A3 Haber

“Dört başlıkta mutabakat var” diyen Erdoğan’ı Ukrayna yalanladı: “Mutabakat yok”

“Dört başlıkta mutabakat var” diyen Erdoğan’ı Ukrayna yalanladı: “Mutabakat yok”

“Dört başlıkta mutabakat var” diyen Erdoğan’ı Ukrayna yalanladı: “Mutabakat yok”
Mart 25
21:35 2022

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinde ele alınan altı başlıktan dördünde “mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu” olduğunu söyleyen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yalanladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde ele alınan dört başlıkta “mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu” olduğunu söyleyen Erdoğan’ın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarına karşı ülkede ateşkes ve barış ilan edilmesi için bir araya gelen Rusya ve Ukrayna heyetleri müzakerelerini sürdürüyor. Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky bu hafta boyunca heyetler arasında video konferans yöntemiyle görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Müzakereler Pazartesi’den Cuma’ya video konferans yoluyla tüm hafta boyunca devam etti ve yarın da devam edecek. İkincil konularda uzlaşmaya yakınız ancak kilit konularda ilerleme yok” dedi.

“Bir anlaşma yapılmasının olası olmadığını düşünüyorum”

İlerleme sağlanamayan kilit konulardan Rusya’nın Ukrayna’dan taleplerini sıralayan Medinsky, “Ukrayna’nın tarafsız statüsüne ek olarak hayati önem taşıyan bir dizi pozisyonu sağlayan kapsamlı bir anlaşmada ısrar ediyoruz. Ukrayna’nın askerden arındırılması, Nazilerden arındırılması, Kırım’ın Rusya topraklarında tanınması ve Donbass konularında bir anlaşma yapılmasının olası olmadığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Zamanın kendi lehlerine çalıştığını düşünüyorlar”

Ukrayna tarafının müzakereleri erteleme yönünde girişimlerinden bahseden Medinskiy, “Ukraynalı meslektaşlarımızın ne yazık ki müzakereleri uzatma arzusunu görüyoruz. Acele etmiyorlar. Zamanın kendi lehlerine çalıştığını düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.

Ukrayna: Erdoğan’ın belirttiği dört konuda anlaşmaya varılamadı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirttiği dört konu ile ilgili Rusya ile anlaşmaya varılmadığını açıkladı.

Kuleba, Rusya görüşmelerinde ateşkes, güvenlik garantileri ve toprak bütünlüğü taleplerinden feragat etmediklerini söyledi.

Erdoğan ne demişti?

Erdoğan, NATO zirvesine katıldığı Brüksel’den Türkiye’ye dönerken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde ele alınan altı başlıktan dördü üzerinde “bir mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu” olduğunu söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandığı aktarılmıştı:

“Burada Rusya ile Ukrayna arasında müzakere edilen 6 başlık var. Ama bu 6 başlığın 6’sını da her iki taraf kabullenmiyor. Özellikle 4 başlık üzerinde bir mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu. Bunlardan bir tanesi özellikle bu NATO meselesiyle ilgili. Ukrayna ilk başlarda bu konuya önemle asılıyordu ama daha sonra NATO üyeliğinden çekilebileceğini Zelenskiy ifade etmeye başladı. Bir diğer konu, özellikle Rusya’nın resmi dil olarak kabul edilmesi meselesi. Zelenskiy bunu da kabul etti. Zaten Rusça Ukrayna’nın hemen her yerinde konuşulan bir dil. Bu noktada da bir sorun yok. Bir diğer konu silahsızlanma meselesi. Tabii Ukrayna bir devlet, yani silahsızlanmayı A’dan Z’ye kabul söz konusu değil. Ama bu konu da anlaşılamaz değil. Yani orada da belli tavizlerin verilebileceğini Ukrayna tarafı ifade etti. Dördüncü konu, ki yine Ukrayna’nın da burada bir mutabakatı var; o da bu kolektif güvenlik dedikleri mesele. Bu konuda da Ukrayna olumlu bir yaklaşım ortaya koydu. Ama tabii Ukrayna Kırım ve Donbas konularında bu kadar rahat değil. Donbas meselesinde en sonda güzel bir adım attı, bana göre akıllı bir liderlik diyebiliriz ve ‘Bu konuda referanduma gitmem gerekir’ dedi. Bu konuyla orayı kestiler. Şu anda böyle bir durum var.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER