Site icon A3 Haber

Balık çiftliklerine direnen Çaylıoğlu’nda şimdi de “taş ocakları” tehditi: “Dinamitler patlatılıyor, her şey yok oluyor”

Sinop’un Ayancık ilçesine bağlı Çaylıoğlu Köyü Limanı’na yapılmak istenen üç ayrı balık çiftliği tehdidinin ardından köylüler taş ocaklarına karşı da mücadeleye başladı. Tesiste gerçekleştirilen patlamaların civar evlerde çatlaklara yol açtığını ifade eden yöre halkı, “Dinamitler patlatılıyor, her şey yok oluyor” diyerek yardım çağrısında bulundu.

Gazete Duvar’dan Hazal Ocak’ın haberine göre, Türkiye’nin en mutlu kenti Sinop’un Ayancık ilçesine bağlı doğa harikası Çaylıoğlu köyünde yöre halkı, limana yapılmak istenen balık çiftlikleri projesi tehdidinin yanı sıra bir de taş ocaklarına karşı mücadele ediyor.

Köy sınırlarında yer alan Ahmet Şahap Ünlü’ye ait Kalker Ocağı Ve Kırma Eleme Tesisi’ne 30 Kasım 2012 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verilmişti. Ancak taş ocaklarının olumsuz etkilerinin, eğer merkeze yakın bir bölgede çalışma yapılıyorsa yöre halkı tarafından fazlaca hissedildiği ifade edildi.

“Lisansı iptal edilsin” başvurusu

Taş ocağının çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike oluşturan faaliyetlerde bulunduğunu belirten yöre halkı geçen günlerde Sinop Valiliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne başvurarak, tesisin faaliyetlerinin durdurulmasını, çevre izin ve lisansının iptal edilmesini istedi. Ayrıca Çevre Kanunu uyarınca idari para cezası kesilmesi talep edildi.

Bazı evlerde çatlaklar oluştu

Taş ocağının birinci derece arkeolojik alanda faaliyet gösterdiğine dikkat çekilen dilekçede, tehlike yaratan faaliyetlerde özetle şöyle sıralandı:

Öte yandan yöre halkı CİMER dahil birçok ilgili kuruma da başvurdu.

“Köyler elimizden alınıyor”

Bölgede yaşayan Zeynep Yılmaz taş ocaklarının durumunu şöyle anlattı:

Yılmaz, köyde akşamları çocuklarının gitar çalıp şarkı söylediğini, kendilerinin közde kahve yaptığını anlatarak,  “Bu ortamımız bozulsun istemiyoruz. Elimizden alınıyor köyler” dedi.

“Yaşam alanlarımız yok ediliyor”

Başka bir köy sakini Doğan Günorta ise taş ocaklarının kullandığı kamyonlara dikkat çekerek, “Kamyonlar süratli şekilde köyün içinden geçiyorlar. Damper açık. Hızla gidiyorlar. Arkadan da arabalar geliyor. Taşlar insanların üzerine düşüyor. Çocuklar için de tehlikeli oluyor. Yaşlıların gözlerinde aşırı tozdan dolayı problem oldu. Annemde de oldu. Burada bir çocuğun ezilmesini istemiyoruz” dedi.

Evinin taş ocağına çok yakın olduğunu belirten Günorta “Dinamitler patlatılıyor. Evimizi sarsıyor. Tarih açısından da zarar verdiğini düşünüyorum. Belki orada çok önemli belgeler var. Endemik bitkiler de vardı. Her şey yok oluyor, doğa katlediliyor. Bizim yaşam alanımız orası yok ediliyor. Dedemizden kalan yeri yok ediyorlar” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Referandum çağrısı

Günorta, proje yapılmak istenen bölgede referandum yapılmasını önererek, “Bir referandum yapsınlar. Orada yaşayanlara sorsunlar, ilgili makamlar burada yaşamadıkları için izin veriyorlar. Burada yaşayan kimse izin vermez. Onlar bizim anılarımızı doğamızı yok edecekler ve orada yaşamayacaklar. Bu köyde yaşamayacaklar, talan edip gidecekler, yine biz yaşayacağız” diye konuştu.

Exit mobile version