A3 Haber

Soylu açıkladı: Yeni ehliyetlerde TOGG silüeti olacak

Soylu açıkladı: Yeni ehliyetlerde TOGG silüeti olacak

Soylu açıkladı: Yeni ehliyetlerde TOGG silüeti olacak
Mayıs 10
22:46 2022

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yeni sürücü belgelerinde Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) ürettiği otomobilin silüetinin yer alacağını açıkladı. Soylu, beş yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresinin, yeni nesil yerli e-pasaportla 10 yıla çıktığını da duyurdu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen programda Yeni Yerli E-Pasaport, Yeni E- Mavi Kart ve Yeni E- Sürücü Belgelerinin tanıtımını yaptı.

E-pasaportlar

Uygulamaya koyacakları yeni nesil pasaportun detaylarını açıklayan Bakan Soylu, “İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile yine köklü bir kamu kurumu olan ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ tarafından ortak yürütülen çalışmalar sonucunda, yeni yerli E-pasaport tasarım çalışmalarını ve pilot üretimini başarı ile tamamladık. Seri üretim için son aşamadayız. Kendi E-pasaportumuzu kendimiz üretmeye başlıyoruz. Yeni yerli E-pasaport tasarım çalışmalarını ve pilot üretimini başarı ile tamamladık. Ağustos ayında kendi E-pasaportumuzu kendimiz üretmeye başlıyoruz. Yeni yerli E-pasaport; halen kullanılmakta olan pasaporta kıyasla, barındırdığı güvenlik özellikleri ve teknolojisiyle, birçok yeniliği de beraberinde getirmektedir” ifadelerine yer verdi.

Pasaportlardaki geçerlilik süresinin artırılacağını açıklayan Bakan Soylu, “Yeni yerli E-pasaportumuz, TÜBİTAK AKİS işletim sistemli temassız çipe ve birçok yeni güvenlik öğesine sahip. Ayrıca yeni yerli E-pasaportta Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, ‘Turkey’ yerine ilk kez ‘Türkiye’ ifadesi kullanılmıştır. Tasarımı, özgün bir tasarımıdır. Pasaportun her sayfasında, ülkemizin bir şehrine ait tarihi, kültürel ve manevi değerlere ait görseller, şehre özel bitki görselleri gibi tasarım özellikleri yer alacak. Ayrıca yeni E-pasaportlarda, daha önce 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi, yeni nesil yerli E-pasaportla 10 yıla çıkıyor. Pasaport hizmetinin Nüfus Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne devredilmesiyle birlikte, bugüne kadar 7 milyon 925 bin pasaport verildiğini de ek bir bilgi olarak paylaşmak isterim” dedi.

Yeni ehliyetlerde TOGG silüeti

Bakan Soylu, yeni sürücü belgelerinde Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) ürettiği otomobilin silüetinin yer alacağını açıkladı.

Mavi Kartlarda yapılan yeniliklerden de bahseden Bakan Soylu, “Bir diğer projemiz ise Yeni E-mavi Karttır. Hali hazırda Mavi Kart talep halinde yurt içinde nüfus müdürlükleri, yurt dışında ise dış temsilciliklerimiz tarafından kağıt ürün olarak eski usulle düzenlenmektedir. Yurt dışında yaşayan ve Mavi Karta sahip soydaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından ortak yürütülen çalışma sonucunda; kağıt malzeme temelli tahrifata açık Mavi Kartın yerine; biyometrik verileri barındıran, temassız çipe sahip, birçok güvenlik öğelerini içeren, dayanaklı ve uzun ömürlü polikarbon malzemeden üretilen yeni E-mavi Kart tasarlanmıştır. Ayrıca yeni E-mavi Kart talepleri tüm il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden ve dış temsilciliklerden yapılabilecektir” şeklinde konuştu. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER