Site icon A3 Haber

Türkiye’ye yapılan çöp ithalatı 2004’ten bu yana 196 kat arttı

Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2020 yılında 775 bin ton olan plastik atık ithalatının 2021 yılında 685 bin tona gerilediğini söyledi.

Plastik kirliliği hakkındaki tartışmalar dünya çapında artarken küresel plastik atık ticareti de son yıllarda daha fazla dikkat çekiyor. Türkiye’nin de en çok atık ithalatı yapan ülkelerin başında gelmesi de tartışmaları hararetlendiriyor.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’nin son iki yılda yaptığı çöp ithalatını Meclis gündemine taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a 2021- 2022 yıllarında ne kadar plastik atık ithal edildiğini soran Bakan, bu ithalatın aylara ve ülkelere göre dağılımını sordu.

“Yapılan çöp ithalatı 775 bin tondan 685 bin tona geriledi”

Murat Kurum, CHP’li Bakan’ın soru önergesine verdiği yanıtta 2020 yılında 775 bin ton olan plastik atık ithalatın, alınan tedbirler sayesinde 2021 yılında 685 bin tona gerilediğini kaydetti.

Murat Bakan’ın hangi ülkelerden atık ithalatı yapıldığına ilişkin sorusunu yanıtsız bırakan Kurum, “Çoğunlukla Avrupa ülkelerinden olmakla birlikte dünyanın muhtelif ülkelerinden atık ithalatı yapılmakta olup, gümrüklerde ve tesislerde yapılan sıkı denetimler sayesine 2022 yılında da temiz ve geri dönüşüm verimi yüksek plastik atıkların ithalatına müsaade edilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Gizlenen “hammadde ithalatı” mı yoksa “suç rotası” mı?

Türkiye’nin çöp ithalatına ilişkin Bakan Kurum’un verdiği yanıtı değerlendiren Bakan, şunları söyledi:

2004’ten bu yana 196 kat arttı

Bülent Şık, sosyal medya hesabından yayımladığı analizinde 2004’ten bu yana çöp ithalatının 196 kat arttığını belirtti.

Exit mobile version