A3 Haber

İzmir’in göbeğindeki tarihi yapı tarikatlara terk edildi: İlkokul çağındaki çocuklara cemaat eğitimi dayatılıyor

İzmir’in göbeğindeki tarihi yapı tarikatlara terk edildi: İlkokul çağındaki çocuklara cemaat eğitimi dayatılıyor

İzmir’in göbeğindeki tarihi yapı tarikatlara terk edildi: İlkokul çağındaki çocuklara cemaat eğitimi dayatılıyor
Nisan 24
12:13 2022

İzmir’de Aydınoğulları Beyliği döneminden kalan tarihi Emir Sultan Zaviyesi içindeki mescitte sarık ve cübbe giydirilen çocuklara din eğitimi veriliyor.

Ege’ye Bakış’tan Adem Sarıkaya’nın haberine göre, İzmir’in göbeğinde Agora yakınlarındaki tarihi Emir Sultan Zaviyesi’nin avlusu, sarık ve cübbe giydirilmiş çocuklarla dolu.

Aydınoğlu Gazi Umur Bey tarafından 1300’lü yıllarda inşa ettirilen ve yapıldığı günden bu yana İzmir’in Türk-Müslüman tarihinde dinsel ve kültürel bir varlık olagelen Emir Sultan Zaviyesi, laik ve bilimsel eğitim karşıtı bir dizi faaliyete ev sahipliği yapıyor.

Yalnızca tarihsel mimari bir yapı ya da ibadethane olarak kullanılması gerekirken; hem 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu’na hem de 1925 tarihli Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu’na açıkça muhalefet ediliyor.

2013’te İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce restorasyonu tamamlanan Emir Sultan Zaviyesi 2017’ye dek müze olarak hizmet vermişti. 2017’de Büyükşehir’in elinden alınmasının ardından ibadete açılan zaviye, son yıllarda sarık ve cübbe giydirilmiş çocuklara yönelik dinsel eğitim verilen bir merkez haline getirildi. Osmanlı döneminde Rufai dergâhı olarak kullanılan ve İzmir’in Müslüman-Türk tarihindeki kimi bilinen kişilerin mezarlarının bulunduğu zaviye, şimdilerde ilkokul çağındaki çocuklara dinsel eğitim dayatılan bir yer durumunda.

Söz konusu kursların Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü denetiminde olup olmadığı ise bilinmiyor.

Kontrolsüz bir biçimde, dernek ya da vakıf adı altında örgütlenen tarikat ve cemaatlere “arka bahçe” yapılan tarihi yapı, bilimsel eğitime, pedagoji bilimine ve laiklik ilkesine aykırı etkinliklerde kullanılıyor.

Zaviye 2017’ye dek müze olarak hizmet verirken, dönemin İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde AKP grubu zaviyenin ibadete açılmasını defalarca istemişti. Sonunda ibadete açılan zaviye, dinsel bir yapılanmanın eline bırakıldı.

Emir Sultan Türbesi’nin mescide dönüştürülerek ibadete açılışı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce restore edilerek müze olarak açılan, 17 Kasım 2016’da Tarihi Kentler Birliği’nden başarı ödülü almıştı. Emir Sultan Türbesi, sabah namazı ile ibadete açılmış, açılışa pek çok AKP’li katılmıştı. Programa katılanlar arasındaki bazı isimler şunlardı: İzmir Büyükşehir Belediyesi AKP grup başkan vekili Bilal Doğan, AKP Karabağlar ilçe başkanı Kazım Erten, İzmir Vakıflar bölge müdürü Fethi Koç, Bursa Şemsi Mevlana Derneği başkanı Ahmet Arslan, Kuran’a Hizmet Derneği başkanı Bünyamin Ertekin, Ribat Vakfı İzmir temsilcisi İhsan Canik, Hayrat İnsani Yardım Vakfı İzmir şube başkanı Ali Mamak, Konak Gençlik Spor Kulubü başkanı Ali Köstepen.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER