Site icon A3 Haber

Tarım Bakanı Kirişçi: Ülkede o yok bu yok diyenlere kapak olsun

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ülkede yeterli gıda stoğu bulunduğunu belirtirken, aksini iddia edenlere “Kapak olsun” diye seslendi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Gıda güvenliği konusunda bir milli güvenlik meselesi bakışında hareket edeceklerini belirterek ayçiçek yağı ve şeker stoklarıyla ilgili algı operasyonları yürütüldüğünü açıkladı. Ayçiçek yağı ve şeker stoklarıyla ilgili eleştirilere yanıt veren Bakan Kirişçi ”Bu ülkede o yok bu yok diyenlere kapak olsun” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde ziraat odası başkanları, kooperatif yöneticileri, süt ve et üreticileri birlikler ile sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Bakan Kirişçi, Bursa’nın dünya tarımı için önemli bir kent olduğunu vurgulayarak “Bursa, gerek Türkiye, gerekse dünya tarımı için önemli bir kenttir. Bu kentimizin sahip olduğu üstün vasıfları ecdat da fark etmiş olacak ki Osmanlı’nın birinci başkenti olarak bu aziz millete hizmet etmiştir. Bursa her zaman farklıdır. Bu farklılığını dünya var olduğu sürece de gösterecektir. Bugün özelikle Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesinde olan görev sahamızda bulunan konularla ilgili sizlerle bir araya geldik. Paydaşların bu konudaki değerlendirmelerini alıp bakanlık olarak 2023 ve sonrası için nasıl bir yol yürüyeceğimiz ve bunların ana hatlarını paylaşmak istedik” dedi.

“Tarımla sanayi entegre olmalıdır”

Tarım ve sanayinin entegre olması gerektiğinin altını çizen Kirişçi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Türkiye’de tarımın mevzuat konusunda bir boşluk yok

Ormanlarımız bizim için vazgeçilmezdir

“Bir ürünün bulunurluğu noktasında eksiklik çekilmedi”

Bakan Kirişçi, pandemi döneminden bu yana Türkiye’de bir ürünün bulunurluğu noktasında eksiklik yaşanmadığını belirterek şunları söyledi:

“Üreticileri memnun edeceğiz”

Yerli üretimi öne çıkararak üreticileri memnun edeceklerini kaydeden Kirişçi, “İthal yol ile temin edilen ürünlerin tarımsal alt yapısını kullanarak üreteceğiz. Dünyada her ülke belirli ürünleri ithal ve ihraç eder. Bizim buradaki altını çizdiğimiz husus stratejik ürünlerdir. Burada ki ürünler den kasıt, un, yağ, şekerdir. Bunlar tarımsal temel ürünler olarak hububat ve baklagiller, şeker pancarı olduğunu belirtmiş olayım. Hayvansal ürün olarak bitkisel üretimle entegre olan hububat ürünlerini yem sektöründe değerlendiriyoruz. Hayvansal üretim tarafında da et, süt, yumurta diyoruz. Bu ürünler bizim stratejik, vazgeçilmez ürünlerdir. Diğer ürünler meyve ve sebze konusunda Bursa ilklerde olan bir şehirdir. Üretimlerine devam edecekler. Biz bu stratejik ürünlere ayrı önem vereceğiz.

Tarımsal destekler gerçekten sayıca çok ve kompleks durumda . Burada da sadeleştiremeye gideceğiz ve üreticileri memnun edeceğiz. Yaklaşık 3 milyon hektar üzerinde işlenmeyen, boş bırakılan alanları 23 milyon hektar alana eklenmesi ile yüzde 15 artış sağlanmış olacak. Bizim üretim alanlarımızı boş bir tarla, boş bahçe, ahır, ağıl bunların hepsini ekilen yetiştirilen üretilen haline getireceğiz. Arazinin mülkiyet hakkını ve kullanım hakkını birbirinden ayıracağız. Mirastan dolayı aşırı parçalanma olabiliyor. Ama ekilmeyen, işlenmeyen alanların işletilmesi hususunda bir düzenlemeye gideceğiz ve buraları boş bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

“O yok bu yok diyenlere kapak olsun”

Gıda güvenliği konusunda bir milli güvenlik meselesi bakışında hareket edeceklerini belirten Bakan Kirişçi açıklamalarını şu şekilde noktaladı:

Exit mobile version