A3 Haber

Erdoğan’ın NATO söylemlerine Avrupalı parlamenterden “tecrit” uyarısı

Erdoğan’ın NATO söylemlerine Avrupalı parlamenterden “tecrit” uyarısı

Erdoğan’ın NATO söylemlerine Avrupalı parlamenterden “tecrit” uyarısı
Mayıs 15
20:20 2022

AP’de en büyük grubun başkanı olan Alman Hıristiyan Demokrat parlamenter Manfred Weber, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini veto etme ihtimali için “NATO’nun birliğini sorgulayan herkes kendini topluluk içinde tecrit edecektir” dedi.

Avrupa Birliği’nin yasama organı Avrupa Parlamentosu’nda en büyük grup olan ve Hristiyan Demokrat, muhafazakar partilerden oluşan Avrupa Halk Partisi’ne (EPP) başkanlık eden Manfred Weber, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine veto kartını gösteren Türkiye’yi ‘ittifak içinde tecrit etme’ tehdidi savurdu.

Weber, Alman basınına demecinde, “NATO’nun birliğini sorgulayan herkes kendini topluluk içinde tecrit edecektir” dedi.

Finlandiya veya İsveç’in istediği NATO’ya katılmaksa buna izin verilmesi gerektiğini savunan Weber, “Aksi söz konusu olamaz” vurgusunu yaptı.

“İki ülkenin ittifaka katılma hakkını sorgulamak ya da reddetmek için makul bir neden yok” iddiasında bulunan AP grup başkanı, “Bu nedenle, herhangi bir şüpheciyi ikna etmek için her şey yapılmalı. İttifak üyelerinin birbirleriyle konuşmaları şimdi odak noktası olmalı” diye konuştu.

Daha önce NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ittifaka liderlik eden ABD, Finlandiya ve İsveç’in ittifaka üyelik başvurusu yapması halinde ‘sorunsuz ve hızlı şekilde kabul edileceğini’ açıklamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışında gazetecilerin soruları üzerine İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğiyle ilgili ‘olumlu bir düşünce’ içinde olmadıklarını söylerken, bunu iki ülkenin ‘PKK ve YPG’ye desteğiyle’ gerekçelendirmişti. Ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan “İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması konusunda kapıyı kapatmadık” açıklaması gelmişti.

Bugün Finlandiya ve İsveç NATO üyeliğine başvurmak için resmi karar aldıklarını açıklarken, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı vesilesiyle konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ‘Türk tarafının iki üyenin katılımını bloke etme niyetinde olmadığını beyan ettiğini’ söyledi.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER