A3 Haber

İstanbul’da toplu ulaşıma yüzde 40 zam

İstanbul’da toplu ulaşıma yüzde 40 zam

İstanbul’da toplu ulaşıma yüzde 40 zam
Nisan 06
11:09 2022

İstanbul’da toplu ulaşıma zam geldi. Tam elektronik bilet ücreti 7,67 TL, tam abonman 602 TL, öğrenci abonman 109 TL oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi bugün olağanüstü toplandı.

İstanbul’da elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş ve minibüs ücretlerine oy birliğiyle yüzde 40 oranında zam yapıldı.

Bu zam ile birlikte artan ulaşım ücretleri şu şekilde:

  • Tam elektronik bilet ücreti 7.67 TL
  • Tam abonman 602 TL
  • Öğrenci abonman 109 TL
  • Taksi açılış ücreti 9.8 TL
  • Taksi kısa mesafe ücreti 28 TL
  • Minibüs indi bindi 5.25 TL

İBB’den açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun, toplu ulaşıma gelen yüzde 40’lık zamma ilişkin, “Tüm tarafların oybirliği ile bu karar alındı. İhtiyaç olduğu zaten ortada” dedi.

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) olağanüstü toplantısında, elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş, minibüs ve servis ücretlerine yüzde 40 zam önerisi kabul edildi.

Buna göre, tam elektronik bilet ücreti 5,48 liradan 7,67 liraya, tam abonman ücreti 430 liradan 602 liraya, öğrenci abonman 78 liradan 109 liraya, ilk aktarma 3,92’den 5,48 liraya, sarı taksi açılış ücreti 9,8 liraya, sarı taksi kısa mesafe ücreti 20 liradan 28 liraya, minibüs indi-bindi ücreti 3,75’den 5,25’e liraya, okul servis ücreti 396 liradan 554 liraya, personel servis ücreti 211 liradan 295 liraya, taksi dolmuş ücreti de 7,25 liradan 10 liraya yükseldi.

Toplu ulaşıma gelen zamma ilişkin İBB’en açıklama geldi.

Cumhuriyet’ten Deniz Ogan’a konuşan İBB Sözcüsü Murat Ongun, “Tüm tarafların oybirliği ile bu karar alındı. İhtiyaç olduğu zaten ortada. Hayırlı olsun” dedi.

“Geçen sefer belediyenin ve esnafların zam talebi yüzde 50 idi. Bunun karşılığında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İBB’ye yüzde 18, diğerlerine de yüzde 32 önermişti. Doğal olarak bizim teklifi oylamaya sunduk ve reddettiler” diyen Ongun, “O yüzde 50’lik bir artıştı” ifadelerini kullandı.

Esnafın zor durumunda olduğunu ifade eden Ongun, “Tekrar masaya oturuldu. Pazarlıklar yapıldı ve yüzde 40’ta herkes anlaştı” diye konuştu.

Bakanlık: Dün yüzde 50 zamda direnen İBB, bugün yüzde 40 zamma razı olmuştur

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul’da toplu ulaşıma yapılan zamla ilgili açıklama yaptı.

İBB’nin toplu ulaşım zamlarını yüzde 50 oranında ‘fahiş’ zam yapılması için teklif verdiğini belirtilen açıklamada,, “Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğümüz temsilcisi ile birlikte UKOME Kurulu üyelerinin çoğunluğunun oylarıyla bahse konu zam teklifleri yüksek bulunarak reddedilmiştir” denildi.

Açıklamada bugün gerçekleştirilen UKOME toplantısında ise İBB tarafından tüm toplu ulaşım modlarına yüzde 40 oranında zam yapılmasının teklif edildiği belirtilerek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız temsilcilerinin ise ‘Teklifin yüzde 32 oranında zam yapılması şeklinde değiştirilerek kabulü oyunu kullanıyorum’ şerhi düştüğü ifade edildi.

“Bu şerhe rağmen, yüzde 40 oranında zam yapılmasını sağlayan UKOME kararı alındığı” belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

“Dün yüzde 50 zamda direnen İBB, bugün yüzde 40 zamma razı olmuştur. Söz konusu UKOME kararı neticesinde 2019 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından mevcut İBB yönetimince yapılan zamlarla elektronik bilet ücretlerinde kümülatif yüzde 195’lik artış yapılarak 2,60 TL’den 7,67 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca aynı şekilde son 3 aylık zaman dilimi içerisinde İBB tarafından yapılan zamlar sebebiyle elektronik bilet ücretlerinde kümülatif yüzde 90’lık artışa neden olunmuştur.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER