A3 Haber

Omicron’un alt varyantı yayılıyor: Omicron XE nedir, belirtileri neler, aşılar etkili mi?

Omicron’un alt varyantı yayılıyor: Omicron XE nedir, belirtileri neler, aşılar etkili mi?

Omicron’un alt varyantı yayılıyor: Omicron XE nedir, belirtileri neler, aşılar etkili mi?
Nisan 21
09:01 2022

İngiltere’de koronavirüsün Omicron varyantının alt bir türü olan Omicron XE adlı yeni bir varyantın İngiltere’de baskın hale gelmesi bekleniyor. Omicron XE şu an için Japonya’da ve İngiltere’de tespit edilmiş durumda.

İngiliz yetkililer Omicron XE’nin BA.1 ve BA.2 adlı alt varyantların kombinasyonuyla ortaya çıktığını duyurdu. İngiltere’de şimdiye kadar bin 100’den fazla Omicron XE vakası görüldüğü ve bu yeni varyantın ilerde baskın varyant haline gelebileceği belirtiliyor. Yeni varyantın çok daha bulaşıcı olduğu biliniyor.

Dünya Sağlık Örgütü Omicron XE’nin ilk olarak Ocak sonunda İngiltere’de tespit edildiğini duyurmuştu. İngiliz uzmanlar daha bulaşıcı olsa da yeni varyantın ağır hastalığa neden olmadığını söyledi. Aşıların da yeni varyanta karşı koruyucu olduğu kaydedildi.

Omicron XE Japonya’da da görülmüştü. Uzmanlar pandemi boyunca yeni alt varyantların görülmesinin doğal olduğunu söylüyor.

İngiliz Tabipler Birliği’nin Kuzey İrlanda’daki GP komitesi başkanı Dr Alan Stout ülkedeki gelişmeler hakkında açıklama geldi.

Stout, “İlk işaretler, çok bulaşıcı olacağına ve muhtemelen baskın tür haline geleceğine dair” sözleri, XE’nin Omicron’un yerini alabileceği şeklinde yorumlandı.

Daha mı bulaşıcı?

XE’nin BA’1 ve BA.2 Omicron suşlarının bir mutasyonu olan bir rekombinant olduğu belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni mutasyon XE’nin Omicron’un BA.2 alt varyantından yüzde 10 daha bulaşıcı olduğunu belirtiyor.

Açıklamada bu sonucun ilk bulgu olduğu kesin bir bilgiye ulaşmak için araştırmaların sürdüğünün altı çizilirken İngiliz uzmanlar ise British Medical Journal’da yayınlanan bir makalede, varyantların çoğaltma sırasında genetik materyallerini karıştırıp yeni bir mutasyon oluşturduğunu söylüyor.

XE varyantının belirtileri neler?

Varyantların virüsün genlerinde bir değişiklik veya mutasyon olduğunda ortaya çıktığının aştını çizen İngiliz immünolog Denis Kinane’e göre, spike protein üzerindeki mutasyonlar, virüsün farklı insan hücrelerini daha verimli bir şekilde istila ettiği anlamına gelebilir.

Mevcut Covid varyantının çoğu semptomunun soğuk algınlığına benzediğini belirten İngiliz uzman Covid-19’un 3 semptomu olan ateş, öksürük ve tat & koku kaybının XE’de de görüldüğünü belirtiyor.

İngiliz Express gazetesine konuşan Kinane’e göre, boğaz ağrısı XE’yi ele veren semptom olabilir.

Aşılar XE’ye karşı etkili mi?

İngiltere’deki XE vakaları artmaya devam ederken herkesin akılında tek bir soru var: Aşılara ne olacak?

Bu soruya yanıt veren Stout tabiri caizse yüreklere su serpen ifadeler kullandı.

“İlk işaretler, daha ciddi bir hastalığa neden olmadığı ve aşının insanları koruduğu yönünde” diyen Stout sözlerine şöyle devam etti: “Bu nedenle, büyük olasılıkla baskın hale gelmesine rağmen, umarım önemli bir soruna neden olmaz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER