A3 Haber

Zeytinburnu Belediyesi gider de İzmir geri kalır mı hiç: “Ballı gezi” mi dediniz?

Zeytinburnu Belediyesi gider de İzmir geri kalır mı hiç: “Ballı gezi” mi dediniz?

Zeytinburnu Belediyesi gider de İzmir geri kalır mı hiç: “Ballı gezi” mi dediniz?
Nisan 13
07:42 2022

Halktv.com.tr’den İsmail Saymaz 12 Nisan 2022’deki “Ballı gezi ittifakı” başlıklı yazısında AKP’li Ömer Arısoy tarafından yönetilen İstanbul Zeytinburnu Belediyesi’nin Bosna Hersek’in Saraybosna Belediyesi’nin daveti üzerine düzenleme kararı aldığı geziyi yazdı.
Saymaz yazısını, “Çatışma halindeki iktidar ve muhalefet partisi belediye meclis üyeleri, mesele Bosna Hersek’e ballı gezi olduğunda ittifak edebiliyor. Üstelik karar tutanağına göre davet eden Saray Bosna Belediyesi görünmesine rağmen gezinin giderini Zeytinburnu Belediyesi karşılıyor.
Zeytinburnu’nun yüzde 20’si İBB’den sosyal yardım beklerken, belediye bütçesinden Bosna Hersek’e geziye gitmek halkı enayi yerine koymaktır.
İlla bir ittifak kuracaksanız…
Yoksulluğu çözmekte ittifak edin.
Ballı gezide değil” diyerek noktaladı.

Zeytinburnu’nda 22 AKP, 13 CHP, iki İyi Parti ve bir MHP’den olmak üzere toplam 37 belediye meclis üyesi var.
6 Nisan günü meclis toplantısına katılanların oybirliğiyle kabul edilen karara göre “yapılacak ödemenin belediye bütçesinden karşılanması uygun görülmüştür” deniyor.
Gezinin amacı olarak da “belediyelerimiz arasındaki dostluk ilişkisini pekiştirmek, belediyecilik alanındaki uygulama ve faaliyetleri yerinde görmek, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak, şehircilik, tarihi dokunun korunması, kent estetiği, kültür, turizm ve ekonomi konularında teknik incelemelerde bulunmak” gösteriliyor.

Haberin sosyal medyada paylaşılmasının ardından pek çok kullanıcı alıntı yaparak eleştirdi.
Haklılar da.
Muhalefet bir yandan ülkede derin bir yoksulluk olduğundan söz edecek, diğer yandan ise iktidarın gezme hevesine ortak olacak.
Eleştirilerin çoğunu da işin ucunun “ranta” dayandığında iktidar-muhalefet kavramının yok olması oluşturuyor.

İstanbul Zeytinburnu Belediyesi AKP’nin yönetiminde.
Haberi okuyunca eskilerin deyimi ile toplumda infial yaratabilecek bir olay yaşanırken kişinin umursamazlığını tanımlamak için kullanılan “mahalle yanarken” diye başlayan söz öbeği aklımıza geliyor doğal olarak.
Bunun için de iktidarın “siyasi görüşüne” öfkeleniyoruz.
İşin aslı pek de öyle değil.
Bir örnek ile “gezme” işinin sadece iktidarın değil, muhalefetin de kullandığı seçenek olduğunu anlatayım.

Tarih: 13 Aralık 2021.
Yer: İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi.
2021 yılı Aralık Ayı Toplantısı 1. Birleşimi.
Gündemin 11 maddesi gereğince başkanlık makamınca gündeme eklenen komisyon raporlarının görüşülmesi başlığına geçildiğinde CHP’li Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu söz aldı.
Tutanaklara yansıyan görüşme aynen şöyle:
TANER KAZANOĞLU: Sayın hazirun, meclis üyeleri arkadaşlarımız, hayırlı bir meclis olmasını temenni ediyorum. Şimdi bu 5. maddeyi okuyunca çok da hoşuma gitti için açığını söylemek gerekirse. Biz İstanbul Büyükşehirdeyken Kudüs’e bir gezi düzenlemiştik sırf Kudüs’e destek olmak için. Saray Bosna’da da ciddi bir zulüm görmüş, bir hani… Biz de gezdik. Saray Bosna’ya gittik Büyükşehir olarak İstanbul Büyükşehir olarak ve hakikaten de oradaki o geçitleri ve yaşanılan zulmü̈ birebir tanık olduk. Aslına bakarsanız Meclisimizde bu yönde bir karar alıp, tüm Meclis Üyesi arkadaşlarla biz bir buraya bir seyahat yapabiliriz diye düşünüyorum.
(42 saniye)
BAŞKAN: Dolar biraz insin.
TANER KAZANOĞLU: Peki.
BAŞKAN: Gidelim ama. Bilmiyorum arkadaşlar ne dersiniz? Hep beraber bir Sarajevo ziyareti planlayalım. Ocak’ta inşallah biraz daha şey olur. Peki, teşekkür ediyoruz.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de “olumlu” baktığı Saraybosna gezisi için “Dolar biraz insin” dediği 13 Aralık 2021’de dolar 13 lira 65 kuruş.

Aradan aylar geçti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Tunç Soyer imzası ile 7 Nisan 2022 tarihinde 97509404-301.03-35 sayılı yazı ile 2022 yılı Nisan ayı olağan meclis toplantısının 1. Birleşiminin 11 Nisan 2022’de yapılacağını duyuruldu.
15 ana başlığın altında onlarca madde vardı.
Toplantının 5. maddesi belediye encümeni, 6 maddesi ESHOT idare encümeni, 6 maddesi meclis ihtisas komisyonlarının seçilmesi, 7 maddesi denetim raporu ile ilgili bilgi verilmesi, 9. maddesi 2021 yılı faaliyet raporu, 10 maddesi ise ESHOT’un 2021 yılı faaliyet raporu.
Buraya kadar her şey normal.
Seçim fasılları tamamlanıp bittikten sonra sıra geldi 11. maddeye.

11’inci ana başlığın 1. maddesinin konusu neydi biliyor musunuz?
CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu’nun 13 Aralık 2021’de yaptığı Saraybosna gezisi.
Meclise sunulan önergede aynen şöyle yazıyordu:
“Belediye Meclisimizin 13/12/2021 tarihli ve 1436 sayılı Kararı ile Kentimiz İzmir ile Bosna Hersek Saraybosna kenti arasındaki kardeş kent ilişkisi doğrultusunda karşılıklı iş birliği ve çeşitli alanlarda fikir alışverişinin yanı sıra aramızdaki bağları güçlendirmek ve yaşanan acıları paylaşarak dayanışma içinde bulunmak üzere “Srebrenitsa Katliamı Anma Günü” kapsamında Kentimiz İzmir’i temsilen İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleriyle birlikte Saraybosna’ya bir ziyaret gerçekleştirilecek olup, bu kapsamda önerge eki listede isimleri belirtilen Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin tamamının 10-12 Temmuz 2022 tarihlerinde Saraybosna’da gerçekleşecek Anma Gününe katılması, söz konusu seyahatte ulaşımın kara yolu olarak otobüsle gerçekleştirilmesi, seyahate katılacaklara gri pasaport temininin yapılması, günlük harcırah giderleri, konaklama giderleri ve (pasaport harcı, yurtdışı çıkış harcı, alan vergisi, vize ücretleri, Covid-19 PCR testleri vb.) diğer yasal giderlerin Belediyemizin ilgili Müdürlüğünün Yurtdışı Geçici Görev Yolluğu Harcama Kaleminden karşılanması hususlarının görüşülmesi…”
Bu yazının yazıldığı gün dolar 14 lira 66 kuruş.
10 Temmuz 2022’de kaç lira olacağını bilen yok.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin üye sayısı 176.
Protokol, yardımcı elaman vs eklerseniz bu yolculuk en az 200 kişi ile yapılacak.
Türkiye’de yolcu taşıyan otobüslerin koltuk sayısı 46-50 arası değişiyor.
Biraz rahat gidelim derseniz 200 kişiyi taşımak için kiralanacak otobüs sayısı beş.
Şimdi Google’a girip ortalama hesap yapalım.
İzmir-Saraybosna arası kişi başı otobüs bileti ortalama 700 lira.
Hadi diyelim ihale yaptınız rakam düştü 500 liraya.
Gidiş dönüş 1000 lira.
İki yüz kişinin sadece otobüs bilet maliyeti 200 bin lira.
Ortalama dört yıldızlı otelin iki gecelik konaklama ücreti 2 bin lira.
200 kişinin konaklama bedeli etti mi toplam 400 bin lira.
200 kişi aç gezecek değil.
Hadi kahvaltıyı otelde yaptılar, öğle ve akşam yemeği var.
Ortalama kişi başı 450 lira.
Yemek maliyeti de etti mi 180 bin lira.
Şimdi üçünü toplayalım.
Gidiş dönüş, konaklama ve yemek bedeli sadece 850 bin liranın üzerinde.
Daha bunun katılacaklara gri pasaport temini, günlük harcırah giderleri, pasaport harcı, yurtdışı çıkış harcı, alan vergisi, vize ücretleri ve Covid-19 PCR testlerini de ekleyin.
200 kişinin Saraybosna gezi maliyeti yaklaşık bir milyon lira.
Eski parayla bir trilyon lira.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP, AKP, MHP ve İYİ Parti’nin “oy birliği” ile kabul ettiği 10-12 Temmuz 2022 tarihlerinde Saraybosna’da gerçekleşecek Anma Günü’ne katılınması kararının, İstanbul Zeytinburnu Belediyesi’nin aldığı karardan ne farkı var.
İzmir, Zeytinburnu’ndan biraz daha kalabalık gidiyor.
Muhalefet bir yandan ülkede derin bir yoksulluk olduğundan söz ederken, kendi belediyeleri aracılığıyla 200 kişilik gezi düzenliyor.
İktidar ise gezmeye dünden hevesli.
Gidelim mi?
Oybirliği ile gidelim.
O zaman ne bağırıyorsunuz “belediyeler batıyor” diye.
Sanki vatandaş batırıyor.
İktidar-muhalefet el ele, vatandaş yine kuyruk nöbetine…

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER