A3 Haber

Avrupa Parlamentosu: Osman Kavala mahkûmiyetiyle Türkiye’ye AB kapısı kapandı

Avrupa Parlamentosu: Osman Kavala mahkûmiyetiyle Türkiye’ye AB kapısı kapandı

Avrupa Parlamentosu: Osman Kavala mahkûmiyetiyle Türkiye’ye AB kapısı kapandı
Mayıs 05
18:34 2022

Avrupa Parlamentosu, Osman Kavala’ya verilen müebbet hapis cezasına “Türkiye AB’ye kapıyı kapattı” kararı aldı. AP Türkiye raportörü “Kapı bundan sonra ancak başka bir Türkiye’ye açılır” mesajı verdi.

Avrupa Parlamentosu Hristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberal, Yeşil ve Sol gruplarca Gezi Davası kararlarına yönelik ortak metin yayınlandı. Ayrıca, Kavala’ya ve benzer durumda olan Türk vatandaşlarına “gerekirse AB içinde siyasi iltica hakkı tanınabileceğine” dair bir madde de eklendi.

AP’nin Strasbourg’daki genel kurul toplantılarında tartışılan “Osman Kavala’nın Durumu” başlıklı karar tasarısı, genel kuruldaki işaretli oylamada çoğunluğun oyuyla kabul edildi.

AP’nin Hristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberal, Yeşiller ve Sol grupları tarafından ortaklaşa kaleme alınan karar metninde, “Osman Kavala davasında AİHM’nin bağlayıcı kararına açıkça meydan okuyan Türk hükümeti, AB üyelik sürecini yeniden başlatmaya veya yeni müzakere başlıkları açmaya ve açılmış olanları kapatmaya dayalı her türlü umudu kasten yok etmiştir” ifadelerine yer verildi.

Kavala’nın dört buçuk yılı aşkın bir süre “adaletsiz, illegal ve gayrı meşru” biçimde tutukluğunun ardından “yersiz suçlamalar temelinde ve insan hakları savunucusu olarak susturulma hedefiyle” mahkum edildiği görüşü aktarıldı. AİHM’nin 2019’da açıkladığı karar gereği “derhal ve koşulsuz serbest bırakılması” ve hakkındaki tüm suçlamaların düşürülmesi talep edildi. AP, aynı davada Kavala ile birlikte yargılanan diğer 7 sanığın da serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

“Bu trajik sonuç sadece Türkiye’nin iç meselesi değildir”

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada Gezi davasında Osman Kavala ve diğer sanıklar hakkında verilen ceza kararlarını eleştirdi.

Borrell konuşmasında, “Bu davanın yoğun bir şekilde siyasileştirilmesi, ciddi endişelere neden olmaktadır. Sistematik olarak Türk yargısının bağımsız olmadığına dair yeni bir örnek teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.

Kararla ilgili, “Bu trajik sonuç, sadece Türkiye’nin bir iç meselesi değildir. Bu konu Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle ve katılmayı arzu ettiği Avrupa Birliği’nin temel değerleriyle ilgilidir” diyen AB dış politika şefi, “Birçok usule aykırılık dolayısıyla kusurlu olan bu yargılama ve karar, Türkiye’nin temel haklar alanında daha da geriye gittiğini gösteren endişe verici işaretlerin bir yenisidir” ifadelerini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER