Site icon A3 Haber

TTB salgının acı bilançosunu açıkladı: Covid-19 nedeniyle 512 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2020’nin Mart ayı ile 28 Şubat 2022 arası dönemin analizini yapan “Pandemi Sürecinde Türkiye’de Sağlık Çalışanı Ölümlerinin Anlattığı” başlıklı raporunu yayımladı. Raporda salgın nedeniyle 512 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği belirtildi.

Koronavirüsün en çok etkilenen meslek grubunun başında sağlık çalışanları geliyor. Sağlıkçılar canları pahasına pandemiyle en önde mücadele etti. Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) sağlık çalışanlarının Covid-19 nedenli ölümlerini konu alan ikinci yılsonu raporu yayımlandı. Pandemi döneminde sağlık alanındaki çalışma koşullarının ve aşı kararsızlığının sağlık çalışanı ölümlerinde belirleyici olduğunu ortaya koyan rapor, 28 Şubat 2022 tarihine kadarki ölümlerin analizini sunuyor.

Rapora göre 17 Mart 2020 ile 28 Şubat 2022 tarihleri arasından 512 sağlık çalışanı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Sağlık çalışanlarının haklarının ölümlerinden sonra da gasp edildiği kaydedilen raporda “Üzücü olan Türkiye’de sağlık emekçilerinin haklarının ölümlerinden sonra bile gasp edilmesidir. Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması ile ilgili TTB’nin önerdiği yasa tasarısı, TBMM’de görüşülmedi” ifadeleri yer aldı.

Ölümler önlenebilirdi

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise ‘pandeminin ilk üç ayındaki sağlık çalışanı ölüm sayısının sonraki 12 ayda gerçekleşen sağlık çalışanı ölüm sayısından çok düşük olması’ oldu. Konuyla ilgili şu değerlendirme yer aldı: “Bu hiçbir değerlendirme yapılmadığını ve önlem alınmadığını gösteriyor. Pandeminin ilk 3 ayındaki ölümlerin nedenleri iyi irdelenmiş ve bu değerlendirmeye bağlı ek önlemler alınmış olsaydı; ölümlerin tamamının önüne geçilebilirdi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı, açıkladığı şekilde 2020 Aralık ayında sağlık çalışanlarını aşılamaya başlayıp, aşı tereddüdünün önüne geçmeye çalışsaydı; 2021 ve 2022 yılında gerçekleşen ölümlerin önemli bir kısmı olmayacaktı. Ölen sağlık çalışanlarının yaş ortalamasının düşük olması, iktidarın sağlık çalışanını yeterince korumadığının bir diğer göstergesi.”

Raporda şu ifadeler yer aldı:

Raporun tamamı için tıklayınız.

Exit mobile version