A3 Haber

Yoksulluğun gölgesinde “1 Mayıs”: Milyonlar kadrosuz, kayıt dışı, sendikasız ve aç…

Yoksulluğun gölgesinde “1 Mayıs”: Milyonlar kadrosuz, kayıt dışı, sendikasız ve aç…

Yoksulluğun gölgesinde “1 Mayıs”: Milyonlar kadrosuz, kayıt dışı, sendikasız ve aç…
Mayıs 01
09:12 2022

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak için Taksim Meydanı’na yürümek isteyen çok sayıda kişi kişi gözaltına alındı. İstanbul Valiliği, 164 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bugün tüm yurtta zamlara, işsizliğe, yoksulluğa ve baskılara karşı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresinde her sene olduğu gibi bu sene de polis ablukasına alındı.

İstanbul Valiliği tarafından 1 Mayıs tedbirleri kapsamında alınan karar doğrultusunda, saat 06.00’dan itibaren Taksim Meydanı’na çıkan yollar kapatıldı.

HKP üyelerine gözaltı

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Beşiktaş’ta toplanarak Taksim’e yürüyeceklerini duyurmuştu. Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda bir araya gelen HKP yöneticileri ve üyeleri yasaklanan Taksim’e yürümek istedi.

Halktv’nin aktardığına göre, HKP’lilerin yürüyüşüne polis izin vermedi. Polis, HKP yöneticileri ve üyelerine müdahale etti. HKP’liler tek tek gözaltına alınırken arbede yaşandı. Gözaltına alınan HKP yöneticileri ve üyeleri daha sonra çevik kuvvet minibüsüne bindirilerek, polis merkezine götürüldü.

Taksim’de pankart açan iki kişi gözaltına alındı

Taksim Meydanı’nda bir binanın çatısına çıkıp pankart açan 2 kişi slogan attı. Polisin kısa süre içinde müdahale ettiği eylemciler gözaltına alındı. Polis binaya asılan pankartları kaldırdı.

Öğrenci kolektifi üyelerine polis saldırısı

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) aktardığına göre Öğrenci Kolektifleri ve Üniversiteli Feminist Kolektif üyesi beş öğrenci ve Kafe – Bar Çalışanları Dayanışması’ndan üç işçi Taksim Meydanı’na yürürken gözaltına alındı.

Toplumsal Özgürlük Partisi ve Halkevleri üyesi iki gruptan 12 kişiyse Taksim’e çıkarken Elmadağ’da gözaltına alındı.

Tıp öğrencilerine gözaltı

Şişli Harbiye’de ara sokaklarından Cumhuriyet Caddesi’ne çıkan 8’i kadın, 4’ü erkek 12 kişi ellerinde dövizlerle Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Polis, slogan atarak yürüyen gruba müdahale etti. Tıp Öğrencileri Komisyonu (TÖK) üyesi olduğu öğrenilen grup gözaltına alınarak polis merkezine götürüldü.

Valilik’ten açıklama

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, “İstanbul’da ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ kapsamında bugün Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk sunmak, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakmak ve basın açıklaması yapmak, Maltepe Etkinlik Alanında miting yapmak amacıyla talepte bulunan sendika ve sivil toplum kuruluşlarına, valiliğimizce gerekli izinler verilmiştir” denildi.

Ancak ‘izinsiz’ grupların Taksim’e çıkmak istediği belirtilen açıklamada, “Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak; izinsiz toplantı ve gösteri yapmak amacıyla yürüyüş yapan ve slogan atan, güvenlik güçlerimizin uyarılarına rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 164 kişi yakalanmış ve haklarında işlem başlatılmıştır” bilgileri yer aldı.

Polis, Adalar’a girişi engelledi

Polis Adalar’dan deniz ulaşımıyla Maltepe’ye gelenleri miting alanına almadı.

Adalar Belediyesi tarafından Maltepe Miting Alanı’nda düzenlenen 1 Mayıs etkinliklerine katılacak yurttaşları taşımak için kiralanan tekne, güvenlik güçleri tarafından Maltepe İDO İskelesi’ne yanaştırılmadı.

CHP Adalar Örgütü ve Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’ün içinde olduğu vapurda bulunan bir CHP üyesi, tepki olarak vapurdan atlayıp yüzerek iskeleye çıktı. Denize atlayarak iskeleye ulaşan yurttaş, “Kendi iskelemize, yanaştırılmadık. Defalarca ilettik kendilerine 45 dakikadır bizi burada bekletiyorlar. Tepki olsun diye denize atladım yüzdem buraya, umut ediyorum ki birazdan alacaklar. Bu uygulamayı bu baskıyı hiçbir zaman görmedim. Artık sesimizi en üst kademeye çıkartacağız, direne direne hakkımızı alacağız” dedi.

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, belediye olarak 1 Mayıs etkinliklerine gitmek isteyenler için tekne kiraladıklarını belirterek “Maltepe İskelesi’ne yanaştık ancak polis çıkamayacağımızı, Bostancı İskelesi’ne inmemiz gerektiğini söyledi. Bir saattir denizdeyiz. Polis ile görüşmelerimiz devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Taksim’de sıkı önlem

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Önlemler kapsamında Taksim Meydanı, Talimhane, Tarlabaşı, Divan Kavşağı, Gezi Parkı etrafı, Atatürk Kültür Merkezi önü ve Sıraselviler ile İstiklal Caddesi’ne kadar tüm bölge, bariyerlerle çevrilerek girişlere kapatıldı.

Polis ekipleri, Taksim Meydanı’na çıkan tüm noktalarda kontrol alanları oluşturdu. Vatandaşların ve turistlerin meydana giriş ve çıkışlarına izin verilmedi. Bir grup turist ile tur rehberi olduğunu belirten kişi de geçişlerine izin vermeyen polis ekipleriyle tartıştı.

Taksim Meydanı’ndan Tünel’e kadar İstiklal Caddesi’ne açılan tüm yollar ve sokaklarda da güvenlik önlemleri alındı.

Demir bariyerlerle kapatılan cadde ve sokaklarda polis ekipleri nöbet tutuyor. Ayrıca Taksim’e çıkan tüm yollarda ve kavşaklarda trafik ekipleri de hazır bekliyor.

Öte yandan, Şişli Ergenekon Caddesi’nde 10 kişilik, Feriköy Mezarlığı yanında da altı kişilik grup sloganlar atarak meydana yürümek istedi. Polis ekipleri slogan atan kişileri uzaklaştırdı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER