A3 Haber

Aysel Doğan’ın cenazesinde polis saldırısı: HDP’li vekil Önlü yaralandı, çok sayıda yurttaş gözaltına alındı

Aysel Doğan’ın cenazesinde polis saldırısı: HDP’li vekil Önlü yaralandı, çok sayıda yurttaş gözaltına alındı

Aysel Doğan’ın cenazesinde polis saldırısı: HDP’li vekil Önlü yaralandı, çok sayıda yurttaş gözaltına alındı
Mayıs 14
22:57 2022

Aysel Doğan, kanser tedavisi gördüğü Almanya’da hayatını kaybetti. Tunceli’ye getirilen Doğan’ın cenazesinde, aralarında HDP Tunceli milletvekili Alican Önlü’nün de bulunduğu kalabalığa polis saldırdı. Çıkan olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alınırken HDP’li Önlü ve bir polis memuru yaralandı.

Halktv.com.tr’den Ferit Demir’in haberine göre 1999’da Avrupa’dan Türkiye’ye gelen 2. Barış grubu içinde yer alan ve örgüt üyeliğinden tutuklanıp 10 yıl hapiste yatan Aysel Doğan Kanser tedavisi gördüğü Almanya’da hayatını kaybetti. Doğan’ın cenazesi Almanya’dan uçak ile önce Diyarbakır’a buradan da karayoluyla Tunceli’ye getirildi. Tunceli il girişinde yolu kapatan polis cenaze törenine valilik kararıyla yasak getirildiğini ve sadece aile üyelerinin girişine izin verileceğini bildirdi.

Polis, cenazeyi karşılamak için bekleyen grubun dağılmasını istedi. Üç saatlik bekleyişin ardından dağılmayınca polis, gruba biber gazı ve TOMA ile saldırdı.

Polis ile yaşanan arbede sırasında HDP Tunceli milletvekili Alican Önlü yüzüne ve kafasına aldığı darbe sonrası fenalık geçirdi.

Önlü, ambulans ile Tunceli Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Çıkan olaylarda birçok kişi gözaltına alınırken 1 polis memuru da yaralandı.

Olaylar mezarlık girişinde de devam etti.

Doğan’ın cenazesi yakınları ile HDP milletvekillerinin katıldığı tören sonrası Belediye asri mezarlığında toprağa verildi.

Soruşturma başlatıldı

Cenazede yaşanan olaylar sonrası Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Valilikten açıklama

Aysel Doğan’ın cenazesinde çıkan olaylar sonrasında Tunceli Valiliği’nden açıklama geldi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu ve benzeri provokasyonlar ile şehrimizin huzurunu kaçırmak isteyenlere hiçbir suretle müsaade edilmeyecektir. Valiliğimizce en başta Provokasyonun mimarı HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü olmak üzere diğer tüm HDP milletvekilleri ile provokatörler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.”

Aysel Doğan kimdir?

1953 Tunceli doğumlu Doğan, değişik dönemlerde toplamda 17 yıl cezaevinde tutuldu. Gazi Üniversitesi beden eğitimi bölümünden mezun olan Doğan, ilk olarak 1980 darbesinde tutuklandı. Darbe yıllarında tutuklanan ve iki yıl boyunca hiç mahkemeye çıkarılmadan içeride tutulan Doğan, 1990 Mayıs ayında tutuklanan Doğan, Erzincan’da 11 ay tutuklu kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra 1991 genel seçimlerinde bağımsız aday oldu ve Tunceli’de en çok oyu almasına rağmen Meclis’e gitmesine izin verilmedi. Doğan, o tarihten sonra Avrupa’ya iltica etti. 1999 yılında Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine 2. Barış Gurubu üyesi olarak Avrupa’dan gelen heyet içerisinde yer aldı. Doğan, Türkiye’ye adım attığı gibi grup üyeleriyle birlikte tutuklandı. 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu süreçte Malatya ve Elbistan hapishanelerinde kalan Doğan, 2009 yılında cezaevinden çıkar çıkmaz, siyasi çalışmalarına devam etti. Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği’nin kurarak dernek bünyesinde çalışmalar yürüttü. Doğan, kurduğu dernek bünyesinde katıldığı eylem ve etkinlikler nedeni ile AKP hükümetinin başlattığı KCK operasyonunda gözaltına alınarak 28 Eylül 2011 tarihinde çıkarıldığı Malatya Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklandı. Bir yıllık tutuklu yargılanmanın ardından 18 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Doğan, 2012 yılı sonbaharında Öcalan’a uygulanan tecride son verilmesi için başlattıkları ölüm orucu eyleminin ikinci ekibinde yer aldı. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin kapatılmasının ardından 2014 yılında Yargıtay’da görülen Doğan’ın davası, yeniden örgüt üyeliğinden yargılanması talebiyle bozuldu. Yargıtay Aysel Doğan’ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine de hükmetmesine rağmen Doğan dört yıl boyunca KCK operasyonları kapsamında tutuklu kaldı. Yumurtalık kanserine yakalanan Barış Grubu üyesi Aysel Doğan, avukatların sağlık sorunları nedeniyle yaptığı başvuru sonucunda Mayıs 2015’te tahliye edildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER