A3 Haber

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Ayasofya’nın kapısındaki tahribata ilişkin: Bir güvenlik zafiyeti söz konusu değil

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Ayasofya’nın kapısındaki tahribata ilişkin: Bir güvenlik zafiyeti söz konusu değil

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Ayasofya’nın kapısındaki tahribata ilişkin: Bir güvenlik zafiyeti söz konusu değil
Nisan 20
22:03 2022

Vakıflar Genel Müdürlüğü, “Ayasofya’nın imparator kapısında bulunan ahşap madalyonun, ahşabın olağan sürecinden yıprandığını, ufak bir dokunma ile tahribatın oluştuğu” dendi. Yapılan açıklamada, “Bir güvenlik zafiyeti söz konusu değildir” denildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya Camii’nin İmparator Kapısı’ndaki tahribata ilişkin paylaşım ve haberler üzerine açıklamada bulundu.

İstanbul Sanat Tarihi isimli twitter hesabından bugün yapılan paylaşımda Ayasofya Camii’nin İmparator Kapısı’ndaki tahribat görüntüleri sosyal medyada gündem oldu. “Lütfen bu olaya sessiz kalmayın. Gereğinin yapılmasını ve bir an önce soruşturma açılmasını talep ediyoruz.” ifadelerinin yer aldığı paylaşımda fotoğraflar da yer aldı. CHP Genel Başkan yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin de Meclis’e taşıdığı, UNESCO’nun dünya mirasına eklediği Ayasofya’nın tarihi İmparatorluk Kapısı’nın tahribatıyla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden açıklama geldi.

Konservasyonu bugün itibarıyla tamamlanmıştır”

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

  • “Son olarak Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açılışı yapılan Ayasofya Fatih Medresesi de buna örnektir. Ayasofya-i Kebir Cami-i imparator kapısında bulunan ahşap madalyon üzerindeki aşınma ve tahribat, ahşabın olağan sürecinden yıpranmış ve ufak bir dokunma ile de tahribat oluşmuştur. İmparator kapısı konservasyonu bugün itibarıyla tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır. Konunun incelenmesine yönelik savcılık soruşturmasının yanı sıra bir idari, bir teknik olmak üzere iki müfettiş de ivedilikle görevlendirilmiştir.”

“Güvenlik zafiyeti söz konusu değil”

Oluşan tahribatta bir güvenlik zafiyetinin söz konusu olmadığı öne sürülen açıklamada, “Takdir edersiniz ki müze statüsündeyken 18-19 bin bandında olan ziyaretçi sayısı, camiye dönüştürülmesiyle 40-45 binleri bulmaktadır. Dünya mirası, UNESCO eseri ayrıca Fatih Sultan Mehmet Han’ın Vakfiyesi ile bizlere emaneti, mimarlık tarihinin en büyük ve önemli yapılarından olan Ayasofya, 1484 yıldır nasıl ayakta kaldıysa geleceğe de aynı ihtişamı ile bir mabet olarak taşınacaktır” ifadelerine yer verildi.

“Bu kapı ahır kapısı değil 1400 yıllık tarihi bir kapı”

Konuya ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi veren CHP Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “1400 yıllık bir tarihten bahsediyoruz. Saldırıda bulunmak, tahrip etmek bir yana dursun, içeride fotoğraf çekmenin dahi yasak olduğu tarihi mekânlarımıza saldıranlar nasıl oluyor da tespit edilemiyor? Sanki bir hırsız gelmiş de alelade bir kapıyı zorlamış gibi Bakanlığın bu olaya sessiz kalması çok acı. Bu kapı ahır kapısı değil 1400 yıllık tarihi bir kapı. Savcıları göreve çağırıyorum. Bu utanç verici olaya sebep olanların tespit edilmesi için güvenlik kamera kayıtları yayınlanmalı ve sorumlular 65. Madde uyarınca yargılanmalıdır” ifadelerini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER