A3 Haber

HDP’li Sancar: Sığınmacı konusu saat başı karar değiştirerek yönetilecek bir mesele değildir

HDP’li Sancar: Sığınmacı konusu saat başı karar değiştirerek yönetilecek bir mesele değildir

HDP’li Sancar: Sığınmacı konusu saat başı karar değiştirerek yönetilecek bir mesele değildir
Mayıs 10
14:06 2022

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, mülteci gündemine ilişkin “Önce ‘göndereceğiz’ dediler sonra ‘sahip çıkacağız’ diye ağız değiştirdiler” açıklanmasında bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında ekonomide yaşanan krize değinen Sancar, “Türkiye ekonomisi tarihinin en yüksek enflasyon oranıyla, toplum tarihinin en büyük yoksulluk ve sefaletiylr karşı karşıyayken iktidar yarattığı krizlerin üzerini yeni krizler üreterek kapatma telaşındadır” dedi.

Sancar’ın satırbaşları şöyle:

  • Milyonlarca sığınmacı ve yaşadığımız insani kriz Suriye iç savaşını tahrik eden hatta savaşın tarafı olan yayılmacı politikanın bir sonucudur. Sorunların kaynağını görmezden gelen her türlü yaklaşım sorunları ağırlaştırmaktan başka bir sonuç doğuramaz.
  • Ekonomik çöküşü, enflasyonu durduramayınca göçmenlerin, sığınmacı geri gönderilmesi üzerinden hikayeler sunulmaya çalışıldı. İktidar önce bu politikanın başını çekti. Önce ‘göndereceğiz’ dediler sonra ‘sahip çıkacağız’ diye ağız değiştirdiler. En son AKP Genel Başkanı gönüllü dönüşler için gerekli imkanların sağlanacağı söyledi. Saat başı karar değiştiren iktidarla karşı karşıyayız. Öyle saat başı karar değiştirerek, ağız değiştirerek yönetilecek bir mesele değildir.
  • Suriyeli sığınmacıların geri gönderileceğine dair yandaş medyada her gün bir haber servis edilirken, AKP Genel Başkanı birden başka bir dil kullanıyor. Yandaş medya da hangisine sarılacağını kestiremiyor.
  • Bu büyük insani ve siyasi meseleyi “öteki” düşmanlığını körükleyen biçimde günlük siyaset için araçsallaştıran sadece iktidar değil, diğer muhalefet partileri de, veya kendilerine muhalefet partileri diyen çevreler de aynı oyunun parçası durumunda. Nefret, kin, gerilim politikalarından başka yol tanımayan anlayışlar, bu politikaları sığınmacılar üzerinden hayata geçirmeye çalışıyorlar.
  • Bu ülkenin çözümsüz olmadığını, nefret politikalarına teslim edilemeyeceğini öncülük rolümüz ile herkese göstermeye devam edeceğiz.
  • Sığınmacılar meselesini çözebilmek için önce yüzleşmek, sebepleri görmek gerekir diyoruz. Türkiye’nin Suriye’deki savaşa dahil olmaması, çetelere destek vermemesi konusunda net uyarılar yaptık. Vekalet savaşının muhtemel sonuçlarını ortaya koyduğumuz argümanlar bugün doğruluğu açıkça kanıtlanmış birer veri…
  • Savaştan kaçmak zorunda kalan insanları hedefe koyarak telafi edeceklerini düşünüyorlar. Böyle bir anlayışı kabul etmiyoruz. Nefret, düşmanlık ve hedef gösterme üzerinden yürütülen her politikaya karşı çıkıyoruz.
  • Bizim politikalarımızın temeli, sığınmacı göçmen meselesinde de aynı. İnsan onuru, hak temelli yaklaşımı benimsiyor, çözümün sebepleri ortadan kaldırmaktan geçtiğini söylüyoruz.
  • Düşmansız, nefret objesi üretmeden siyaset yapamayan anlayış, bu ülkeyi bugün içinde bulunduğu karanlığa mahkum eden anlayıştır. Biz bu anlayışı değiştireceğiz! Bir tek biz kalsak bile bunu savunan, ısrar edeceğiz ama tek değiliz biliyoruz.
  • Çözüm nedir diye sorduklarında çözümün de bu kadar uzak ve zor olmadığını anlatabiliyoruz. Geçmişten bugüne ürettiğimiz raporlar var. Bugün için de çözümü ortak akıl ve mücadele ile bulacağız. Bütün ilgili demokratik çevreler, STK’larla çalışmalarımızı yürütüyoruz.
  • Göçmenleri sığınmacıları göndermeyeceğiz, gönüllülüğü esas alacağız diyen iktidar, bu sorunun kaynağı olan savaş politikalarını derinleştiriyor. Sebep, savaştır; mülteci/sığınmacı/göçmen meselesi bunun sonucudur.
  • Ülkesinde demokrasiyi savunmayan hiçbir anlayışın bu sorunları çözmesi mümkün değil. HDP tam da bu çizgiyi savunduğu için çözümün adresidir. Bu iktidar, sorunları çözemeyince, krizlerin içinde debelenince çareyi, baskıyı artırmakta, zulmü yükseltmekte buluyor.

Gezi Davası

  • Kumpas davalarıyla muhalifleri susturmaya, provokasyonlarla topluma korku yaymaya çalışıyor.
  • Gezi davası gözlerimizin önünde… Tarihte rastlayabileceğiniz en rezil kurmaca yargılamalardan biri! Herkesin gözü önünde bir kumpas sergilendi, yalan bir yargılama yürütüldü ve ağır cezalar verildi başta Kavala olmak üzere… Amaç toplumu sindirmek, itiraz iradesini yok etmek, korkuyu derinleştirmek… Ama kimsenin korkacağı yok. Asıl korku bu politikalardan medet umanlardan! Korktukları için daha fazla kumpas, baskı, zulüm uygulamaktadırlar.
  • Gezi yargılaması ile ilgili dünya tarihinde en kara sayfalarda yer alan yargılamalara bakın. Onlardan bile daha kirli bir kurgu var. Gezi yargılaması dünya yargı ve hukuk tarihinde kirli kumpas, kurgu yargılamaları listelerinin en başında yer alacaktır. Bu utanç bu tezgahı kuranların alnından silinmeyecektir.

“HDP gerçek alternatiftir”

Bir demokratik düzeni kurmak HDP’nin hedefidir ve bu iktidara karşı gerçek alternatiftir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER