A3 Haber

Erdoğan beş yıl sonra Suudi Arabistan’da: Yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisindeyiz

Erdoğan beş yıl sonra Suudi Arabistan’da: Yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisindeyiz

Erdoğan beş yıl sonra Suudi Arabistan’da: Yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisindeyiz
Nisan 29
07:59 2022

Cemal Kaşıkçı cinayeti dosyasının sanıklarıyla birlikte tartışmalı bir şekilde Suudi Arabistan’a devredilmesinin ardından, Erdoğan bu ülkeyle “normalleşme” sürecini başlattı. Erdoğan’ın ziyaretine bazı bakanlar, AKP yetkilileri ve bürokratlar katıldı. İşte o ziyaretin ilk gününden detaylar…

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, özel uçak “TUR” ile dün saat 20.50’de Suudi Arabistan’ın Cidde kentine geldi. Erdoğan’ı, Cidde Kral Abdülaziz Havalimanı’nda Mekke Emiri Prens Halid el-Faysal, Türkiye’nin Riyad Büyükelçisi Fatih Ulusoy ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Metin Eker ile diğer yetkililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan da Cidde’ye geldi.

Türkiye’nin Riyad Büyükelçiliği, Erdoğan’ın ziyareti öncesi sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Paylaşımda Cidde caddelerindeki Türkiye ve Suudi Arabistan bayrakları yer aldı.

Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud tarafından resmi törenle karşılandı. Al-Salam Sarayı’ndaki törende, iki ülkenin milli marşları çalındı. Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman heyetlerini birbirine takdim etti.

Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile de görüştü.

Erdoğan: Yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisindeyiz

Erdoğan, ziyarete ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

“Hâdimü’l Haremeyn’in daveti üzerine Suudi Arabistan’a bir ziyaret gerçekleştirdik” diyen Erdoğan şunları kaydetti:

Tarihî, kültürel, beşerî bağlara sahip iki kardeş ülke olarak aramızdaki her türlü siyasi, askerî, ekonomik ilişkilerin artırılması ve yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisindeyiz. Suudi Arabistan’la sağlık, enerji, gıda güvenliği, tarım teknolojileri, savunma sanayi, finans gibi alanlarda iş birliğimizi artırmanın müşterek menfaatimize olduğuna inanıyoruz. Yenilenebilir ve temiz enerji teknolojileri başlıklarında ciddi potansiyelimizin olduğunu görüyoruz. Körfez Bölgesi’ndeki kardeşlerimizin istikrarına ve güvenliğine kendi istikrar ve güvenliğimiz kadar önem verdiğimizi her vesileyle ifade ediyoruz. Terörün her türlüsüne karşı olduğumuzun ve bölgemizdeki ülkelerle teröre karşı iş birliğine verdiğimiz önemin altını çiziyoruz. İlişkilerimizi her alanda geçmiştekinin de ötesine taşıyacağımıza inanıyorum. Rabbimizin rahmet, mağfiret ve şefkatinin gönülleri kuşattığı mübarek Ramazan ayındaki bu seyahatimiz, dost ve kardeş Suudi Arabistan’la yeni bir dönemin kapılarını aralayacaktır. Suudi Arabistan’la sağlık, enerji, gıda güvenliği, tarım teknolojileri, savunma sanayi, finans gibi alanlarda iş birliğimizi artırmanın müşterek menfaatimize olduğuna inanıyoruz. Yenilenebilir ve temiz enerji teknolojileri başlıklarında ciddi potansiyelimizin olduğunu görüyoruz.

İki ülke ilişkileri gözden geçirilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile bir araya gelecek. Erdoğan ve Kral Selman görüşmesinde, Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler tüm veçheleriyle gözden geçirilecek, iş birliğinin geliştirilmesi imkanları ele alınacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER