A3 Haber

Erdoğan’ın başdanışmanı Mehmet Uçum: 50+1 sisteminden vazgeçilemez

Erdoğan’ın başdanışmanı Mehmet Uçum: 50+1 sisteminden vazgeçilemez

Erdoğan’ın başdanışmanı Mehmet Uçum: 50+1 sisteminden vazgeçilemez
Mayıs 18
10:39 2022

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, tartışma konusu olan 50+1 sisteminden vazgeçilmeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50+1 sistemine zaman zaman hükümet içinden de itirazlar yükselirken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’dan net bir açıklama geldi. Tartışma konusu olan 50+1 sisteminden vazgeçilmeyeceğini söyleyen Uçum “50+1, Türkiye’de hem siyasi istikrarın hem toplumsal istikrarın güvencesidir. Türkiye’de herhangi bir cumhurbaşkanı adayının 50+1 alabilmesi için Türkiye’nin her kesimine hitap etmesi lazım” dedi. Uçum, soru üzerine Soros ile ilgili direkt olarak bir dosyanın ve soruşturmanın olmadığını da açıkladı.

“Benim gittiğim dönemde TESEV’in Soros’la ilişkisi yoktu”

TV100’de Candaş Tolga Işık’ın sorularını yanıtlayan Uçum, hakkındaki Soros iddialarının hatırlatılması üzerine “TESEV’in benim gittiğim dönemde, Açık Toplum Enstitüsü ya da Soros’un herhangi bir vakfıyla ilişkisi yoktu. İkincisi biz TESEV’den ayrıldık, PODEM diye bir düşünce kuruluşu kurduk ondan sonra Can Paker’e devrettim. TESEV’le de ilişkilerimiz koptu” yanıtını verdi.

Soros’la ilgili bir soruşturma dosyasının olup olmadığı sorusuna da yanıt veren Uçum, “Türkiye’de, Soros’un perspektifi çerçevesinde pratik yapıp o faaliyetlerinde suç unsuru varsa onlarla ilgili soruşturma açılır. Soros, Macaristan için de problemdir. Çeşitli şekillerde seçimlere müdahale etmeye çalışırlar, ideolojik çalışma yapmaya çalışırlar” diyerek, Soros ile ilgili direkt olarak bir dosyanın ve soruşturmanın olmadığını açıkladı.

“Kavala davasıyla ilgili hakkımdaki iddia külliyen yalan”

Işık’ın hatırlatması üzerine Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan’ın “Osman Kavala Davası ile ilgili kararın arkasında Uçum’un etkisi var” iddiasına da yanıt veren Uçum, “Külliyen yalan, yargısal süreçlerde hoşlarına gitmeyen kararlar çıkınca, bunun başka etkiler üzerinden olduğu şeklinde bir kurgu kuruyorlar” dedi.

“Böyle bir ajandamız yok”

Muhalif medya ve sosyal medyada yer alan değerlendirmelerde bu süreçte tutuklu olanların ve soruşturma açılan isimlerin artacağı yönündeki iddialara yanıt veren Uçum, “Böyle bir ajandamız yok. Böyle bir plan yok” ifadelerini kullandı.

“Yeni anayasa Cumhuriyet, laiklik, Atatürk üzerine kurulacak”

Uçum kendisinin dünya görüşünü, “Ben yurtsever sol demokrat bir adamım, Atatürk hepimizin kırmızı çizgisidir, Türkiye benim kırmızı çizgimdir, Cumhuriyetin birikimleri benim vazgeçilmezimdir. Yeni anayasa çalışması bu birikim üzerine kurulacak. Cumhuriyet, laiklik, Atatürk üzerine kurulacak” sözleriyle tanımladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER