A3 Haber

Biden’dan Putin iddiası: Bazı danışmanlarını kovdu ya da ev hapsine aldı

Biden’dan Putin iddiası: Bazı danışmanlarını kovdu ya da ev hapsine aldı

Biden’dan Putin iddiası: Bazı danışmanlarını kovdu ya da ev hapsine aldı
Mart 31
23:25 2022

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisini Ukrayna savaşı konusunda yanlış yönlendirdiği söylenen bazı danışmanlarını kovduğu ya da ev hapsine attırdığına dair ibareler olduğunu ancak bu konuda kesin kanıt olmadığını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, ABD’de petrol fiyatlarındaki artışın nedenini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgali ile ilişkilendirdi. Biden, “NATO müttefikleri ve Avrupalı ortaklarımızla Rusya’ya karşı şimdiye kadar hiçbir yerde uygulanmamış en ağır yaptırımları uyguluyoruz. Şu ana kadar bu eylemler Putin’i dünyadan izole ederek Rusya’nın ekonomisini felce uğratıyor ve Ukraynalıların ülkeleri için savaşmalarına ve acılarını hafifletmelerine yardımcı olmaya çalışıyor. Ama en başından beri söylediğim gibi, Putin’in savaşı dünyanın her yerinde müttefiklerimize ve demokrasilere birer maliyet getirdi. Putin’in savaşı Amerikalılar ve müttefiklerimiz için petrol fiyatlarında artış olarak etkisini gösteriyor” dedi.

Biden, “Petrol fiyatlarında iki temel sorun var. Bunlardan birincisi Covid-19, ikincisi ise Vladimir Putin’dir. Bunun nedeni Putin’in savaşı. Şimdi dünya çapında birçok insan artık Rus petrolünü satın almıyor” ifadelerini kullandı.

“6 ay boyunca günde 1 milyon varil petrol serbest bırakılacak”

Rus enerjisine bağımlılığın azaltılması için planı olduğunu söyleyen Biden, planının büyük bir parçası olarak, ABD’nin stratejik rezervlerinden günde 1 milyon varil petrolü serbest bırakılması yönünde karar aldığını duyurdu. Biden, “Planımın en önemli kısmında, önümüzdeki 6 ay boyunca günde 1 milyon varilin serbest bırakılmasına izin veriyorum. Bu 6 ayda toplamda 180 milyon varil petrol demektir” dedi.

Putin’i bir kez daha “diktatör” olarak nitelendirdi

Putin’i yeniden diktatör olarak nitelendiren Biden, “Aile bütçelerimiz, petrol fiyatları, bunların hiçbiri bir diktatörün savaş ilan edip etmemesine bağlı olmamalı. Putin’in eylemleri nedeniyle fiyatlar yükseliyor. Yeterli arz yok. Bu yüzden bugün bu bağımlılık ve belirsizlik dönemini sona erdireceğiz. Sonuç olarak, daha düşük petrol fiyatları istiyorsak, şu anda daha fazla petrol arzına ihtiyacımız var” diye konuştu.

“Putin’e acil yanıt vermemiz gerekiyor”

Biden, bazı şirketlerin petrol fiyatlarındaki artış sebebiyle arz artışı istemediklerini ve fiyat artışı ile daha yüksek kar sağlamayı amaçladıklarını belirterek, “Ülkenizin iyiliği, dünyanın iyiliği için acil üretime yatırım yapma zamanı. Vladimir Putin’e acil yanıt vermemiz gerekiyor. Benim şirketlerin iyi kazanç sağlamasıyla ilgili bir sorunum yok ancak hiçbir ABD’li şirket, kendilerini zenginleştirmek için bir pandemiden veya Vladimir Putin’in eylemlerinden yararlanmamalıdır” şeklinde konuştu.

Biden ayrıca, “Sonuç olarak, tüm dünyada fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı hep birlikte azaltmamız gerekiyor. Dünya çapındaki ortaklarımız ve müttefiklerimizle birlikte temiz enerji ve iklim kriziyle mücadele konusundaki taahhüdümüzü katlamamız, fosil yakıtlara olan bağımlılığımızdan kurtulmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Putin’in bazı danışmanlarını kovduğuna dair belirtiler var”

ABD’nin Putin’in danışmanları tarafından yanlış yönlendirildiğine dair istihbarat aldığını duyurmasının ardından Biden, Putin’in kendini izole ettiğine ve bazı danışmanlarını kovduğuna dair bazı belirtiler olduğunu söyledi.

Biden, “Kendini izole ediyor gibi görünüyor ve bazı danışmanlarını kovduğuna dair bazı işaretler var. Ancak şu elimizde sağlam kanıt yok, bu olmadığı için daha fazla detay vermeyeceğim” dedi.

Beyaz Saray duyurmuştu

Beyaz Saray, Biden’ın Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle artan petrol fiyatları ile mücadele için ABD’nin stratejik rezervlerinden günde 1 milyon varil petrolü serbest bırakılması yönünde karar aldığını duyurmuştu. Yapılan açıklamada, Biden’ın Kongre’yi kamu arazilerini kiralayan ancak petrol ve gaz çıkartmayan enerji şirketlerine de mali cezalar uygulanması yönünde çağrı yapacağı belirtilmişti.

Biden, daha önce iki kez stratejik rezervlerde bulunan petrolü serbest bırakmıştı

Biden, daha öncede artan petrol fiyatlarını baskılamak amacıyla iki kez stratejik rezervlerde bulunan petrolün serbest bırakılmasını emretmişti. Biden yönetimi, geçtiğimiz sene kasım ayında diğer ülkelerle koordineli olarak stratejik rezervlerinden 50 milyon varil petrolü, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasının ardından ise 30 milyon varil petrolü serbest bırakılması emri vermişti.

ABD Enerji Bilgi Yönetim İdaresi verilen göre, ABD’de günde ortalama 21 milyon varil petrol kullanılıyor ve bu tüketimin yaklaşık %40’ının benzin olduğu belirtildi. ABD Enerji Bakanlığı’na göre ise, 25 Mart itibariyle ABD rezervlerinde 568 milyon varilden fazla petrol bulunuyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER