A3 Haber

Finlandiya’nın ardından İsveç de NATO üyeliğine adım attı: Başbakan Magdalena Andersson açıkladı

Finlandiya’nın ardından İsveç de NATO üyeliğine adım attı: Başbakan Magdalena Andersson açıkladı

Finlandiya’nın ardından İsveç de NATO üyeliğine adım attı: Başbakan Magdalena Andersson açıkladı
Mayıs 16
08:22 2022

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto’nun resmi olarak NATO üyeliğine başvuracaklarını duyurmasının ardından, İsveç’te de iktidardaki sosyal demokratlar, ülkenin NATO’ya katılmasını destekleyeceklerini bildirdi.

İsveç’te Sosyal Demokratlar tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, parti yönetiminin NATO üyeliğine başvurmak için çalışmaya karar verdiği duyuruldu. Ancak İsveç’te nükleer silah ya da NATO üssü istenmeyeceği de ifade edildi.

Basın toplantısı düzenleyen İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, İsveç’in NATO üyeliğiyle birlikte gelecek resmi güvenlik garantilerine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Andersson İsveç’in bölgede NATO’ya katılmayan tek ülke olması durumunda oldukça güvensiz olacağını savunurken, ittifaka katılma kararının ise “Rusya’ya karşı atılmış bir adım olmadığını” vurguladı.

İsveç Başbakanı, partisinin başvuru sürecini Finlandiya ile paralel yürütmek istediğini de sözlerine ekledi.

Finlandiya’nın halihazırda 19 bin 250, İsveç’in ise 14 bin 600 aktif askeri bulunuyor.

Türkiye’nin endişeleri

NATO üyesi ülkeler ise Almanya’nın başkenti Berlin’de dışişleri bakanları düzeyinde bir araya geldi. Toplantılara İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanları da katıldı.

Toplantıların ardından Berlin’de değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO’nun “açık kapı” politikasını desteklediklerini vurguladı.

Ancak Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da daha önce belirttiği “İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin misafirhanesi” düşüncesini tekrarladı ve şunları söyledi: “İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusundaki görüşlerimizi, neden karşı olduğumuzu açık şekilde söyledik. NATO’nun genişlemesine karşı olduğumuz için değil, teröre destek veren ülkelerin müttefik olmaması gerektiğine inandığımız için karşıyız. Burada kesin güvenlik garantilerinin olması lazım ve bu sadece bu iki aday için de geçerli değil, müttefikler için de geçerli ve terör örgütlerine desteği kesinlikle sonlandırmaları gerekiyor. Türkiye gibi bir müttefike yönelik savunma sanayileri kısıtlaması ya da ihracat izinleriyle ilgili yasakların da kesinlikle kalkması lazım. Bunu bu süreçte pazarlık unsuru olarak söylemiyorum, müttefikliğin gereği olarak söylüyorum ama bu iki ülke ile ilgili güvensizlik ve endişe ortada. Özellikle de İsveç’le ilgili.”

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması konusunda Türkiye’nin tavrı ne?

Finlandiya Cumhurbaşkanı ise Erdoğan’ın gündeme getirdiği bu sorunlarla ilgili görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin dile getirdiği endişeleri üyelik sürecini geciktirmeyecek şekilde ele alabileceğimizden eminim” dedi.

Stoltenberg, Ankara’nın İskandinav ülkelerinin üyelik hedefini engellemek istemediğini açıkça belirttiğini de sözlerine ekledi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER