A3 Haber

DİSK’ten 19 Mayıs raporu: Gençler ya işsiz ya da asgari ücretli!

DİSK’ten 19 Mayıs raporu: Gençler ya işsiz ya da asgari ücretli!

DİSK’ten 19 Mayıs raporu: Gençler ya işsiz ya da asgari ücretli!
Mayıs 18
16:13 2022

DİSK-AR’ın 19 Mayıs’a özel çıkardığı bültene göre, Türkiye’de genç işsizliği dünya ortalamalarından yüksek olurken yükseköğrenim mezunu gençlerin işe büyük oranda asgari ücretle başladığı görüldü.

DİSK-AR, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden hareketle 19 Mayıs’a özel bir “Genç İşsizliği Bülteni” hazırladı. 2,3 milyon gencin işsiz olduğuna dikkat çekilen bültene göre, geniş tanımlı genç işsizliği yüzde 41.

Türkiye’de halihazırda yüksek olan genç işsizliği oranlarının koronvirüs salgını döneminde daha da arttığına dikkat çekilen raporda ne eğitimde ne de istihdamda olan (NEET) gençlerin oranının ise yüzde 25 olduğu vurgulandı. Rapora göre her dört gençten biri ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor.

Geniş tanımlı işsizlik dar tanımlı genç işsizliğinden 20 puan yüksek

Geniş tanımlı genç işsizliğinin dar tanımlı genç işsizliğinden 20 puan yüksek olduğu kaydedilen bültende, genç kadınlarda dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 26, geniş tanımlı işsizlik oranının da yüzde 49,7 düzeyinde olduğu ifade edildi.

15-24 yaş arası erkeklerde dar tanımlı işsizlik yüzde 18,8 ve geniş tanımlı işsizlik yüzde 36,1 olarak gerçekleşti. 15-24 yaş arası genç kadınlarda ise dar tanımlı işsizlik yüzde 25,3 olarak açıklanırken geniş tanımlı işsizlik yüzde 49,7 olarak hesaplandı Böylece dar tanımlı işsizlik geniş tanımlı işsizlikten erkeklerde 17,3 puan ve kadınlarda ise 24,4 puan yüksek seyretti.

Gençlerde işsizlik oranı AKP döneminde yaklaşık dört puan arttı

2005 yılında yüzde 17,2 olan gençlerde işsizlik oranı 2015 yılında yüzde 19,1’e yükseldi ve 2002 yılında ise yüzde 21,1 oldu. Böylece gençlerde işsizlik oranı AKP döneminde yaklaşık 4 puan artmış oldu.

Türkiye, dar tanımlı genç işsizliği ile dünyada ön sıralarda 

Türkiye’de genç işsizliği AB-27, OECD ve G27 ülke ortalamalarından da yüksek durumda oldu. Mart 2022 verilerine göre genç işsizliği G7 ülkeleri ortalamasında yüzde 9,1, OECD ortalamasında yüzde 11,1, AB-27 ülkeleri ortalamasında yüzde 14 oldu. Türkiye, yüzde 21,1 olan dar tanımlı genç işsizliği ile dünyada ön sıralarda yer aldı.

Öte yandan artmaya devam eden geniş tanımlı genç işsizliği ise 2021 verilerine göre 27 AB üyesi ülke ortalamasında yüzde 30,7 olarak kaydedildi. Türkiye’de geniş tanımlı genç işsizliği yüzde 41 olarak gerçekleşti. Söz konusu veri AB ortalamalarından yaklaşık 10-12 puan yüksek oldu.

Yükseköğretim mezunu gençler asgari ücretli 

Bültene göre, gençlerin birçoğu iş bulamazken yükseköğrenim mezunu gençlerin giriş ücretleri ise asgari ücret civarında kaldı.

Tıp fakültesi mezunları dışında bir fakülteden mezun olan gençlerin çok büyük bir bölümü asgari ücret civarında bir ücretle çalışıyor. Mühendislik fakültesinden mezun gençlerden ücretlerinin asgari ücrete yakın bir ücretle işe başlayanların oranı yüzde 40-50 dolaylarında. Sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler mezunlarında bu oran yüzde 60’larda seyrediyor.

En iyi ücretle işe başlayanlar ise İslami bilimlerden mezun gençler oldu. İslami bilimler mezunlarında asgari ücret civarında bir ücretle işe başlayanların oranı yüzde 18 olarak kayda geçti. Gençlerin güvenceli işlerde çalışmaları için üniversite mezunu olmalarının yetmediği görüldü.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER