A3 Haber

Sürpriz doğum günü partisi düzenleyen şirketine dava açtı, 450 bin dolar tazminat kazandı

Sürpriz doğum günü partisi düzenleyen şirketine dava açtı, 450 bin dolar tazminat kazandı

Sürpriz doğum günü partisi düzenleyen şirketine dava açtı, 450 bin dolar tazminat kazandı
Nisan 19
14:30 2022

ABD’de, kendisinde stres ve kaygı bozukluğu yarattığı uyarısına karşın şirketinin doğum günü partisi yaptığı çalışan, 450 bin dolar tazminat almaya hak kazandı.

ABD’nin Kentucky eyaletinde Kevin Berling isimli çalışan, 2019 yılında Gravity Diagnostics şirketinde istemediği halde düzenlenen doğum günü partisi nedeniyle açtığı davada 450 bin dolar kazandı.

BBC’de yer alan habere göre, Kenson Bölge Mahkemesi’ne sunulan dava dilekçesine göre, kaygı bozukluğu bulunan Berling, müdürüne, herhangi bir doğum günü kutlaması istemediğini, çocukluğundaki kötü anıları hatırlatarak, panik atağa yol açabileceğini söyledi. Ancak Berling’in talebine karşın, Covid-19 testleri yapan şirket, çalışanlarına mini kutlama düzenleme geleneği nedeniyle Ağustos 2019’da sürpriz bir partisi düzenledi. Parti, Berling’de panik atağa yol açtı. Berling hızlıca partiyi terk etti.

Dava dilekçesinde, Berling’in ertesi günkü iş toplantısında “üzerine gidilip, eleştirildiği” ve “iş arkadaşlarının neşesini çalıp, küçük bir kız çocuğu gibi davranmakla” suçlandığı belirtildi. Gergin geçen toplantının bir panik atağı daha tetiklediği, daha sonraysa şirketin 8 Ağustos gününün geri kalanı ve 9 Ağustos’ta Berling’i eve yolladığı kaydedildi.

İşten çıkarıldı

11 Ağustos’ta da şirket, Berling’i iş yeri güvenliği kaygılarını gerekçe göstererek işten çıkardı. Dava dilekçesinde, şirketin kendisine engelli olduğu için ayrımcılık yaptığını ve doğum günü partisi yapılmamasını istediği için kendisine adil olmayan bir şekilde misillemede bulunulduğunu iddia etti.

Geçen ay sonu biten davada jüri Berling’in duygusal stres için 300 bin dolar, kaybettiği maaş ödemeleri için de 150 bin dolar almasına hükmetti.

Şirket müdürü: İşyeri politikasını ihlal etti

Şirketin İdari Müdürü Julie Brazil, Gravity Diagnostics’in Berling’in iş sözleşmesini feshetme kararının arkasında durduğunu söyledi ve “işyerinde şiddet politikasını” ihlal ettiğini savundu. Brazil, “Bu davada benim çalışanlarım kurban, davacı değil” dedi ve kararı temyiz etmeyi değerlendirdiklerini belirtti.

Berling’in avukatı Tony Bucher ise yaptığı açıklamada müvekkilinin şirkette herhangi birine yönelik kovulmayı hak edecek kadar tehdit oluşturduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi. Bucher “Panik atak geçirdi. Hepsi bu. Gravity Diagnostics’in temsilcisi panik atak geçirdiğindeki tepkilerini anlayamadı, rahatsız oldular ve bir tehdit oluşturduğunu sandılar. Psikolojik sorunları olan insanların tehlikeli olduğunu, şiddet dolu davranışa dair hiçbir kanıt bulunmadan düşünmek ayrımcılıktır” dedi.

Ulusal Akıl Sağlığı İttifakı’ndan alınan bilgiye göre 40 milyonun üzerindeki Amerikalı, bir başka deyişle nüfusun yaklaşık yüzde 20’si kaygı bozuklukları yaşıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER