A3 Haber

ABD’den NATO cevabı: “Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili sorularınız için sizi Türkiye Hükümeti’ne havale ediyoruz”

ABD’den NATO cevabı: “Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili sorularınız için sizi Türkiye Hükümeti’ne havale ediyoruz”

ABD’den NATO cevabı: “Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili sorularınız için sizi Türkiye Hükümeti’ne havale ediyoruz”
Mayıs 13
23:01 2022

ABD Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan’ın İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasına ilişkin ifadelerinin üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili sorularınız için sizi Türkiye Hükümeti’ne havale ediyoruz” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan’ın İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma talebiyle ilgili olarak Olumlu bir düşünce içinde değiliz”  ifadelerini Habertürk’e değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili, “Türkiye önemli bir NATO müttefiki ve kritik bir bölgesel ortaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili sorularınız için sizi Türkiye Hükümeti’ne havale ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Hem Finlandiya’da hem de İsveç’te sürmekte olan siyasi süreçlere saygı duyuyoruz. NATO üyeliğine ilişkin bir karar, bu ülkeler için egemen bir karardır. Amerika Birleşik Devletleri, başvurmayı seçerlerse Finlandiya ve İsveç tarafından bir NATO başvurusunu destekleyecektir. Alacakları karara saygı duyacağız.

Finlandiya ve/veya İsveç tarafından yapılacak olası bir başvuru için müttefiklerin güçlü desteği olduğu konusunda Genel Sekreter Stoltenberg ile hemfikiriz. Her iki ülke de ABD’nin ve NATO’nun yakın ve değerli savunma ortaklarıdır. Gelişen demokrasileri olan her iki ülke uzun yıllardır NATO ile yakın işbirliği içinde çalışıyor. İttifakımızı güçlendirecek ve Avrupa’nın güvenliğine ve istikrarına katkıda bulunacaklardır.

Türkiye önemli bir NATO müttefiki ve kritik bir bölgesel ortaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili sorularınız için sizi Türkiye Hükümeti’ne havale ediyoruz.
Aynı şekilde, Pentagon da bu konu ile ilgili, “NATO ve Türk hükümetine bu soru sorulmalı.”

Finlandiya’dan Erdoğan’a yanıt

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Erdoğan’ın açıklamalarına yanıt verdi. Haavisto, “Türkiye daha önce Finlandiya’nın NATO’ya katılması için pozitif görüş beyan etmişti” açıklamasını yaptı. Haavisto, cumartesi günü Almanya’nın başkenti Berlin’de Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğini söylerken, Erdoğan’ın açıklamalarına üzerine “Bu konu üzerine adım adım ilerleyelim. Sabretmeye ihtiyacımız var” yorumunu yaptı.

Nato üyeliği süreci

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği sürecine ilişkin soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

  • Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Çünkü daha önce Yunanistan ile ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptılar bizden önceki yönetimler ve Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı NATO’yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. Kaldı ki İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK’sı, DHKPC’si İsveç’te, Hollanda’da yuvalanmış durumdalar. Ve oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER