A3 Haber

Babacan’dan “dövize endeksli mevduat” yorumu: Tarihimizin en büyük servet transferi

Babacan’dan “dövize endeksli mevduat” yorumu: Tarihimizin en büyük servet transferi

Babacan’dan “dövize endeksli mevduat” yorumu: Tarihimizin en büyük servet transferi
Nisan 20
16:17 2022

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde gündeme dair açıklamalarda bulundu. Dövize endeksli mevduat uygulamasını devleti batırma projesi olarak nitelendiren Babacan, “Bu servet transferi, tarihimizin en büyük transferlerinden biri. Hey gidi garip gureba dostu Erdoğan hey! Ne oldu sana?” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde Haftalık Değerlendirme Toplantısı’nda gündeme dair konuştu.

“Kimler girdi aklına? Hangi çıkar çevreleri aklını çeldi de böyle bir işe kalkıştın?” diyen Babacan, “Yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yapıyorsun” ifadelerini kullandı.

Babacan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

  • Konut fiyatları inanılmaz rakamlara ulaştı. İstanbul’da 120 metrekarelik konutun ortama fiyatı 1 milyon 600 bin lira olduğunu açıkladı Merkez Bankası. Şu rakamı görüyor musunuz?
  • Yine Merkez Bankası’nın verilerine göre konut fiyatları Türkiye ortalamasında yüzde 196 arttı. Bu şartlarda artık orta direğin konut edinmesi imkansızlaştı. Orta direk yıkıldı arkadaşlar. İnsanlar artık ev değil kiralık oda ilanlarına bakar oldu. Bugün İstanbul’da ortalama konut fiyatı 32,5 yıllık asgari ücrete denk geliyor. Hiçbir şey yemese içmese aldığı maaşı sadece konut almak için biriktirse 32,5 yıl sürüyor. Konut fiyatlarıyla vatandaşlarımızın gelir seviyesindeki uçurum hiç bu kadar büyümemişti.
  • Enflasyon altında ezilen gençler, dar ve sabit gelirliler inim inim inlerken şu anda küçük bir azınlığa servet transferi yapılıyor. Millet çocuğuna okula gider harçlık veremiyor ama ülke de küçük bir azınlığa servet transferi yapılıyor. Gerçekten yazıklar olsun. Koskoca ülke Survivor setine döndü. Bu mesele çok temel bir insan hakkıdır.
  • İktidardaki zihniyet şu anda ne yapıyor sosyal yardım ve sosyal desteklere muhtaç haline getiriyor. İlgili bakanlığa bakıyoruz 6 milyon haneye yardımda bulunulduğunu övünerek açıklıyor. 6 milyon ne demek biliyor musunuz? En az 20-25 milyon vatandaş demek. Milyonlarca insanı sosyal yardımlarla yaşamaya mahkum bırakıyorlar. Bir ülkede bu kadar insan muhtaç yaşıyorsa utanç vesikasıdır. Önemli olan yardıma ihtiyacı olanların sayısını azaltmaktır. Biz hep açıklıyoruz. İhtiyacı olan hanelere asgari gelir desteği sağlayacağız. İnsanları barınma, giyinme gibi temel ihtiyaçlardan mahrum bırakmayacağımızı söylüyoruz. Asıl çare topyekun zenginleşmesidir. DEVA Partisi iş başına geçtiğinde herkesin eli ekmek tutacak.
  • Bu devleti, hazineyi batırma projesidir. Banka müdürü hesabınızı dövize endeksleyelim hesabınızı diyor. Yerli ve milli ekonomi politikası bu mu ya? Siz zorla reklam yaparak zaten 3’te 1’e düşmüş hesapları teşvikle destekle dövize, dolara, kura endeksleyelim demek yerlilik millilik midir? Peki bir başka soru var. Daha ilk 10 günde 10 milyar ödediler dimi. Hesapların vadesi doldukça ödeniyor. 90 günlük hesapların vadesi doldu onun için bunu ödediler. Daha fatura çok kabaracak. Eğer diyelim ki 15-16 lira oldu rakam 100 milyarı geçiyor. 17-18’e doğru giderse felaket. Peki soruyorum bu parayı nereden bulacaklar? Nereden buluyorlar? Para basacaklar. Evet, para basarak ödemek zorunda kalacaklar. Diyorlar Merkez Bankası kaynaklarından alacağız. Yahu Merkez Bankası’nda para mı bıraktınız. Tükettiniz, sıfırladınız. Merkez Bankası’nın kaynağı nerede? Para basma makinası. Peki para basınca ne olacak? Enflasyon daha da artacak. Kur daha da artacak. Kura endeksli mevduat hesaplarına kur farkı ödemek zorunda kalacaklar. Peki daha da artan kur farkını nasıl ödeyecekler? Daha çok daha çok para basacaklar. Para pul olur. Tam bir borç sarmalıdır bu. 20 Aralık’ta açıkladılar. Ben 21 Aralık’ta uyardım. Zam üstüne zam enflasyon üstüne enflasyon. Bu servet transferi, tarihimizin en büyük transferlerinden biri. Dar gelirliden alıp bir avuç varlıklı insana transfer. Gerçekten akıl alır gibi değil. Merkez Bankası’na para bastırdığınız da ne olacak tüm toplumun cebinden para çalmaktır. Enflasyon tüm toplumun cebinden para çalmaktır. Ve bakıyorum düşünüyorum. Hey gidi garip gureba dostu Erdoğan hey ne oldu sana? Kimler girdi aklına? Hangi çıkar çevreleri aklını çeldi de böyle bir işe kalkıştın? Yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yapıyorsun.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER