A3 Haber

Nureddin Nebati: Tüm sorunların sıfırlanması gibi bir dünya yok

Nureddin Nebati: Tüm sorunların sıfırlanması gibi bir dünya yok

Nureddin Nebati: Tüm sorunların sıfırlanması gibi bir dünya yok
Nisan 04
13:25 2022

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Tüm sorunların sıfırlanması gibi bir hayat, bir dünya yok. Ama zorlukların üstesinden birlikte hareket ederek, dayanışma içerisinde olmak en temel başarı kriteridir. Her zorlukta bir kolaylık vardır” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bursa’da yaptığı konuşmada ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “konuşma yasağı” getirildiği iddiasınınım ardından ilk defa konuşan Nebati, “Bundan sonraki süreç iyileşmelerin gerçekleştirildiği, yazın tarım ürünlerindeki artışla havalar çok iyi gitti verim patlaması olacak, ticaret canlı, inşallah savaş bir an önce bitecek” dedi.

Ekonominin iyi gittiğini savunan Nebati’nin konuşmasından satır başları şu şekilde:

  • “Dünyanın birçok ülkesi enflasyon ile karşı karşıya. Salgın sürecinde aldığımız proaktif kararlarla dünyaya örnek olduk
  • Yüksek büyüme oranları istihdam piyasasına da olumlu yansıdı. Göstergeler yurt içi iktisadi faaliyetin güçlü seyretmeye devam ettiğini gösteriyor.
  • Mart ayı itibarıyla %61,1’e yükselen enflasyonu kalıcı olarak düşürmek, fiyat istikrarını sürdürme noktasında kararlı adımlar atmaktayız.
  • Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve bununla sunulan finansal enstrümanlar ile döviz kurundaki oynaklığı kısa zamanda giderdik. KKM hesabı ile enflasyon üzerindeki kur baskısı azaldı.

“TL’ye güven duyuluyor”

  • Döviz kurunda stabilizasyon en iyi şekilde yürüyor.
  • Türkiye’de dolara ilişkin davranışın olduğunu hepimiz biliyoruz, önemli olan bu davranışın artık TL’ye güven duyulduğu, işlemlerin daha iyi ve uzun vadeli şekilde yapılabilmesi konusunda başarı sağlanmasıdır.
  • Enflasyon şu anda %60’ın üzerinde, problem mi, problem ama faiz kıskacından da çıkarttık.
  • Enflasyonun üzerinde faiz oranıyla işlem yapılmıyor, bankacılık sektöründe selektif kur politikaları ile iş dünyasının önünü açacak adımlar atılıyor.
  • Bundan sonra yapmamız gereken şey fiyatlardaki davranış bozukluğunun giderilmesiyle, makro ekonomik göstergelerdeki iyileşme ile yatay geçişten sonra daha makul bir enflasyon sarmalından çıkacağımız döneme gireceğiz.

“Enflasyon makul bir seviyeye gelecek”

  • Enflasyonun en önemli belirleyici olan döviz kurunda serbest piyasa koşulları içerisinde istikrarı sağlamış olduk. Enflasyonun diğer önemli belirleyicisi olan beklentilerdeki düzelmeye yönelik atacağımızı adımlar ile yıl sonunda enflasyonun makul bir seviyeye geldiğini hep birlikte göreceğiz. Piyasada işler iyi ve canlı.
  • Kapasite kullanım oranları yüzde 79-80’lerde, ticaret iyi. Bundan sonra yapmamız gereken şey fiyatlardaki davranış bozukluğunun giderilmesiyle ve makro ekonomik göstergelerdeki iyileşmelerle yatay bir geçişten sonra daha makul bir enflasyon sarmalından çıkacağımızı döneme gireceğiz. Üç ayağımız var, döviz kuru üstesinden geldik, faiz üstesinden geldik. İş insanlarımız çok iyi anlarlar, ekonomik kararların belli bir süreye ihtiyacı var. Türk ekonomik modeli devreye girdiğinde kur riskini aldı. Şimdi bunu ve etkilerini yaşıyoruz.

“Verim patlaması olacak”

  • Bundan sonraki süreç iyileşmelerin gerçekleştirildiği, yazın tarım ürünlerindeki artışla havalar çok iyi gitti verim patlaması olacak, ticaret canlı, inşallah savaş bir an önce bitecek. Turizm gelirlerimiz beklentilerimizin ötesine gidecek bütün bunlarla birlikte üçüncü ve en büyük problem olan enflasyonla ilgili mücadelenin çok önemli bir ayağı olan bireylerin davranışsal değişimlerini düzeltecek adımlar atmak olacaktır. Bunları yaptığımız andan itibaren hep beraber bu ataleti üzerimizden atacağız ve yatay bir seviyeden sonra yıl sonunda çok makul beklentilerimize uygun bir enflasyon düşüşünü hep beraber yaşayacağız.

“İnanç, kararlılık ve güven”

  • Zor bir süreç, zorluğun farkındayız bizi kastığını gerdiğini biliyoruz hep beraber. Ama bunun üstesinden nasıl geleceğimizi çok iyi biliyoruz. İnanç, kararlılık ve güven. 20 Aralık’ta şuraya kadar gidecek diye kararlar bağlayanlar vardı etkilerini görüyoruz. Faiz elhamdülillah o da tamam. Piyasa artık faiz oranlarının nerede olması gerektiğini çok iyi bir şekilde takip ediyor ve yönlendiriyor. Enflasyon bununla ilgili yapılması gereken şeyleri hep beraber yapacağız.
  • Hayat pahalılığı karşısında milletimizi korumaya devam edeceğiz. Gıda ürünlerinde KDV oranlarını tamamında yüzde 8’den 1’e düşürdük. Temel ihtiyaç ürünleri ve yeme içme hizmetlerinde KDV oranını yüzde 18’den 8’e indirdik.

“Stokçuluğa asla izin vermeyeceğiz”

  • Fahiş fiyat uygulayan işletmeleri yakinen denetliyoruz. Enflasyon davranışlarda bir bozukluğu sebep olmuştur. Bunun beklentilerini enflasyon daha da yükselecek kurgusu üzerine kuranlar ve bunun üzerinden fahiş fiyat uygulayan işletmeler takibimiz altında. Bu kapsamda 40 bini aşkın işletme bakanlığımızca saha denetimine tabi tutulmuştur. Fahiş fiyat, fiyat manipülasyonu ve stokçuluğa asla izin vermeyeceğiz. Karalı ve net tavrımız devam edecek. KDV indirimlerinin etiketlere yansıması mutlak suretle sağlanacak. Enerji maliyetlerinin vatandaşlarımız üzerinde etkisi azaltmayı teminen elektrik tarifelerindeki KDV oranını düşürdük.

“Bu zorlukların üstesinden geleceğiz”

  • Tüm sorunların sıfırlanması gibi bir hayat, bir dünya yok. Ama zorlukların üstesinden birlikte hareket ederek, dayanışma içerisinde olmak en temel başarı kriteridir. Her zorlukta bir kolaylık vardır. Biz bu zorlukları aşacağız, ‘Öldük, bittik’ yaygarasıyla değil. Ülkesine, işletmesine, vatanına ve toplumuna inananlarla beraber bu zorlukların üstesinden geleceğiz.”

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER