A3 Haber

Berkin’in anne-babası “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hakim karşısına çıktı

Berkin’in anne-babası “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hakim karşısına çıktı

Berkin’in anne-babası “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hakim karşısına çıktı
Nisan 21
14:15 2022

Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı’nda polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesiyle yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ile babası Sami Elvan, haklarında “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla açılan davada ilk kez hakim karşısına çıktı.

dokuz8 Haber’den Fatoş Erdoğan’ın haberine göre, Çağlayan Adliyesi 43’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı. Gülsüm Elvan ve Sami Elvan beraat talebinde bulunurken, bir sonraki duruşma 25 Ekim tarihine ertelendi.

Sami Elvan savunmasında, şu ifadeleri kullandı:

  • “Üzerime atılı suçlamayı anladım. Ben söylediğim sözlerin arkasındayım. Şöyle ki; Cumhurbaşkanı tarafından söz konusu tarihlerde bizim çocuğumuz ile ilgili söylenilen olumsuz sözler söz konusudur. Kendisi çocuğumuzun öldürülmesine ilişkin olarak ‘Emri ben verdim, polisin arkasındayım’ şeklinde söz söylediği için ben de buna istinaden bu ifadeleri kullandım. Hiçbir hakaret kastım yoktur. Amacım söylenen sözlere karşılık vermektir. Suçsuzum. Beraatimi istiyorum.”

“Bize ‘terörist’ denildiği için söyledim”

Gülsüm Elvan ise, şunları kaydetti:

  • “Üzerime atılı suçlamayı anladım. Ben kesinlikle hakaret içeren söz söylemedim. Benim çocuğum 14 yaşında bir çocuktu, terörist olması söz konusu olamaz. Bize ‘terörist’ denildiği için buna tepki olarak sözleri söyledim. Hakaret kastım yoktur. Suçsuzum. Beraatimi istiyorum.”

Cumhurbaşkanlığı katılan vekili ise “Ekleyeceğimiz bir husus yoktur. Yazılı beyanlarımızı tekrar ederiz. Şikayetimiz devam etmektedir” dedi.

“Cezalandırılmaları hakkaniyete aykırı”

Gülsüm Elvan ve Sami Elvan’ın avukatı Akçay Taşçı da, şöyle konuştu:

  • “Müvekkillerin beyanlarına katılıyoruz. Söz konusu ifadeler basın açıklaması sırasında söylenilen ifadeler olup, basın açıklamalarının yapılmasının nedeni müvekkillerin çocuklarının öldürülmüş olmasıdır. Bu olaya ilişkin olarak yapılan yargılama neticesinde olası kast ile öldürmekten mahkumiyet kararı verilmiştir. Karar istinaf aşamasındadır. Ancak basına da yansıyan görüntülerden açıkça görüleceği üzere olayda müvekkillerin çocuğunun net bir şekilde hedef alınarak öldürülmesi söz konusudur.
  • Dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı da bu olaya ilişkin açıklamalar yapmış, olayı savunucu ve fiili doğrudan üstlenici nitelikte beyanlarda bulunmuştur. Ayrıca terörist ifadesi kendisi tarafından kullanılmıştır. Bunun karşılığında müvekkiller tek başına hak arama mücadelesinde bulunmak durumunda bırakılmıştır. Müvekkiller tarafindan söylenmek istenen eğer yaşanan olaya , onay veriliyorsa ve üstleniliyorsa buna tepki göstermektir.
  • Kaldı ki katil sözüne ilişkin olarak Yargıtay’da bu hususun ifade özgürlüğü kapsamında kaldığına dair bir çok içtihat mevcuttur. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen Vedat Sorli Türkiye kararını dosyaya sunmak istiyoruz bu kararda da cumhurbaşkanına hakaret suçunun hukuka aykırı bir koruma sağladığı açıkça belirtilmektedir. Kaldı ki bizim olayımızda çocukları öldürülmüş bir aile söz konusudur. Dolayısıyla cezalandırılmaları hakkaniyete aykırı olacaktır. İleriki aşamalarda yine beyanda bulunacağız. Müvekkillerin beraatlerini istiyoruz.”

“Cumhurbaşkanı da duruşmaya gelsin”

Gülsüm Elvan duruşma salonundan çıkarken, şikayetçi olan Cumhurbaşkanı’nın da duruşmada olmasını talep etti. Elvan, “Madem hakaret etmişim gelsin burada söylesin” dedi.

25 Ekim’e ertelendi

Mahkeme, dosyada mevcut CD’lerin çözümlerinin yapılması için bilirkişiye verilmesine, bu nedenle duruşmanın 25 Ekim 2022 saat 09.30’a ertelenmesine karar verdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER