A3 Haber

Hak İhlalleri Raporu: Bir ayda 45 eylemde 288 gözaltı

Hak İhlalleri Raporu: Bir ayda 45 eylemde 288 gözaltı

Hak İhlalleri Raporu: Bir ayda 45 eylemde 288 gözaltı
Mayıs 14
13:06 2022

Rapora göre, 169 kişinin yaşam hakkı ihlal edilirken, bunlardan 129’unu iş cinayetleri, 29’unu kadın cinayetleri oluşturdu. Cezaevinde beş kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, beş sığınmacı/mültecinin hayatını kaybettiği, bir kişinin de yargısız infaz/ateş açma olayları sonucu öldüğü belirtildi.

CHP’li Tanrıkulu’nun hazırladığı rapora göre, nisan ayında 339 kişi işkence ve kötü muamele olaylarına maruz kaldı. Raporda, “Toplantı ve gösterilerde dövülerek, gaz sıkılarak, ters kelepçe takılarak gözaltına alınanlar ile işkence gördüğü halde açıklamayan, suç duyurusunda bulunmayanlar dikkate alındığında gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğu ortaya çıkmaktadır” denildi.

Düşünceyi ifade özgürlüğü ihlalinin de ele alındığı raporda, dört gazeteci, yazar, yayıncının mahûm olduğu, bir gazetecinin tutuklandığı, bir gazetecinin de gözaltına alındığı belirtildi.

Nisan ayında üçü RTÜK tarafından olmak üzere, 23 kez “toplatma, erişim engelleme kararı” alındığına dikkat çekildi. Dört gazetecinin saldırıya uğradığı belirtilen raporda, düşünceyi ifade özgürlüğü nedeniyle toplamda sekiz kişinin mahkûm olduğu, gözaltına alındığı ya da tutuklandığı, soruşturma açıldığı belirtildi.

26 belediye başkanı, milletvekili ya da parti yöneticisinin tutuklandığı belirtilen raporda, bir dernek için kapatma açıldığı, üç örgüt/parti/sendikanın “basıldığı” belirtilerek örgütlenme özgürlüğünün ihlaline dikkat çekildi.

Rapora göre geçen ay 45 basın açıklamasına müdahale edildi. Müdahale edilmeden engellenen etkinlik, gösteri sayısı da dokuz oldu.

Üç ilde etkinliklerin yasaklandığına dikkat çekilirken, basın açıklaması, etkinlik ve eylemlerde gözaltına alınanların sayısı 288, tutuklananların sayısı dçrt oldu.

Toplantı/gösteri hakkı nedeniyle 33 kişi hakkında dava ya da soruşturma açıldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER