A3 Haber

SADAT’çıların kamu kurumlarından 545 milyon TL değerinde 110 ihale aldığı anlaşıldı

SADAT’çıların kamu kurumlarından 545 milyon TL değerinde 110 ihale aldığı anlaşıldı

SADAT’çıların kamu kurumlarından 545 milyon TL değerinde 110 ihale aldığı anlaşıldı
Mayıs 15
12:07 2022

SADAT’ın ortakları Mehmet Naci Efe ile Mehmet Tek’in adliyelerden üniversitelere kadar özel güvenlik işini almadığı kamu kurumu neredeyse yok. Devletin, SADAT’çılara 110 ayrı ihaleyle tam 545 milyon TL ödediği anlaşıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sürpriz çıkışıyla yeniden gündem olan SADAT, tuğgeneral görevindeyken emekli olan ve siyasal islamcı kimliğiyle tanınan eski Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Adnan Tanrıverdi ile 22 emekli subay ve astsubay tarafından 643 bin TL sermaye ile kuruldu. Sermayesi, kuruluşunun üzerinden henüz sekiz yıl geçmişken 2020 yıl sonunda 1 milyon 548 bin TL’ye yükseltildi.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, kurucuları ve ortakları arasında yer alan Mehmet Naci Efe ile Mehmet Tek aynı zamanda birçok şirketin sahibi veya ortağı. Kamu ihale bültenlerinde yer alan bilgilere göre, Efe ile Tek kamu kurumlarından son 10 yılda toplam 545 milyon TL değerinde 110 ihale aldı.

Efe ile Tek’in sahibi olduğu şirketlerinden biri olan Ekol Grup Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi, 2012 ile 2021 yılları arasından kamu kurumlarında tam 86 özel güvenlik ihalesi aldı. Bu 86 ihalenin toplam bedeli ise 453 milyon 258 bin TL’yi buluyor.

Şirketin en fazla ihale aldığı kamu kurumlarının başında ise TCDD ve TEİAŞ gibi kamu kurumları geliyor. Şirket, Çarşamba Şeker Fabrikası’nı, Sakarya Üniversitesi’nin, Fırat Üniversitesi’nin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı öğrenci yurtlarının, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nın, Bakırköy Adalet Sarayı’nın, AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nin ve AKP döneminde İETT’nin özel güvenlik işlerini de aldı. Şirket bu kamu kurumlarından aldığı özel güvenlik işleriyle de milyonlarca lirayı kasasına koydu.

Etiketler
Paylaş

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER