını ve ona karşı durduğunu ifade etti.

“Baltık ülkeleri tek başına savunma yapamaz”

Baltık ülkelerinin tek başına savunma yapamayacaklarını savunan Estonya Başbakanı Kaja Kallas ise NATO ittifakının parçası olarak caydırıcı pozisyona ve savunma planına ihtiyaç duyduklarını aktardı.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaştan oldukça endişe duyduklarını söyleyen Kallas, bu sürecin Ukrayna’ya daha fazla yardım etmelerini ve ek adımlar atmalarını engellediğini kaydetti.

“Çin’in nasıl bir rol oynayacağı görüşülecek”

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Çin’in nasıl bir rol oynayacağının görüşüleceğini söyledi. Sanchez, “İspanyol devleti olarak, Vladimir Putin dışında kimsenin istemediği bu savaşta Çin’in yapıcı bir rol oynamasını her zaman savunacağız.” diye konuştu.

“Rusya’nın biyolojik silah kullanacağını düşünmüyorum”

Slovenya Başbakanı Janez Jansa “Rusya’nın biyolojik ve kimyasal silah kullanılacağı yönündeki konuşmalardan tedirginiz ancak ben Rusya ordusunun bu tür silahlar kullanacağını düşünmüyorum” ifadesini kullandı.

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova da Rusya’nın sınırların uluslararası hukukla belirlenmiş olduğunu unutmaması gerektiğini söyledi.

“Kimse güvende değil”

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşla bölgede artık kimsenin kendini güvende hissedemeyeceğini belirtti.

Nauseda, Rusya’ya yönelik muhtemel yaptırımların beşinci, altıncı paketinden bahsettiklerini ifade ederek yaptırımların sonuç almasının zaman aldığını ve bu nedenle mümkün olduğunca kararlı olmaları gerektiğini kaydetti.

Zelenskiy’den NATO’ya sitem

Brüksel’deki NATO Zirvesi’ne video konferansla katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, konuşmasında NATO müttefiklerine sitemde bulundu. Zelenskiy, Ukrayna’nın istediği silahların yüzde 1’inin bile verilmediğini söyledi.

 Stoltenberg: Rusya’ya bedel ödeteceğiz

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Brüksel’deki NATO Zirvesi’nin ardından açıklamalarda bulunuyor:

  • Bugün NATO liderleri şu mutabakata vardı; Ukrayna’ya daha fazla destek vereceğiz ve Rusya’ya daha önce görülmemiş bedeller ödeteceğiz.
  •  NATO liderleri savunma bütçelerini artıracak.
  • Kimyasal silahların herhangi bir şekilde kullanımı çatışmanın doğasını tamamen değiştirir.

Erdoğan ile Biden görüşebilir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, zirveden önce yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden ve diğer katılacak liderlerle ikili görüşmeleri olacak. Bir gün içerisinde yapılabilecek toplantı sayısı sınırlı ama elimizden geldiğince bu görüşmeler gerçekleşecek” dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise “ABD, müttefikleriyle Rusya’nın G20 Ekonomi Bakanlar Zivesi’ne katılmasına onay verip verilmemesini görüşecek. Biden, NATO’da ki görüşmelerden sonra basına açıklamalarda bulunacak. Biden’ın takviminde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme yok, ama görüşebilirler” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, Biden’ın ABD Başkanı olarak göreve başlamasının ardından ilk yüz yüze görüşmesini 14 Haziran 2021’de düzenlenen NATO zirvesinde gerçekleştirmişti. Erdoğan, Biden ile ikinci yüz yüze görüşmesini İtalya’nın başkenti Roma’da 2021 ekim ayındaki G20 Liderler Zirvesi’nde yapmıştı. Brüksel’deki zirvede yapılacak görüşme Erdoğan ve Biden arasındaki üçüncü yüz yüze görüşme olacak.

Stoltenberg’in görev süresi uzatıldı

NATO’nun 13’üncü genel sekreteri Jens Stoltenberg’in görev süresi 30 Eylül 2023’e kadar uzatıldı. Norveç’in eski başbakanı Stoltenberg, 2014’ten beri Nato Genel Sekreteri.

Stoltenberg, Danimarkalı Anders Fogh Rasmussen’den sonra genel sekreter olmuştu.

NATO liderlerinden ortak bildiri

NATO liderlerinin ortak bildirisinde ise özetle şunlar dendi:

  • Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz. Cumhurbaşkanı Putin’i bu savaşı derhal durdurmaya ve Ukrayna’dan askeri güçlerini geri çekmeye ve Belarus’u saldırganlığa suç ortaklığına son vermeye çağırıyoruz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER